Arnold & Son Globtrotter Gold – Cijela zemlja na zglobu ruke

Tekst: Mladen Smrekar
Fotografije: Arnold & Son

Nijansama plave boje Arnold & Son odaje počast morskim kronometrima Johna Arnolda iz 18. stoljeća

Poput fino izrađenog atlasa, Globetrotter Gold predstavlja naš planet. Kontinenti su vjerno preneseni do najsitnijih detalja i zajedno s dubokim, ručno oslikanim morima služe kao pozadina za prikaz dvostruke vremenske zone.

AS GLOBETROTTER GOLD NIGHT

Ovo je po svemu velik sat, od ideje i izgleda do dimenzija i završne obrade i najsitnijih detalja. Globetrotter Gold ima promjer 45 mm. U njegovom je središtu kupola koja prikazuje sjevernu hemisferu, a nadsvođuje je most s ažurom isklesan u crvenom zlatu. U njegovom središtu smješten je funkcionalni rubin koji drži os univerzalnog vremena.

AS GLOBETROTTER GOLD SOLDAT

Savršena estetika

Arnold & Son je sa svojim Globetrotter Goldom usavršio estetiku svojih elegantnih i modernih kreacija. Indeksi su fasetirani crvenim zlatom i obojeni Super-LumiNovom. Brojčanik koji okružuje kartu svijeta obložen je nijansama plave, a prsten koji prikazuje univerzalno vrijeme u prozirnom je safiru. Lokalno vrijeme pokazuju crvene kazaljke koje pokazuju na zlatne indekse, dok se svjetska vremena određuju vizualizacijom zamišljene zemljopisne dužine od rubina na središnjem mostu do 24-satnog safirnog prstena.

AS GLOBETROTTER GOLD PROFILE

Promjera 45 mm, Globetrotter Gold je velik sat. Njegov dizajn diktirala je karta svijeta. Iznad ekvatora nalaze se Sjeverna Amerika, Euroazija i dio Afrike, svi oslikani bogatstvom detalja. Svi kontinenti tvore poliranu skulpturu presvučenu rodijem. S druge strane, planinski lanci, od Atlasa, preko Himalaja do Urala i Alpa imaju mat završnu obradu. Oceani su ručno oslikani s nekoliko slojeva plavo-pigmentiranog laka obogaćenog bisernim prahom koji im daje dubinu i sjaj. Obale su obogaćene Super-LumiNovom pa se ističu noću i dodatno naglašavaju reljef na ručno izrađenom brojčaniku.

AS GLOBETROTTER GOLD FACE UP

Globetrotter Gold pokreće kućni automatski kalibar A&S6022. Kao i svi mehanizmi Arnold & Sona, i ovaj je u potpunosti razvijen, proizveden, ukrašen, sastavljen, prilagođen i ugrađen u njihovom pogonu u La Chaux-de-Fondsu. Njegov oscilirajući uteg je od 22-karatnog zlata, s giljoš uzorkom Clou de Paris.

AS GLOBETROTTER GOLD BACK

Završna obrada je besprijekorna, od blistavih mostova Côtes de Genève, do satenske obrade i poliranih vijaka te obrade NAC-om. Sat je izrađen u ograničenom izdanju od 28 primjeraka, a maloprodajna mu je cijena 41.900 švicarskih franaka bez poreza.

Arnold & Son Globtrotter Gold - Tehnički podaci

Referenca: 1WTAR.U01C
Funkcije: sati, minute i svjetska vremena
Mehanizam: Kalibar A & S6022, mehanički samonamotavajući; 29 dragulja; Promjer 38 mm, debljina 6,55 mm; Rezerva snage 45 sati; Frekvencija 4 Hz / 28.800 vph; Završna obrada glavne ploče: savijena i obrađena NAC-om, Mostovi: kosi, polirani i NAC-obrađeni blistavi kotači Côtes de Genève: kružni satenski završeni i rodinirani vijci; 22-karatno crveno zlato, giljoš  Brojčanik: lakiran u nijansama suncem obasjanih plavih trodimenzionalnih aplikacija u 18-karatnom ružičastom zlatu (4N) sa Super-LumiNovom; Kupola: rodinirana i polirana matiranim planinskim lancem s detaljima oceana, ručno oslikana, Super-LumiNova, 18-karatno crveno zlato
Kućište: 18-karatno crveno zlato, promjer 45 mm, kupolasti safirni kristal s antirefleksnim premazom na obje strane, stražnji safirni kristal s antirefleksnim premazom, otpornost na vodu: 30 metara
Remen: ručno prošivene plave krokodilska koža, kopča od 18-karatnog crvenog zlata

Cijena i dostupnost: 41.900 CHF, ograničena edicija 28 primjeraka