AVI-8 posveta LAFAYETTE FLYBOYSIMA iz Prvog svjetskog rata

Tekst: Josip Cerovec
Fotografije: AVI-8

AVI-8 proširio je kolekciju pilotskih satova modelima Flyboy Lafayette Chronograph posvećenim neustrašivim pilotima iz Prvog svjetskog rata

AVI-8 više nije nepoznanica među urarskim entuzijastima. Brend koji nas svako malo iznenadi novim edicijama posvećenim povijesnim pilotskim dostignućima i modelima zrakoplova ovaj je put inspiraciju pronašao među junacima Prvog svjetskog rata. Flyboy Lafayette Chronograph najnoviji je uradak koji nas, između ostalog, uči i o dijelu povijesti vezanom uz događaje od prije više od jednog stoljeća.

AVI 8 Lafayette Flyboy
AVI-8 Flyboy Lafayette Chronograph

Lafayette eskadrilu su činili Američki dragovoljci koji su služili pod Francuskom komandom u Prvom svjetskom ratu dok su SAD bile neutralne. Najčešće se radilo o avanturistima i idealistima velike hrabrosti. I nakon rata, po formiranju Američkih zračnih snaga, US Airforce, nadimak “Flyboy” vezao se uz pilote u narednim desetljećima.

AVI 8 Lafayette Flyboy

AVI-8 Flyboy Lafayette Chronograph upravo je posveta njima, retro inspiracija u modernoj izvedbi. Kućište je od nehrđajućeg čelika, promjera 42 mm, a mehanizam meca-quartz s komplikacijom kronografa i datuma.

AVI 8 Lafayette Flyboy

Kod Flyboy Lafayette Chronograph modela krunica ima najveću povezanost s pilotskim modelima iz navedenog razdoblja. Velika i nazubljena u formi stošca izvlačenjem se postavlja u poziciju podešavanja točnog vremena i datuma. Nekada je morala biti većih dimenzija jer su piloti namještali satove u kožnim rukavicama pa stoga ne čude njene dimenzije. Potisnici kronografa imaju klasične pozicije na 2 i 4 sata, dovoljno su veliki i praktični.

AVI 8 Lafayette Flyboy

Detalji povezuju AVI-8 satove s avijacijom pa tako i unutarnja podloga brojčanika ima reljefni uzorak koji je identičan uzorku na krilima Nieuporta 17, aviona kojim su najčešće upravljali pripadnici Lafayette eskadrile, dok ostali detalji brojčanika skidaju ideje iz kokpita aviona.

AVI 8 Lafayette Flyboy

Flyboy Lafayette Chronograph dostupan je u četiri izvedbe, plava, bijela, crna i smeđa, a detaljnije o ponudi AVI-8 satova provjerite na stranicama Watch Centra satovi.com.

AVI-8 Flyboy Lafayette Chronograph

Kućište: nehrđajući čelik
Brojčanik: bijeli, plavi, crni, losos smeđi
Promjer kućišta x debljina: 42 x 13.5 mm
Staklo: mineralni kristal
Vodonepropusnost: 50 m
Kruna: na izvlačenje/potisak
Mehanizam: VK68-TMI
Narukvica: nehrđajući čelik
Cijena: oko 250 EUR
Referenca: AV-4076