Alberto Santos-Dumont i posvećene mu Cartier kolekcije

Brazilski entuzijasta opčinjen zrakoplovstvom, Alberto Santos-Dumont i danas je inspiracija mnogima, a Cartier mu je posvetio čitavu kolekciju satova znanu kao Santos de Cartier

Tekst: Igor Sertić Fotografije: Cartier

Kako zanimljiv život je uživao Alberto Santos-Dumont. Zrakoplovni pionir postao je nacionalni junak u Brazilu. Bio je izumitelj, inženjer, izdavač, dizajner, trendseter, influencer… Santos-Dumont bio je potomak golemog carstva kave koji je ostavio golem pečat na pariško društvo. Parižani su ga svi poznavali kao ‘Le Petit Santos’ i trudili su se kopirati njegov stil odijevanja koji je često uključivao košulje s visokim ovratnikom, dobro pripijene jakne i panamski šešir. Otac mu je bio školovani inženjer koji se iz Francuske preselio u Brazil i nekako su, negdje, strojevi počeli fascinirati mladog Santos-Dumonta.

Albert Santos Dumont
Albert Santos Dumont dizajnirao je 22 leteća stroja, registrirao nebrojene patente i riskirao život tijekom svakog probnog leta. Čovjek koji je dio svoje dobiti donirao u dobrotvorne svrhe i koji je izumio praktičnu, a elegantnu garderobu

Santos-Dumont je također puno čitao. Naročito su mu romani Julesa Vernea potakli maštu i motivirali ga da lovi svoje snove. No, knjiga koja ga je gurnula prema njegovoj sudbini, “Andrée i njegovi baloni” opisivala je pokušaja švedskog istraživača Salomona Andréea da balonom dođe do Sjevernog pola iz pera konstruktora balona Lachambre i Machurona. Bilo mu je to pravo otkriće jer uz pomoću njih savladao vještinu upravljanja balonima. Postao je pravi pionir zrakoplovstva kojem se posvetio svim svojim bićem. Santos-Dumont je vjerovao da će zrakoplovstvo otvoriti novi svijet mogućnosti koji vode ka velikom miru i prosperitetu. Zbog toga je slobodno objavljivao sve svoje dizajne i nikada nije patentirao nijedan svoj izum.

santos cartier limited 2020
Prve skice i finalni proizvod kao rezultat prijateljstva Louisa Cartiera i Alberta Santos-Dumonta

Avijatičari su se početkom 20. stoljeća prvenstveno oslanjali na džepne satove što je bilo vrlo nepraktično i opasno zbog micanja ruku s komandi zrakoplova. Uvidio je to i sam Santos-Dumont koji se obratio svom dobrom prijatelju Louisu Cartieru kako bi stvorio sat koji bi mogao nositi na zapešću kako bi očitavao vrijeme bez potrebe za pomicanjem ruku. Cartier je reagirao robusnim i praktičnim satom pričvršćenim na kožni remen, stvorivši prvi ručni sat za muškarce na svijetu, koji je ujedno i prvi zrakoplovni sat na svijetu, i zaista prvi kvadratni ručni sat. Bilo je to 1904.

santos limited editions

Ove je godine Cartier predstavio posebnu posvetu ovom pioniru avijacije, limitirane edicije Santos-Dumont satova. Posveta čovjeku koji je stvorio leteće strojeve povezavši svoje snove, znanja i poznavanje tehnologije. Četiri modela čine ovu posvetu i svi se opremljeni kućnim 430 MC kalibrom na ručno navijanje i poklopcima kućišta s ucrtanim originalnim skicama Alberta Santos-Dumonta.

 

Cartier Santos-Dumont “Le Brésil”

“Le Brésil” je bio naziv prvog balona koji je dizajnirao Santos-Dumont. Izrađen od japanske svile predstavljao je mali sferični balon koji je poletio 4. srpnja 1898. Njegova skica krasi poleđinu ovog luksuznog sata čije je kućište od platine. Brojčanik je posrebreni ukrašen s 12 poliranih metalnih rimskih brojeva, kazaljkama u obliku mača i rubinom na vijugavoj kruni. “Le Brésil” dolazi u ediciji od 100 komada.

2020 Cartier Santos Dumont hand wound limited edition platinum la bresil WGSA0034 2
Cartier Santos Dumont ref. WGSA0034

Dimenzije platinastog kućišta su 43.5 mm x 31.4 mm i tanke visine kućišta od 7.3 mm. Debljina je smanjena jer se radi o mehanizmu na ručno navijanje pa je sat sada još elegantniji nego automatski modeli iste kolekcije.

11 WGSA0034 Cartier Santos Dumont limited platine model back min

Prvi model balona “Le Brésil” bio je početak kreativnog stvaranja ukupno 22 letjelice u periodu između 1898. i 1909. koje su se manje, više uspješno borile s gravitacijom.

Cartier Santos-Dumont “La Baladeuse”

Drugi korak u letačkim avanturama Santos-Dumonta bili su motorizirani zračni brod, znani kao dirižabli. Prvi je bio “La Baladeuse” kojim je ovaj avanturista 1903. izveo let iznad Pariza. Izgrađen da demonstrira mogućnosti i prednosti zračnog putovanja, Santos-Dumont je koristio svoj jednosjed za posjete svojim prijateljima. Uvjeren je bio da će “doći dan kada će zračni omnibusi prevoziti turiste i poslovne putnike”, pa bi za Santos-Dumonta mogli uvrstiti i među vizionare.

