Batmanov Batmobile iz 1989. izveden kao luksuzni stolni sat

Tekst: Dora Kaloci
Fotografije: Kross Studio

Kross Studio predstavio je luksuzan stolni sat ukomponiran u model Batmanova Batmobile, zvijezde filma iz 1989. s Michael Keatonom kao Batmanom i Jack Nicholsonom u ulozi Jokera

Sve češće razne manufakture predstavljaju otkačena rješenja stolnih satova originalnih tehničkih rješenja te inovativnih prikaza točnog vremena. Bilo da se radi o formama robota, automobila pa čak i meduza ovi su satovi prave kolekcionarske igračke koje postižu vrlo visoke cijena. Novak u tom društvu je Kross Studio, a  njihov prvijenac 1989 Batmobile stolni sat licenciran od strane Warner Bros.

Batman 1989 Batmobile Kross Studio clock 4
Kross Studio 1989 Batman Batmobile

Karoserija ovog modela izrađena je većinom od aluminija koji se koristi za izradu aviona. Čini ju 115 dijelova koji ukupno teže 2 kg, a sam model dugačak je punih 30 cm. Satni mehanizam radi na frekvenciji od 3 Hz, a potpuno navijen pruža 30 dana rezerve snage. Samo navijanje se radi pomoću ključa od čelika s ugraviranim logom Batmana.

Batman 1989 Batmobile Kross Studio clock 22

Vrijeme se prikazuje preko rotirajućih bubnjeva na kojima su ispisane brojke sati i minuta, a vidljivi su ispod staklenog dijela poklopca motora. U ovom je modelu satni mehanizam motor kod kojeg su satne komponente sprijeda, a tri opruge za pogon straga.

Batman 1989 Batmobile Kross Studio clock 9
Satni mehanizam ispod karoserije Batmobilea čini 397 dijelova, a tri velike opruge zahtijevaju navijanje jednom mjesečno

Rad satnog mehanizma vidljiv je sprijeda ispod špice prednje maske, a otkucaji se vrlo jasno čuju pa ovome satu nije predviđen smještaj na noćnom ormariću. Kross Studio je u potpunosti razvio satni mehanizam ugrađen u Batmobile i nazvao ga kalibrom KS 10.000. Sastavljen je od 397 dijelova pa cijeli model sveukupno sadrži 512 komponenti.

Batman 1989 Batmobile Kross Studio clock 15

Iako bi na prvu većina nas pomislila kako se radi o zanimljivoj igrački, ovo je vrlo luksuzan predmet koji se proizvodi u Švicarskoj. Iza projekta stoji Marco Tedeschi, donedavni čelnik urarskog brenda RJ (Romain Jerome) koji je početkom godine nažalost bankrotirao, no poznati su njihovi satovi nastali uz odobravanje filmskog studija Warner Bros.

Batman 1989 Batmobile Kross Studio clock 20

Kross Studio 1989 Batman Batmobile proizvest će se u limitiranoj ediciji od 100 komada. Radi se o prvom uratku ovog brenda, no najave su vrlo optimistične. Kolekcionari satova, ljubitelji Batmana došli su na svoje, no cjenovni prag od 29.900 USD za ovaj model mnogima će biti previsok.

Batman 1989 Batmobile Kross Studio clock 19

Batman 1989 Batmobile Kross Studio clock 16

Detaljnije o Kross Studiju saznajte ovdje.