Bezvremenski kod gospođice Chanel

Tekst: Antonija Tomić
Fotografije: Chanel

Premda ime Chanel prvenstveno vežemo za odjeću, torbice i široku paletu kozmetičkih proizvoda, i njezina urarsko draguljarska divizija također je briljantna, a posljednjih godina redovito osvaja i najrespektabilnije nagrade u svijetu urarstva

Chanel sat miriše na dobro. I to zbog savršenog sklada francuske estetike i švicarske kvalitete i preciznosti mehanizma. Njihov sat Mademoiselle Privé Camélia Squelette s mehanizmom Calibre 2 osvojio je 2017. godine urarski Oscar – Grand Prix de L’Horlogerie de Genève – u kategoriji ženskih satova.

Chanel ref. H5471, Mademoiselle Privé Camélia Squelette
Chanel ref. H5471, Mademoiselle Privé Camélia Squelette

Potkraj prošle godine Chanel sat ponovio je trijumf u toj kategoriji na istom izboru, i to također sa skeletoniziranim modelom, samo ovaj puta iz linije Boy·Friend, koju pokreće Calibre 3, treći mehanizam izrađen u vlastitoj manufakturi. Konstruirano kao spoj vertikalno povezanih krugova koji plutaju u prozirnom kućištu od posebnog, upravo u Chanelu kreiranog Beige, odnosno bež zlata, to mehaničko srce sata vidljivo je iz svakog kuta.

Chanel ref. H5254, Boy·Friend Squelette
Chanel ref. H5254, Boy·Friend Squelette

Chanel sat Boy·Friend po dizajnu se doima kao muški sat koji odlično izgleda na ženskoj ruci: seksi i zavodljivo, kao što ženi dobro pristaje košulja ili jakna njezinog dečka. Iako ga nije dizajnirala slavna utemeljiteljica kuće Chanel – gospođica Coco, taj model sata oličenje je njezine estetike. Prepoznatljiva jakna od tvida i suknja kojima je osvojila svijet mode, nadahnute su muškim odijelom, kamelija joj je bila najdraži cvijet, a osmerokutni oblik svih satova iz linije Première, posveta je omiljenom joj gradu Parizu, bočici legendarnog mirisa No.5, dizajniranoj u obliku osmerokuta, kao što je projektiran i pariški trg Vendome, na kojem se nalazi i čuveni hotel Ritz, u kojemu je Coco Chanel živjela 30 godina.

Ikona u svijetu parfema, Chanel No.5 bočica u obliku osmerokuta
Ikona u svijetu parfema, Chanel No.5 bočica u obliku osmerokuta jedna je od inspiracija za Chanel sat

Svaki Chanel sat diskretno je, a istovremeno i neraskidivo povezan s modnom i životnom filozofijom žene koja je snažno utjecala na svijet mode i formirala bezvremenski sustav vrijednosti.

Première

Metalna narukvica na satovima Première u obliku čeličnog lanca kroz koji je isprepletena fina koža, kakav krasi kultnu torbicu 2.55 kao i druge slavne Chanelove modele torbica još je jedna poveznica s modnim kodom Coco Chanel.

Chanel ref. H5583, Premiere
Chanel ref. H5583, Première Rock Limited Edition
Chanel ref. K1164, Gabrielle torbica
Chanel ref. A91810 Y83983 K1164, Gabrielle torbica

J12

Chanel sat od crne keramike J12, koji je kreiran 2000. godine, već je stekao kultni status, a tri godine kasnije upravo je urarska divizija Chanela lansirala trend bijelih satova modelom J12 Blanche.

Chanel ref. H5581, J12
Chanel ref. H5581, J12 Untitled Limited Edition
Chanel ref. H5513, J12
Chanel ref. H5513, J12 Limited Edition

Code Coco

Obožavani modni dodatak kuće Chanel još je jednom nadahnuo urare: tanki i elegantni sat Code Coco, osobito njegova keramička verzija, jedan je od najtraženijih modnih dodataka te kuće. Njegova crna, lakirana podatna narukvica izgleda poput legendarnog kockastog uzorka Chanelovih tkanina, a sat u nju smješten nadahnut je kopčom kakva krasi novčanike iz linije 2.55.

Chanel ref. H5147 Code Coco
Chanel ref. H5147 Code Coco
Chanel ref. A80234 Y046345 B462 novčanikiz 2.55 edicije
Chanel ref. A80234 Y046345 B462 novčanikiz 2.55 edicije

Monsieur de Chanel

Muški sat Monsieur de Chanel po svom dizajnu i tehničkim karakteristikama oličenje je savršenog gentlemana: profinjen, besprijekorno elegantan i diskretan. Kućište mu je izrađeno u tri verzije: od bijelog zlata, platine i Beige zlata, a moguće je birati brojčanik u bijeloj, plavoj ili crnoj boji. Prvi Chanelov sat namijenjen muškarcima pokreće komplicirani mehanizam Calibre 1, u cijelosti izrađen u Chanelovoj manufakturi.

Chanel ref. H4800, Monsieur de Chanel
Chanel ref. H4800, Monsieur de Chanel