BAMFORD X BLACK BADGER ZENITH EL PRIMERO SUPERCONDUCTOR

Tekst: Josip Cerovec
Fotografije: Zenith

U Bamfordu, ovlaštenom tjuneru i za Zenith satove poigrali su se temom supravodiča te predstavili futurističku limitiranu kreaciju Black Badger Zenith El Primero Superconductor

Kreativci iz Bamforda sa sjedištem u Londonu rijetka su pojava u urarskom svijetu jer imaju službeno odobrenje igranja sa satovima brendova poput TAG Heuer, Zenith i Bvlgari. Uz asistenciju švedskih dizajnera nakita iz Black Badger manufakture nastao je futuristički Zenith El Primero u limitiranoj ediciji od svega 20 komada.

Bamford Watch Department X Black Badger Zenith El Primero Superconductor 5
Bamford Watch Department X Black Badger Zenith El Primero Superconductor

Kod novog je modela posebna pažnja posvećena kućištu sata, a inspiracija je pronađena u svijetu supravodiča. Uporabom različitih metala, njihovim tretiranjem kiselinama te primjenom industrijskog dizajna nastao je Bamford Watch Department X Black Badger Zenith El Primero Superconductor.

Bamford Watch Department X Black Badger Zenith El Primero Superconductor 2

Supravodič je opći je pojam za materijal koji može provoditi električnu energiju mnogo brže i učinkovitije od klasičnih metala s nultim otporom. Supravodiči se koriste kada se prenose ogromne količine električne energije, kao kod nuklearnih reaktora, MRI strojeva i akceleratora čestica, a ovdje je iskorišteno za izradu kućišta sata! Da li je to potrebno? Podjednako kao i automobil koji može pojuriti 400 km/h.

Bamford Watch Department X Black Badger Zenith El Primero Superconductor 4

Niobium je metal čija je čvrstoća usporediva s onom od titanija. U ovom slučaju kreatori su se poslužili kombinacijom bakra i niobiuma. Legura bakra u sebi ima niti niobija koji su ekstrudirani do željene duljine, stvarajući jedinstveni uzorak saća. Posebnom kiselom kupkom ispire se bakar, ali niobij ostaje netaknut te tako nastaje dramatičan, kontrastni učinak. Završna obrada je mat srebrna/siva na lugovima oblikovanim kontrastnim bakrom. Jedinstveno, u najmanju ruku.

Bamford Watch Department X Black Badger Zenith El Primero Superconductor 1

Bakar-niobium kućište ovog Zenith El Primero Chronomaster promjera je 42mm te debljine svega 12.75 mm. Jedinstveno kućište sa saćastim uzorkom djeluje avangardno poput posebne mreže prebačene preko sata. Kruna i potisnici kronografa nisu tretirani te su klasični, čelični. Lice sata je crno, a porubi brojčanika i podbrojčanika u zlatnom tonu.

Bamford Watch Department X Black Badger Zenith El Primero Superconductor 6

Srebrne kazaljke sati, minuta i kronografa ispunjene su Super-LumiNova umetcima. Datum je smješten na 6 sati. Pun naziv sata i partnera koji ga je doradio ispisani su ispod pozicije 12 sati. Natpis BAMFORD dodatno je istaknut uporabom bijele boje. 21 mm širok remen sata je od crne antilop kože sa zlatnim šavovima, što dobro odgovara ukupnom izgledu.

Bamford Watch Department X Black Badger 1 470x470 1

U mehanizam se nije diralo. El Primero 400B Automatic vrlo je dobro poznat u svijetu kronografa, a sačinjen je od ukupno 326 dijelova koji rade na 36.000 otkucaja na sat i osiguravaju 50 sati rezerve snage. Funkcije uključuju centralne sate, minute i kronografske sekunde te 30-minutni brojač na 3 sata i 12-satni brojač na 6 sati. Male sekunde smještene su na 9 sati. Bamford Watch Department X Black Badger Zenith El Primero Superconductor proizveden je u limitiranoj ediciji od svega 20 komada. Web prodaja je započela 17. kolovoza, a cijena sata iznosi 14.500 GBP .

BAMFORD X BLACK BADGER ZENITH EL PRIMERO SUPERCONDUCTOR

Kućište: promjer 42 mm debljina 12.75 mm – bakar-niobium legura supravodiča – mat srebrni/sivi saćasti uzorak s istaknutim bakrenim lugovima – kupolasto safirno staklo s antireflektirajućim premazom – safirno staklo straga – vodonepropusnost 100 m
Brojčanik: mat crni sa zlatnim otiscima – tri-compax raspored – srebrne kazaljke sati, minuta i podbrojčanika sa Super-LumiNova umetcima – Zenith zvijezda na kazaljci kronografskih sekundi – tahimetarska skala na obodu brojčanika – datum na 6 sati
Mehanizam: El Primero 400B kućni – automatik – 31 rubin – 36,000 otkucaja/sat (5 Hz) – 50-sati rezerve snage – središnje kazaljke sati, minuta i kronografskih sekundi – 30-minutno odbrojavanje na 3 sata – 12-satno odbrojavanje na 6 sati – male sekunde na 9 sati – datum na 6 sati
Remen: kožni 21 mm crni antilop s prošivima od zlata
Dostupnost: Limitirana edicija 20 komada, u prodaji od 17. kolovoza 2020.
Cijena: 14.500 GBP