Arnoldovi ekskluzivni zlatni zmajevi i feniksi, ultratanki tourbilloni i rijetko viđeni minerali

Švicarski brand u japanskom vlasništvu izrastao na britanskoj urarskoj baštini dodao je novu, vrlo kinesku dimenziju svom najtanjem tourbillonu u limitiranoj seriji Ultrathin Dragon & Phoenix

Tekst: Josip Horvat Fotografije: Arnold & Son

Arnold & Son se kao urarska marka pojavio već krajem 18. stoljeća u Londonu, no ova koja danas nosi to ime respektabilni je švicarski urarski brand koji je s ciljem revitaliziranja najvećih dostignuća britanskog urarstva osnovan prije svega 26 godina. Brand je potom nekoliko puta mijenjao vlasnike da bi 2012. kao dio Prothor holdinga (u paketu s proizvođačem dijelova Prototecom i proizvođačem kalibara La Joux-Perret) za 64 milijuna švicarskih franaka prešao u stopostotno vlasništvo japanskog Citizena, pod čijom upravom stabilno baštini tradiciju legendarne engleske učinkovitost i inovativnosti kombinirane s klasično elegantnim dizajnom. Na ovogodišnjem Watch & Wonders sajmu taj je multinacionalni brand dodao svojim “Swiss Made” satovima još jednu novu, vrlo kinesku dimenziju. Naime, svoj 2013. godine lansirani model Ultrathin Flying Tourbillon u kolekciji Métiers d’Arts prekrojili su u limitiranu seriju Ultrathin Dragon & Phoenix, u kojoj su spojili rijetko viđene minerale sa dva stvora iz kineske legende.

Arnold Son Ultrathin Tourbillon Phoenix Dragon sprijeda i straga
“Swiss made” satove koji očito jako ciljaju (i) na kineske kupce krase mitska bića, rijetki minerali i tourbillonom regulirani kalibar A&S8200 koji je od travnja 2013. kad je lansiran do travnja 2014. držao titulu najtanjeg tourbillonskog mehanizma na svijetu

Arnold & Son se pri stvaranju satova referira na mit o zmaju i feniksu. Koji su jednom živjeli kraj Nebeske rijeke i sreli se na otoku na kojem su pronašli blistavi kamenčić koji ih je toliko fascinirao da su od njega odlučili napraviti biser. Godinama su se oko toga trudili i na koncu su načinili najljepši biser ikad stvoren. Koji im je potom ukrala Nebeska kraljica majka. Kad su to zvijeri otkrile nastala je velika svađa i naguravanje u kojem je biser s nebesa krenuo padati na zemlju. Zmaj i feniks su poletjeli za njim, no nisu ga uspjeli uhvatili, pa se otad ne miču od jezera u koje se biser pretvorio.

Neće se sad micati ni sa 25 novih luksuznih satova na kojem su prikazani sa dvije izražajne, fino obrađene minijaturne skulpture sklupčane s obje strane brojčanika. U kompletu s ljuskama, perjem, ostrugama, grivom…, u potpunosti su izrađeni od ružičastog zlata i ručno gravirani. Pritom se u zmajevim kandžama nalazi biser, ovdje napravljen od sedefa. Razina detalja je prilično impresivna, tim više što su zvijeri duge tek oko dva centimetra, premda smo, ako ćemo pravo, na Arnoldovim Métiers d’Arts True Beat satovima već 2016. vidjeli jednog vrlo sličnog, pa čak i detaljnije graviranog zlatnog kineskog zmaja…

Arnold Son Ultrathin Tourbillon Phoenix Dragon izrada
Limitiranost cijele edicije diktira kompliciranost izrade, ali i činjenica da je rijetke minerale koji su tu osnova brojčanika vrlo teško pronaći u željenoj veličini i boji te prošarane donekle jednoličnim, “urednim” šarama…

Između mitskih letećih zvijeri smjestili su se necentrirani brojčanik i leteći minutni tourbillon na pozicijama 12 i 6 sati, rasporedu kakav su imali i džepni morski kronometri Johna Arnolda i njegovog sina Johna Rogera Arnolda na početku 19. stoljeća, a u pozadini svega toga je lica sata šarene strukture, izrađeno, ovisno o modelu, od jednog od pet rijetkih kamen – markazita, broncita, eudijalita, pietersita i, ne može ove godine bez toga – zelenog verdita.

Mehanizam je mehanički ručno navijajući kalibar A&S8200 iz sestrinske manufakture La Joux-Perret, koji radi na frekvenciji od 3 Hz (21.600 v/sat) i ima čak 90 sati rezerve snage (što je, valja istaći, iznimno puno za tourbillonom regulirani mehanizama). Sva kućišta su, pak, od crvenog zlata, promjera 42 i visine 8,6 milimetara, a sve je efektno upareno sa zlatnim koncem prošivenim kožnim remenom u boji podloge brojčanika.

Arnold Son Ultrathin Tourbillon Phoenix Dragon kolekcija
Arnoldovi zmajevi i feniksi stižu u pet izvedbi, s brojčanicima izrađenim od rijetkih minerala – verdita (ref. 1UTAR.Z05A), markazita (1UTAR.Z03A), eudijalita (1UTAR.Z02A), pietersita (1UTAR.Z04A) i bronzita (1UTAR.Z01A)

Pet verzija izrađeno je u po isto toliko primjeraka, a u Švicarskoj za svaku od tih 25 ljepotica valja izbrojiti po točno 106.620 franaka. Što je, ako nekog zanima, lijepih 35.000 švicarskih franaka više no što stoji aktualni “obični” iliti “nezmajski” Arnold & Son Ultrathin Tourbillon Gold ref. 1UTAR.S02A (s čisto bijelom bazom brojčanikom, bez ikakvih ukrasa).

Facebook

Društvene mreže