Baselworld 2019.: Kronografi spremni i za trkaču stazu i za kazalište

Kronograf je najpopularnija komplikacija koju u ponudi imaju gotovo sve urarske tvrtke. Nove izvedbe nisu izostale niti u Baselu, izdvojili smo 12 najzanimljivijih.

Tekst: Igor Sertić Fotografije: Press

Breitling Premier Bentley Centenary Limited Edition

Partnerstvo Breitlinga i Bentleya započelo je još 2003. predstavljanjem Bentleya modela Continental GT. Isti je imao ugrađen Breitlingov sat u sklopu središnje konzole, a posljednji urarski model je Premier Bentley Centenary Limited Edition kojim se obilježava 100 godina postojanja te automobilističke tvrtke. Dvije su izvedbe, zlatna i čelična, prva ograničena na 200, a druga  na 1000 primjeraka. Povezanost s automobilom je vidljiva u više detalja od kojih je najuočljiviji natpis na boku 42-milimetarskog kućišta. Lice sata je smeđe, brijestovo s kontrastnim podbrojčanicima na 3 i 9 sati. Kućni mehanizam 01 je COSC certificiran te osigurava 70 sati rezerve snage.

Breitling Premier Bentley Centenary Limited Edition LE 1000 komada čelik te 200 komada zlato
Breitling Premier Bentley Centenary Limited Edition dostupan je i zlatnoj izvedbi s kožnim prošivenim remenom

Hublot Classic Fusion Ferrari GT

Atipični Hublot za čiji je izgled zaslužan Flavio Manzoni, šef dizajna u Ferrariju. Hublot Classic Fusion Ferrari GT dolazi u tri izvedbe kućišta promjera 45 mm: karbonsko od 3D vlakana, King Gold zlata (limitirano na 500 primjeraka) te titanijsko (limitirano na 1000 primjeraka). Mehanizam je kućni, UNICO HUB 1280, sa 72 sata rezerve snage te funkcijama sata, minuta, sekundi te flyback kronografa. Crna Schedoni koža šivana je preko crne gume s Ferrarijevim dizajnom. U ovom partnerstvu satovi su doista dio posebne originalne kolekcije, a ne tek dodatni logo na standardnom satu.

Hublot Classic Fusion Ferrari GT dolazi u tri izvedbe kućišta promjera 45 mm: karbonsko od 3D vlakana, King Gold zlata (limitirano na 500 komada) te titansko (limitirano na 1000 komada)
Hublot Classic Fusion Ferrari GT s karbonskim kućištem promjera 45 mm. Dodatne su opcije King Gold zlato i titanij, obje limitirane
Hublot-Classic-Fusion-Ferrari-GT-King-Gold limitirano na 500 primjeraka
Hublot-Classic-Fusion-Ferrari-GT-Titanium limitiran na 1000 primjeraka

Patek Philippe Ref. 5172G Chronograph

Kada je Patek Philippe u pitanju tad sportski kronograf ne može biti luksuzniji. U ovom slučaju retro dizajn kombiniran je sa živom mornarički plavom bojom brojčanika i tamnoplavim remenom od teleće kože koji je na rubovima preštepan bijelim koncem. Tahimetarska skala ucrtana je po vanjskom rubu brojčanika na kojem su još podbrojčanici sekunda te 30-minutnog odbrojavanja. Mehanizam je na navijanje, CH 29-535 PS predstavljen još 2009., no dosad pet puta unapređivan i s rezervom snage od 65 sati. Kućište je od 18-karatnog bijelog zlata promjera 41 mm, lugovi vintage troslojni, a mehanizam vidljiv kroz safirno staklo. Kolekcionarski primjerak.

Kućište je od 18k bijelog zlata promjera 41 mm, lugovi vintage troslojni, a mehanizam vidljiv kroz safirno staklo. Kolekcionarski primjerak. Patek Philippe Ref 5172G Chronograph uspješno kombinira vintage dizajn s živom mornarički plavom bojom
Patek Philippe Ref 5172G Chronograph uspješno kombinira vintage dizajn sa živom mornarički plavom bojom

Bulgari Octo Finissimo Chronograph GMT Automatic

Priča o Octo Finissimo kolekciji rezervirane je za svjetske rekorde. U ovom slučaju se radi o petom rekordu koji donosi najtanji mehanički kronograf u povijesti urarstva. I to ne običan automatski kronograf već model s dodatnom GMT funkcijom. Sve to stisnuto na svega 3,3 milimetra debljine. Druga vremenska zona prikazana je na 24-satnom podbrojčaniku smještenom na 3 sata, a podešava se preko gumba smještenog na 9 sati. Kronografske minute su na 6 sati, a sekunde na 9 sati. Ni okrugli ni kvadratni, Octo je stvorio vlastite kodove otkako je prvi put predstavljen te je sa svojom kolekcijom Finissimo pomogao lansirati trend ultra tankih satova.