2020 Cartier Santos Dumont hand wound limited edition yellow gold La Baladeuse WGSA0027 3 min
Cartier Santos Dumont “La Baladeuse” ref. WGSA0027

Dimenzije kućišta identične su modelu “Le Brésil”, no ovo je izrađeno od žutog zlata. Brojčanik je boje šampanjca, a kruna izvedena u plavo safiru. Ediciju čini 300 komada

2020 Cartier Santos Dumont hand wound limited edition yellow gold La Baladeuse WGSA0027 1 min

“La Baladeuse” ili “n°9”, eksperimentalni zračni motorizirani brod ucrtan je na poleđini ovog modela prepoznatljivog i po zelenom kožnom remenu.

Cartier Santos-Dumont “n°14 bis”

“n°14-Bis” slavi let od ukupnih 220 metara koji je Santos-Dumont izveo 1906. Potvrda tome je nagrada “Aéro-Club de France” koju je dobivao svatko tko je preletio više od 100 m. Skica letjelice je na poleđini kućišta koje je u ovoj izvedbi od čelika. U ovom letećem stroju, često opisivanom kao ‘zmaj iz odjeljaka’, pilot je, stojeći u trupu, bio povezan kabelom s kormilom i krilcima. Luneta sata je od zlata, a brojčanik antracitno sivi.

2020 Cartier Santos Dumont hand wound limited edition steel and yellow gold 14 Bis W2SA0015 3
Cartier Santos Dumont “14 Bis” ref. W2SA0015

Bimetalni model dolazi u limitiranoj ediciji od 500 komada. Zlato je polirano, a čelik brušen dok je remen kožni sivi. Najdostupniji model u ovoj kolekciji ima plavi sintetički dragulj na kruni.

2020 Cartier Santos Dumont hand wound limited edition steel and yellow gold 14 Bis W2SA0015 2 min

Let je izveden 23. listopada 1906., nakon dana prepunog zamki. “n ° 14 bis” osvojio je Arhiđakonski kup, a Alberto je postao prvi avijatičar koji je izvršio let od 220 metara.

Cartier Santos-Dumont “La Demoiselle” komplet s lakiranom drvenom kutijom i vrijednim dodacima

XL sat slavi mušku eleganciju edicijom od 30 primjeraka te ugraviranom skicom “La Demoiselle”, najelegantnijeg Santosovog letećeg stroja. Stvoren 1908. godine, “La Demoiselle” je poznati jednosjed Alberta Santos-Dumonta i jedan od prvih zrakoplova koji je masovno proizveden.

2020 Cartier Santos Dumont hand wound limited edition platinum La Demoiselle WGSA0036 2

Posebnost modela “La Demoiselle” je tekstura u središtu brojčanika koja priziva tkanje panamskog šešira, baš poput onih koje je nosio Santos-Dumont. Brojčanik je kremaste boje slame, a brojevi su obojeni u bijelu boju s crnom sjenom. Kazaljke ovog modela su u stilu Bregueta i vrlo slične onima koje su se koristile na prvim Santosovim satovima. Platinasto kućište mjeri 46.6 mm x 39.9 mm uz debljinu od svega 7.5 mm. Sat dolazi s dva remena, jedan od tkanine panamske teksture, a drugi smeđi kožni od aligatora.

imgonline com ua twotoone Sn9jTbB9EZb5Q min

Svega 30 komada “La Demoiselle” modela dolazi u posebnoj prezentacijskoj kutiji koja uključuje putnu torbicu i par manšeta Santos de Cartier u bijelom zlatu s crvenim tigrovim okom.

Cijene Santos-Dumont Limited-Edition satova kreću od 6.880 CHF za čelični model, preko 13.600 CHF za zlatni do 17.800 CHF za platinu. Najskuplji je Cartier Santos-Dumont “La Demoiselle” koji stoji 41.600 CHF.

CARTIER SANTOS-DUMONT LIMITED-EDITION WATCHES

Le Brésil: 43.5 mm x 31.4 mm x 7.3 mm debljine – platina – kruna rubin – calibre 430 MC – ručno navijanje – 38 sati rezerve snage – sivi aligatorski remen – limitirana edicija 100 komada

La Baladeuse: 43.5 mm x 31.4 mm x 7.3 mm debljine – 18k žuto zlato – kruna safir – calibre 430 MC – ručno navijanje – 38 sati rezerve snage – zeleni aligatorski remen – limitirana edicija 300 komada

Le 14 Bis: 43.5 mm x 31.4 mm x 7.3 mm debljine – 18k žuto zlato/čelik – kruna plavi sintetički dragulj – calibre 430 MC – ručno navijanje – 38 sati rezerve snage – sivi aligatorski remen – limitirana edicija 500 komada

La Demoiselle: 46.6 mm x 33.9 mm x 7.5 mm debljine – platina – kruna rubin – calibre 430 MC – ručno navijanje – 38 sati rezerve snage – “Panama” tkanina i smeđi aligatorski – specijalna kutija od drva javora, lakirana -putna torbicu i par manšeta Santos de Cartier u bijelom zlatu s crvenim tigrovim okom – limitirana edicija 30 komada

Facebook

Društvene mreže