F-80 Classic – Klasična urarska Swisss Made elegancija s potpisom slavne talijanske modne kuće

Tekst: Dora Kaloci
Fotografije: Salvatore Ferragamo

Posve nezasluženo često nekako “ispod radara” ure s potpisom modnog branda Salvatore Ferragamo zapravo su vrlo dobri luksuzni modni satovi. A njihov najprodavaniji model F-80 sad je u Classic izvedbi kod na dobavljiv i s čeličnom narukvicom

Svakom tko je ljubitelj fine mode zasigurno je dobro poznato ime Salvatore Ferragamo. Ta slavna talijanska modna tvrtka postoji već skoro pa puno stoljeće, a osim po odjeći, kožnoj galanteriji i mirisima već je desetljećima najpoznatija po svojim kultnim cipelama, posebice onim ženskim, s čeličnim potpeticama. No, od 2008. godine ima i liniju svojih luksuznih satova. Dress i sportskih. I to vrlo zanimljivih. I ne treba prema tome imati nikakve posebne skepse zbog toga što je Ferragamo prvenstveno modna marka bez ikakvog urarskog backgrounda. Naime, satovi koji na tržište stižu brandirani kao Salvatore Ferragamo Timepieces iznenađujuće su dobro napravljene ure koje uz to nude i jedinstveni stil. Vjerodostojnost i kvalitetu im pritom garantira urarski vrlo iskusni Timex, koji u potpunosti radi na njihovom razvoju, dizajnu i proizvodnji, i to u svojim švicarskim pogonima. Od kvalitetnih materijala i uvijek sa švicarskim mehanizmima. Posve dovoljno da ustvrdimo da već time zaslužuju da ih se uzdigne iznad uobičajenih, doista konfekcijskih modnih satova i da se utvrdi da često zaslužuju više pažnje ne samo od strane ljubitelja Ferragamovog modnog stila, nego i pažnje drugih ljubitelja satova. Dakle, ako tražite nešto što će funkcionirati kao modni dodatak, ali i kao lijepi sat, svakako treba u obzir uzeti i pokoju Ferragamo uru. Jedan od sjajnih primjera za to je najnoviji izdanak njihove sad već klasične kolekcije F-80, model F-80 Classic s plavim licem i čeličnom narukvicom.

Salvatore Ferragamo SFDT01320 box.

Inače, Ferragamov F-80 sat debitirao je već na prvom javnom predstavljanju branda, na Baselworldu 2008., i to kao udarni adut nove urarske marke. Startao je u obliku sjajnog muškog sportskog kronografa čije su titanijsko kućište krasili keramička luneta i potisnici kronografa presvučeni volframom, a dičio se i keramičko-titanijskom narukvicom i automatskim mehanizmom s COSC certifikatom. Imao je potom F-80 i dosta kvarcnih izvedbi, a sjećamo se dobro i damske linije F-80 Lady, pa čak i jedne efektne GMT krono verzije, kao i brojnih atraktivnih remena od gume, odnosno, kako to u Ferragamu kažu – high-tech kaučuka. No, najnovija se njegova evolucija – 2018. godine predstavljena izvedba F-80 Classic – koncepcijski se i dizajnerski podosta odmakla od prvih generacija. F-80, naime, nije više kronograf i premda je zadržao dio svog sportskog štiha sad djeluje puno elegantnije, a i puno ga je lakše spariti s odijelom. F-80 je uz to sad i tanji i manji od prethodnika jer mu se kućište u promjeru smanjilo sa 44 na 41 milimetar, što ga također čini još nosivijim.

Salvatore Ferragamo SFDT01320 front

Kao i sve ostale Ferragamo satove, dizajn i ovog sata potpisuje Talijan Giorgio Galli, koji je baš na njemu odradio i svojevrsnu posvetu svom dizajnerskom uzoru, velikom Geraldu Genti, odnosno njegovim kultnim satovima Royal Oak i Ingenieur koje je Genta tijekom sedamdesetih kreirao za tvrtke Audemars Piguet i IWC Schaffhausen. Naime, od 2015. svi F-80 modeli imaju tanku lunetu koja je za ostatak kućište je pričvršćena sa šest vidljivih čeličnih vijaka, što im daje puno profinjeniji izgled.

Salvatore Ferragamo SFDT01320 side

Brojčanik je, pak, sad vrlo minimalistički, posve lišen nepotrebnih detalja, sa tri jednostavne luminizirane kazaljke i štapnim satnim markerima. Jedine brojke na satu su oznaka na 12 sati i datum koji se nenametljivo smjestio na poziciju 3 sata, a jedini slovni prinos su dobro odmjereni, nepreveliki natpisi Ferragamo, F-80 Classic i SWISS MADE. Brojčanik je na ovoj čeličnoj referenci plave boje, kakvo smo već vidjeli i 2019., ali tad samo s kožnim remenom, i lijepo imitira sunčeve zrake što satu daje dodatni elegantni i moderni obol. Narukvica je, već smo spomenuli, nakon kožnih remena konačno čelična, a krasi ju kopča u obliku leptira kojoj dodatni šarm daje dvostruki Gancini ornament, prepoznatljivi Ferragamov amblem. Na poleđini sata je, u skladu s Ferragamovom tradicijom, gravura firentinske palače Spini Feroni (u kojoj su Ferragamovo središte i muzej), a pod njim kuca švicarski kvarcni mehanizam – pouzdani kalibar Ronda 715. Staklo je safirno, obloženo s dvostrukim antireflektirajućim premazom, a vodootpornost deklarirana do 50 metara.

Salvatore Ferragamo SFDT01320 back

Ovaj lijepi F-80 Classic s referencom SFDT01320 stoji 7.599 kuna, a kod nas ga se može pogledati i kupiti u dućanima Watch Centra lijepo razmještenim diljem Hrvatske ili u njihovom web shopu satovi.com na linku F-80 Classic. No, zainteresirani bi pritom trebali požutiti jer i F-80 i drugi Ferragamo satovi vrlo brzo nestaju s polica…