Bell & Ross, prvih 27 godina

Tekst: Igor Sertić
Fotografije: Bell & Ross

Unatoč relativnoj mladosti brenda osnovanog ne tako davne 1992. Bell & Ross je u kratkome roku postao vrlo poznat osobito u svijetu profesionalnih zrakoplovnih satova

Tvrtka Bell & Ross osnovana je 1992. godine kao sveučilišni projekt dva najbolja prijatelja, Bruna Belamicha (Bell) i Carlosa A. Rosilla (Ross), koji su imali zajedničku viziju proizvodnje funkcionalnih i trajnih satova. Na osnovi jednostavne ideje u kojoj “funkcija oblikuje formu” stvorili su jedinstvenu kreaciju među klasičnim satovima.

Inspiracija je neupitna, pilotsko okruženje na kontrolnoj ploči unutar koje bi se funkcionalno uklopio svaki njihov sat. Prvi su modeli nastali u suradnji s njemačkom urarskom tvrtkom Sinn poznatom po kvalitetnim radnim satovima. Prvi modeli popus Space 1 ili Bomb Disposal Type vrlo su brzo primjećeni od urarskih entuzijasta. Potonji su koristili pripadnici francuskih sigurnosnih postrojbi iz antibobaškog odjela. 1997. godine predstavljen je doista impresivan sat za ronjenje, Hydro Challenger.

Na prvi pogled jednostavan sat u stvari je rijetko sposoban ronilački sat koji je izdržao čak 11.100 m zarona zahvaljujući kućištu punjenom mineralnim uljem. Dovoljno da se te godine upiše u Guinnessovu knjigu rekorda.

Space 3 bio je pak namijenjen astronautima. Opremljen T-Crown sustavom kod kojeg se teleskopska krunica izjednačavala s linijom kućišta kada bi je zategnuli.

 

 

2002. Bell & Ross je kupljen od strane modnog diva Chanel. Akvizicija koja nije nimalo naštetila brendu već mu omogućila znatno jači nastup na tržištu uz zadržavanje osobnosti na kojoj rade od početka tvrtke. Baza je preseljena u La Chaux-de-Fonds. Bell & Ross je izgradio reputaciju zbog funkcionalnosti, preciznosti, otpornosti na vodu i čitljivosti svojih satova, te je postao i službeni dobavljač Space Lab Misije, Francuskog ratnog zrakoplovstva, Lafayette eskadrile…

 

Vintage kolekcija odaje počast ključnim erama avionske avanture, a posebno avijatičarima koji su bili prvi profesionalci koji su promatrali ručni sat kao prednost u svojim misijama. U duhu je pilotskih satova iz razdoblja Drugog Svjetskog rata.

 

Instrument ploča iz aviona inspirirale je modele iz kolekcija BR-X1, BR 01, BR 03 i BRS. Prvi puta predstavljen 2005. godine, BR 01 karakterizira kućište od 46 mm i mehanički automatski mehanizam. BR 03 ima 42mm kućište dok BR-S modeli imaju 39 mm kućište u bojama i kreacijama namijenjenim ženema. Profesionalni ronilački satovi iz serije Marine imaju dekompresijske ventile i lica koja su jasno čitljiva u mračnim uvjetima. Khronograf je vodootporan do 500 m, a klasičan automatic će zaroniti i do 1.000 m.

Od “egzotičnih” modela izdvojili bi BR01-92 Compass te svakako model inspiriran crvenom bojom radarskog ekrana BR01-92 Red Radar.