Novo lice Frederique Constant Yacht Timer Regatta Countdowna

Tekst: Josip Cerovec
Fotografije: Frederique Constant/Eric Rossier

Odbrojavanje do starta utrke jedinstvena je komplikacija specifična za novu izvedbu Frederique Constant Yacht Timer Regatta Countdown modela

Frederique Constant satovi možda nikad u svojoj ponudi ne bi imali jedriličarske satove da njihov suosnivač Peter Stassignature nije strastveni jedriličar i ljubitelj mora, a prvi su modeli predstavljeni još 1997. Posljednja kolekcija premijeru je imala prošle godine u sklopu sajma nautike, Cannes Yachting Festival, o čemu smo pisali ovdje.

Frederique Constant FC 380GT4H6B Detail 3 Photo ©Eric Rossier SD
Frederique Constant ref. FC 380GT4H6B

Frederique Constant’s Yacht Timer Regatta Countdown jedinstven je po komplikaciji svojstvenoj isključivo jedriličarskim satovima. Naime, kako samom startu svake regate prethodi petominutno odbrojavanje, tako je razvijena komplikacija koja tome služi. Ovdje je u formi pet prozora smještenih na brojčaniku između 10 i 2 sata, a protok vremena je vidljiv kroz promjenu boje podloge na svakom prozoru.

Frederique Constant FC 380GT4H6B Hero Photo ©Eric Rossier SD 1
Svaki od prozora označava minutu, a po promjeni boje podloge vidljiv je njen protok

Frederique Constant Yacht Timer Regatta Countdown smješten je u čelično kućište promjera 42 mm, a jedina je novost antracitno sivi brojčanik s guilloché uzorkom. Narukvica je od nehrđajućeg čelika kod koje se izmjenjuju polirani i brušeni linkovi, a kopča preklopna.

Frederique Constant FC 380GT4H6B Detail 1 Photo ©Eric Rossier SD
Na elegantnoj čeličnoj narukvici izmjenjuju se redovi poliranih i brušenih linkova

Mehanizam je automatski FC-380 kalibar koji otkuca 28.800 puta u satu te ima 48 sati rezerve snage. Elegantan brojčanik krase kvadratični indeksi sati koji su poput kazaljki sati i minuta presvučeni luminiscirajućim premazom. Kazaljka sekundi daje sportsku notu zbog svoje narančaste boje. Vodonepropusnost iznosi 100 m.

Frederique Constant FC 380GT4H6B Hero Photo ©Eric Rossier SD
Potisnici na 2 i 4 sata služe za aktiviranje i resetiranje odbrojavanja, dva puta po 5 minuta

Odbrojavanje se bilježi kroz već spomenute prozore na brojčaniku, a boja se mijenja iz sive u bijelu kod prvog odbrojavanje te iz bijele u narančastu kod odbrojavanja posljednjih 5 minuta. Star je kada se posljednji prozor ispuni narančastom bojom, a kazaljka sekundi dođe na 12 sati.

Frederique Constant FC 380GT4H6B Detail 2 Photo ©Eric Rossier SD

Cijena novog modela Yacht Timer Regatta Countdown nije se mijenjala u usporedbi s modelom od prošle godine i iznosi preporučenih 3.495 eura. Detaljnu ponudu Frederique Constant satova provjerite na Dicta stranicama.