Baselworld 2019.: Urarsko proljeće, drugi dan – telegrafski izvještaj

Prvi dan proljeća, drugi dan Baselworlda. Nastavljamo s blic pregledom najvažnijih događanja i noviteta…

Tekst: Igor Sertić Fotografije: Igor Sertić, Baselworld, Tudor, Urban Jürgensen, Seiko, Frédérique Constant

Najveći godišnji globalni skup urara i draguljara nakon dana rezerviranog samo za specijalizirane novinare otvorio je svoja vrata i najširoj javnosti. O najuzbudljivijim novitetima reporterska ekipa Tilie Speculum uskoro će pisati opširno, a sad vam u malom blic prikazu nudimo i prvi pogled na njih.

Prve luksuzne sportske ure iz Urban Jürgensena

Švicarsko-danski nezavisni proizvođač koji uz svoj pomalo “indie” karakter ima i ekstremno bogatu tradiciju, u svijetu visoke horologije jako cijenjeni Urban Jürgensen & Sønner, pokazao je i svoju prvu luksuznu sportsku kolekciju – One. Evo i prvog pogleda na model One GMT

Urban Jurgensen One Ref 5541 GMT
Urban Jürgensen One GMT, ref 5541, vodootporan do dubine od 120 metara
Sat pokreće kućni automatski kalibar P5 Movement s rezervom snage od 72 sata

Tudor Black Bay Chrono S&G

Nastavak priče nastale prije dvije godine. Kombinacija čelik zlato, “snowflake” kazaljke te tri izvedbe narukvice, čelik-zlato, koža, tkanina. Zlatni elementi su u osnovi čelični na koje su navučene zlatne presvlake, debljine posve dovoljne da nema nikakvog straha da ćete ih oštetiti poliranjem. Mehanizam je MT5813, za ovaj sat posuđen i dorađen od strane Breitlinga, 70 sati rezerva snage, COSC certificiran.

Tudor obnovio zaboravljeni ronilački prototip

Danas vrlo popularno grebanje po prošlosti iz Tudorovih arhiva izvuklo je i nasljednika nikad komercijalno realiziranog prototipa za američku mornaricu s kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća. Pod nazivom Commando tad je razvijen je sat namijenjen prvenstveno roniocima, a karakterizirala ga je krunica na 4 sata radi bolje zaštite od udaraca te patentirano blokiranje lunete pomoću nastavka narukvice koji je otvarao ili zatvarao mogućnost rotacije. Dostojni nasljednik zove se Black Bay P01.

Nasljednik Commanda je Black Bay P01 ref. M70150-0001, a zasad vam možemo reći samo i da sjajno sjedi – na ruci…
Izvorni prototip iz kasnih šezdesetih (lijevo) i njegov najnoviji nasljednik Black Bay P01

Novi začin iz Seikovog Presage kuharskog studija

U Seikovoj kuharskoj radionici pokazani su i novi modeli iz popularne Presage kolekcije, ovaj puta začinjeni s brojčanicima od porculana, i to onog iz znamenite Arite, grada koji je već više od 400 godina najznačajniji dom porculana u Japanu. Nasljeđe Aritinog porculana poštuje se bojom brojčanika, bijelom s tragom plave boje, koja je bila boja i najstarijeg tamošnjeg porculana, a i doista su izrađeni u samoj Ariti.

Seiko se u Baselu potrudio na zabavan način prikazati izradu novih brojčanika za Presage kolekciju
Brojčanici od Aria porculana stižu na Presage modelima označenima referentnim brojevima SPB093 i SPB095

Frédérique Constant lansirao 28. kućni kalibar

Ugledna urarska kuća iz Plan-les-Ouatesa pokazala nam je i svoj najnoviji, 28. kućni automatski kalibar. Izrađen je na bazi poznatog kalibra FC-703 kojem je sad pridodan i modul za prikazivanje rezerve snage. Novi kalibar zasad je dostupan u četiri izvedbe Slimline modela.

Novi Constantov automatski kućni kalibar FC-723 ima 50 sati rezervne snage
Kalibar FC 723 debitira u modelu Slimline Power Reserve Manufacture ref. FC-723GR3S6

Još vitkija elegancija za 20. rođendan GS Spring Drivea

Dvadeseta obljetnica Spring Drivea, mehanizma koji se smatra jednim od najvažnijih u novijoj povijest luksuznog urarstva, Grand Seiko je obilježio s četiri nova, još profinjenija i vitka ručnonavijajuća sata u kolekciji Grand Seiko Elegance. Svi nude preciznost od jedne sekunde na dan i dugačku rezervu snage.

Novi Spring Drive stiže i satu s referentnim brojem SBGZ001 s kućištem od platine, limitiranom na svega 30 primjeraka

Nastavlja se…

 

Kategorije: Baselworld, Vijesti

Facebook

Društvene mreže