Bulgari Octo Finissimo Chronograph GMT Automatic kompletno je izrađen od keramike, a debljinom od 3,3 mm donio je peti svjetski rekord u kolekciji

Carl F. Bucherer Heritage BiCompax Annual

BiCompax Annual novi je model unutar Heritage limitirane edicije Carl F. Bucherera. Posveta je to pedesetim godinama prošlog stoljeća, u limitiranom izdanju koju čine dvije linije, svaka u 888 primjeraka posvećenih godini nastanka ove manufakture, 1888. Prethodnik je u svom vremenu bio izrazio moderan sat, a kombinacija kronografa, godišnjeg kalendara i velikog datuma na sredini brojčanika odlično je reinterpretirana, no sad u kućištu koje je naraslo na 41 mm. Osnovni čelični model dolazi sa srebrnim brojčanikom i strukturiranim gumenim remenom dok elegantnija dvobojna izvedba koketira s zlatnim detaljima i roza šampanj bojom brojčanika te konjak smeđim remenom od teleće kože. Mehanizam pogoni kalibar CFB 1972, automatik sa 42 sata rezerve snage.

Limitiranu ediciju čine dvije linije, svaka u 888 komada posvećenih godini nastanka ove manufakture, 1888.
Elegantna dvobojna izvedba koketira s zlatnim detaljima i roza šampanj bojom brojčanika te konjak smeđim remenom od teleće kože.
Osnovni čelični model dolazi sa srebrnim brojčanikom i strukturiranim gumenim remenom, limitirana edicija 888 komada

CHOPARD L.U.C Chrono One Flyback

Rijedak i skup, Chopard L.U.C Chrono One Flyback u čeličnoj će izvedi biti proizveden u svega 250 primjeraka, a egzotični Titalyt u svega 100 primjeraka. Sivi brušeni ton brojčanika vrlo je elegantan i jednostavan bez tahimetarske skale. Mehanizam je kućni, razvijen i složen pod oznakom L.U.C 03.03-L, flyback kronograf COSC certificiran i sa 60 sati rezerve snage. Do sada su ovoj kolekciji kučišta bila promjera 44 mm iz plemenitih kovina, a primjenom čelika promjer se smanjio na 42 mm. Izvedba od Titalyta, materijala vrlo poznatog u avio i medicinskoj branši više vuče na sportski izgled. Brojčanik je maslinasto zelene boje u kombinaciji s čelično sivim kazaljkama.

 Izvedba od Titalyta, materijala vrlo poznatog u avio i medicinskoj branši više vuče na sportski izgled. Brojčanik je maslinasto zelene boje u kombinaciji sa čelično sivim kazaljkama.
CHOPARD L.U.C Chrono One Flyback

Chronoswiss Sirius Chronograph Moon Phase

Pomalo egzotični brand Chronoswiss kojeg pamtimo po Timemaster modelima predstavio je Sirius Chronograph Moon Phase, referenca CH-7543L-BL. Sanjarski kronograf nadopunjen je komplikacijom mjesečevih mijena, a datum je ispisan po obodu brojčanika te detektiran kazaljkom. Sat je prepoznatljiv po velikoj retro pilotskoj kruni kuglastog oblika s prorezima kako ne bi klizila. Mehanizam je automatski, kućište čelično promjera 41 mm, a rezerva snage 46 sati. Kvalitetu potvrđuje Côtes de Genève.

CHRONOSWISS Sirius Chronograph Moon Phase Sanjarski kronograf nadopunjen je komplikacijom mjesečevih mijena, a datum je ispisan po obodu brojčanika te detektiran kazaljkom.
CHRONOSWISS Sirius Chronograph Moon Phase pomalo je sanjarski sat, a kvalitetu mu potvrđuje Côtes de Genève

Rolex Oyster Perpetual Cosmograph Daytona

Rolexov model koji je postavio rekord za najskuplji sat na svijetu u slučaju kronografa koji je pripadao Paul Newmanu ove se godine ponovno poigrao sa zlatom i dijamantima. Nakon prošlogodišnjeg Rainbowa, čija se cijena na sivom tržištu već udvostručila, stigao je egzotični i pomalo orijentalni model. Na mjestu tahimetarske skale u sklopu lunete nalaze se dijamanti, njih točno 36, trapezoidno rezani. Brojčanik također optočuju dijamanti i zlato. Osam ih je u zlatnim kućištima i označuju sate, a arapski brojevi 15, 30 i 45 iz zlata su na pozicijama 3, 6 i 9 sati. Poput svih Rolexa i ovaj ima Superlative Chronometer certifikacirani mehanizma, kalibar 4130. Vodonepropustan je do 100 m, a rezerva snage iznosi 72 sata.

