Accutron predstavio prvi sat pokretan elektrostatičkom energijom

Tekst: Igor Sertić
Fotografije: Bulova

Kao samostalni brand, Accutron službeno izlazi na tržište jedinstvenim modelima pokretanim elektrostatičkom energijom. Predstavljamo Accutron Spaceview 2020 i Accutron Spaceview DNA

Prva generacija Bulova Accutrona predstavljena 1960. proglašena je jednom od najvažnijih inovacija u povijesti urarstva. Prvi potpuno elektronski sat nakon punih 60 godina dobiva dostojnog nasljednika. Accutron je predstavio inovativan sat na čijem se razvoju radilo punih 10 godina i opet postavilo novu vrstu sata, ovaj puta pokretanog elektrostatičkom energijom.

accutron
Detaljan prikaz Bulova Accutron modela iz 1960. koji je promijenio povijest urarstva te donio novu razinu preciznosti

Šezdesetih godina prošlog stoljeća Bulova je predstavila svoj najpoznatiji i najutjecajniji doprinos znanosti o urarstvu, model Accutron. Promocija se odvijala u sklopu sajma u Baselu. Revolucionarna nova tehnologija , prvi svjetski elektronski sat koji je otkucavao na frekvenciji od 360 Hz što je bilo 150 puta brže od postojećih mehaničkih satova te jamčio točnost do samo jedne minute u mjesec dana. Sat čiji je mehanizam zujao, a ne kucao osmislio je Max Hetzel, inače rođeni švicarac iz Basela. Prvi je Accutron nazvan Spaceview 214, a pamtimo ga po otvorenom mehanizmu, neobičnom kućištu i izostanku klasične krune.

Accutron Spaceview 2020
Accutron Spaceview 2020 klasičnija je izvedba novog sata s okruglim kućištem i istaknutim lugovima te kožnim remenom

Odstupajući od povezanosti s Bulovom, Citizen Grupa predstavlja Accutron kao samostalni brend kroz prva dva modela: Spaceview 2020 i Spaceview DNA. Za razliku od uobičajenih kvarcnih mehanizama novi modeli koriste privlačenje i odbijanje električnih naboja za generiranje kako električne struje, tako i mehaničke energije kako bi na kraju osigurali pokretanje satnog mehanizma. Poput njihova 60-godišnjeg prethodnika, obje nove iteracije imaju prozirni brojčanik koji vam omogućava zaviriti u unutrašnjosti sata, kod koje je najzanimljiviji rotor koji se brzo okreće.

accutron 2020 C v007 min
Zeleni mostovi poput izvornika istaknuti su nad turbinama i ostatkom otvorenog elektrostatičkog mehanizma

Satni mehanizam u ovoj je priči pravi novitet. Accutron je pokretan elektrostatičkom energijom koju rotacijom tvore dvije turbine pokretane pomicanjem ruke. Pri velikim brzinama rotacije između elektroda stvara se električna energija koju se pohranjuje u akumulator. On pak energijom opskrbljuje dva motora od kojih jedan pokreće kazaljku sekundi dok drugi pomiče kazaljku sati i minuta. Oba su motora sinkronizirana kroz integrirane kvarcne sklopove kako bi se omogućila točnost do +/- 5 sekundi mjesečno.

Accutron DNA
Accutron DNA moderna je reinterpretacija kod koje je gumeni remen integriran u kućište promjera 45 mm

Nova tehnologija elektrostatičkog mehanizma ima dvostruki učinak. Prvo, radi se o vrlo preciznim satovima koji nadmašuju klasične kvarcne satove te staju uz bok Spring Drive tehnologiji koju je razvio Seiko premda se tamo radi o mehaničkom satu. Drugi je vizualni doživljaj s turbinama koje se okreću velikim brzinama i s kliznom kazaljkom sekundi. Kombinacija sata budućnosti inspiriranog modelom iz prošlosti u ovom je slučaju vrlo uspješno izvedena.

imgonline com ua twotoone Fn7q0eJdrZK min
Točnost inovativnog mehanizma iznosi do +/- 5 sekundi mjesečno

Novi elektrostatički mehanizam ugrađivat će se u dva modela. Accutron Spaceview 2020 klasičnija je izvedba s tradicionalnim poliranim kućištem, istaknutim lugovima i kožnim remenom. Accutron DNA ima futuristički izgled s gumenim remenom koji je integriran u kućište. Sat je relativno velik jer ima promjer kućišta od 45 mm te debljinu istog od 15.4 mm. Accutron Spaceview 2020 nešto je manji, promjer kućišta mu iznosi 43.5 mm, a debljina 15.4 mm.

DNA detail 2ES8A002 2

Iako se radi o kvarcnom satu nova tehnologija ne donosi i nisku cijenu. Spaceview 2020 kreće od 3.450 $, a DNA od 3.300 $. Jedinstveni modeli oduševit će svakog zaljubljenika u moderne tehnologije i pun je pogodak potpuno otvoreni brojčanik koji otkriva svaki detalj novog mehanizma.

Accutron DNA Front C v008 min
Accutron Spaceview DNA dolazi u četiri izvedbe: sivo/plavi, sivo/crni, sivo/boja zlata i sivo/boja srebra

Sat na tržište stiže početkom jeseni 2020., a detaljnije o posebnoj ponudi uskoro provjerite na Dicta stranicama.

Accutron DNA Front D v010 min

Predstvljanjem novog brenda podignute su i zasebne Accutron web stranice gdje možete saznati sve o ovoj kolekciji koja je uspješno spojila povijesno nasljeđe i futurističke tehnologije.

accutron 2020 B v007 min 1

Limitirana izvedba Accutron Spacewiev dolazi u ediciji od 300 komada u posebnom pakiranju koje uključuje i knjigu posvećenu legendarnom modelu u izdanju ASSOULINEA, “ACCUTRON, FROM THE SPACE AGE TO THE DIGITAL AGE”

2ES6A002 box 1597414192725
Accutron Spaceview 2020 Limited Edition stoji 4,000 $ i dolazi u ediciji od 300 komada

Accutron Spaceview DNA & Accutron Spaceview 2020

Kućište: 316L nehrđajući čelik – vodonepropusno 50 m – promjer 45.1 mm (DNA) 43.5 mm (2020) – debljina kućišta 15.41 mm

Mehanizam: Miyota/Accutron caliber NS30-Y8A, kvarcni s dvostrukim motorom – elektrostatički sistem

Remen: kožni (2020) – gumeni (DNA) – preklopna kopča

Cijene: Spaceview 2020 3.450 $; Spaceview 2020 Limited Edition 4,000 $; Spaceview DNA, sivo/plavi, sivo/crni, sivo/boja zlata i sivo/boja srebra modeli 3.300 $

Dostupnost: jesen 2020.