Bogatstvo za Patek Philippea: rijetka referenca 2523 prodana za rekordnih 7,8 milijuna dolara

Tekst: Mladen Smrekar
Fotografije: Phillips

Prodajom ovog sata izlicitiranog na maratonskoj dražbi u Ženevi po gotovo dvostruko većoj cijeni od očekivane, srušena su čak dva svjetska rekorda

Oni koji pratili dražbu, održanu prošle subote u Ženevi, imat će o čemu pričati do kraja života. Rijedak Patek Phillipe na kraju je prodan za gotovo dvostruko veću svotu od ciljane. Očekivalo se naime da će ovaj rijetki world timer postići cijenu od četiri milijuna dolara. No, sudionici dražbe dali su sve od sebe i na kraju je novi vlasnik izdvojio nevjerojatnu svotu – astronomskih 7,8 milijuna dolara. To je najveća svota isplaćena na dražbi za ručni sat od žutog zlata i ujedno rekordna cijena za ovaj model.

Patek Philippe Ref. 2523 at auction img1
Za ovaj se sat nadmetalo devet kolekcionara prije no što ih je sve svojom ponudom nadmašio anonimni ponuđač putem telefona

Ovaj sat, poznat i kao “Put svile”, prvi je od 11 napravljenih primjeraka Ref. 2523 modela i jedan od samo tri komada s ugraviranim euroazijskim kontinentom. Sat je karakterističan po brojčaniku izrađenom Cloisonné tehnikom emajliranja i po dvije krunice: jedna navija sat, dok druga kontrolira prsten pomoću kojeg se može izračunati trenutno vrijeme u čak 40 gradova navedenih na satu. Također ga pokreće kućni “time only” mehanizam koji je osobno namjestio izumitelj svjetskog vremenskog sustava Louis Cottier.

imgonline com ua twotoone jxgmyCGoHVe9

Prošlo je gotovo dva desetljeća otkako su se pojavila tri primjerka Ref. 2523 s mapom Euroazije. jedan je izložen u Patek Philippeovom muzeju, drugi se nalazi u privatnoj zbirci. Zbog toga i takva astronomska cijena za treći primjerak koji se iznenada pojavio na tržištu.

“Cijena ovog sata pokazuje koliko je tržište željno posebno rijetkih satova muzejske kvalitete, ali i da Patek Phillipe zna izraditi i ovakve horološke gralove”, pohvalili su se urari nakon dražbe u Ženevi.

Patek Philippe Ref2523 01

Na ovoj dražbi prodano je satova ukupno vrijednih 42 milijuna dolara. Platinasti Nautilus Ref. 5711P prodan je za 630.475 dolara, što samo dokazuje da je kupovina Patek Phillipea uvijek dobro uložen novac.