Rolexov model koji je postavio rekord za najskuplji sat na svijetu u slučaju kronografa koji je pripadao Paul Newmanu
Rolex Oyster Perpetual Cosmograph Daytona, puno dijamanata, zlata u kombinaciji sa sportskom narukvicom

Tudor Black Bay Chrono S&G

Najnovija prinova u Tudorovoj bestseler kolekciji Black Bay novo je izdanje “ronilačkog kronografa” lansiranog na Baselworldu 2017. Ovaj put predstavljen nam je u izvedbi Steel and Gold, odnosno efektnoj kombinaciji čelika i žutog zlata. Tri su varijacije remena: smeđi kožni remen na rubovima dekorativno prošiven bijelim koncem s lako skidivim bund dodatkom, remen od crne tkanine, te nama najatraktivnija i najskuplja alternacija u vidu metalne narukvice na kojoj je čelik u središnjem dijelu obogaćen (omotan) žutim zlatom. U Tudoru tvrde da nema straha od poliranja jer je zlatni omot dovoljno debeo da izdrži čak sedam takvih intervencija. MT5813 predstavlja dorađen Breitlingov B01 kalibar, krase ga 47 dragulja, 70 sati rezerva snage i COSC certifikat, a prvi je kalibar koji je u Black Bay obitelj donio i funkciju datuma.

MT5813 predstavlja dorađen Breitlingov B01 kalibar, krase ga 47 dragulja, 70 sati rezerva snage i COSC certifikat, a prvi je kalibar koji je u Black Bay obitelj donio i funkciju datuma.
TUDOR Black Bay Chrono S&G

Zenith Defy El Primero 21 Carbon

Novo poglavlje u slavnoj kronografskoj priči El Primera uvodi nas u 21. stoljeće na avangardan način, korištenjem kompozitnih materijala te mogućnošću mjerenja 1/100 sekunde. Defy El Primero 21 Carbon u mogućnosti je aktiviranjem kronografa zakucati na frekvenciji od 50 Hz! Prevedeno u otkucaje odradi ih 360.000 na sat. Teško i za zamisliti, no impresivno uživo vidljivo zahvaljujući skeleton otvorenom brojčaniku. Kućište je karbonsko, ekstremno lagano i otporno, a od istog su materijala krunica i gumbi kronografa.

DEFY El Primero 21 Carbon u mogućnosti je aktiviranjem kronografa zakucati na frekvenciji od 50 Hz! Prevedeno u otkucaje odradi ih 360.000 na sat.
Zenith Defy El Primero 21 Carbon, mehaničko čudo sposobno odraditi 360.000 otkucaja na sat

Porsche Design 911 Chronograph Timeless Machine Limited Edition

Još jedna posveta legendi na četiri kotača. Porsche Design 911 Chronograph Timeless Machine Limited Edition nastao je u čast predstavljanja nove generacije Porscheovog modela 911. Točno 911 primjeraka čini ovu urarsku limitiranu ediciju pogonjenu provjerenim ETA samonavijajućim Valjoux 7750 kronografskim kalibrom smještenim u titanijsko kućište promjera 42 mm.

Porsche Design 911 Chronograph Timeless Machine Limited Edition

Grand Seiko Limited Edition “20 Years Spring Drive”

Grand Seiko slavi 20. rođendan Spring Drive tehnologije posebnim modelom u sportskoj kolekciji. Grand Seikova inspiracija lavljom čvrstoćom i snagom obilježava ga od 1960. Kućište je 44,5-milimetarsko, od visokokvalitetnog titanija, a mehanizam zaštićen od magnetskog utjecaja i vode do dubine od 200 metara. Srce sata je kalibar 9R96 s GMT pokazateljem, 72 sata rezervom snage te točnošću od ±0.5 sekundi na dan!

Grand Seiko Limited Edition “20 Years Spring Drive” Calibre 9R96 Spring Drive Chronograph GMT SBGC231

Facebook

Društvene mreže