Brandov unikatni Rolex iz Apokalipse prodan za dva milijuna dolara

Tekst: Josip Horvat
Fotografije: Mary Ellen Mark, obiteljski album Petre Brando, Nicklaus Companies, Phillips, Urwerk, Jaeger-LeCoultre

Na tematskoj aukciji Changers Game u New Yoku pojavio se jedan “filmski sat” kojeg su brojni kolekcionari Rolexa smatrali nepovratno izgubljenim, no od njega su financijski još bolje vrednovana dva starija Pateka, ali i jedan posve novi Urwerk

Ugledna aukcijska kuća Phillips u suradnji sa svojim partnerima iz tvrtke Bacs & Russo  jučer  je u New Yorku održala tematsku aukciju nazvanu Changers Game, dražbu na kojoj su prodavali satove koje su bili u vlasništvu slavnih, ili kako ih Phillips naziva, izvanrednih ljudi koji se na svojim poljima djelovanja smatraju “mjenjačima igre”. Na dražbi su ponudili 75 ura, među inim, i Rolex Day-Date ref. 1803 kojeg je slavni golf igrač Jack Nicklaus nosio dok je osvajao svoje najveće trofeje, kao i brojni drugi modeli koji su, po tvrdnji Phillipsa “promijenili tijek izrade i sakupljanja satova”. Ure posebne “po pitanju porijekla, estetike, stanja i rijetkosti“, poput LeCoultreovog ref. 3027 u zlatu s Lucky 13 brojčanikom, ružičastog Patek Philippea ref. 1518 i prvog ikad proizvedenog Urwerka AMC (Atomic Master Clock).

Urwerk AMC 1
Urwerkov atomski dvojac bio je najnoviji i najskuplji sat na aukciji Changers Game, a ove se godine već okitio i nagradu Grand Prix d’Horlogerie de Genève (u kategoriji smjelih satova i prototipa)

Najveću cijenu postigli su upravo Urwerkov Atomic Master Clock (kombinacija prijenosnog ručnog sata uparenog sa stacionarnom  baznom jedinicom, zapravo atomskim satom koji korigira odstupanje ručnog sata), combo limitiran na svega tri primjerka koji je na svojoj prvoj pojavi na tržištu prodan za 2,900.000 dolara te rijetki Patek Philippe ref. 1518 u ružičastom zlatu s ružičastim brojčanikom iz 1947. godine, izlicitiran za 2,300.000 dolara. Granicu od dva milijuna dolar probio je još jedan rijetki Patek, s referencom 2499 s kućištem od žutog zlata iz 1951., koji je dosegao cijenu od 2,024.000 dolara.

Patek Philippe Ref 1518 and 2499
Patek Philippe ref. 1518 koji je na aukciji održanoj 10. prosinca u New Yorku dostigao do 2,300.000 dolara i Patek Philippe ref. 2499 prodan na istom mjestu za 2,024.000 dolara

Sat Rolex Day-Date ref. 1803 u žutom zlatu iz 1967. godine, prvi, a ujedno i jedini sat koji je ikad nosio najveći golfer svih vremena Jack Nicklaus, za kojeg se smatralo da bi mogao ubrati oko 200.000 dolara, dosegao je, pak, pet puta veću cijenu od očekivane – prodan je za 1,220.000 dolara.

Jack Nicklaus 1978 British Open Rolex Day Date
Jack Nicklaus sa svojim prvim i jedinim satom osvajao je trofeje, ali je s njim na ruci i punih pola stoljeća išao u lov na velike ribe, plivao, ronio….

No, bilo je i pobačaja. Po očekivanju mnogih najveću je cijenu ipak trebao postići jedan posve specijalan primjerak Rolexa GMT-Master, sat kojeg je Marlon Brando nosio u kultnom filmu Apokalipsa sada (Apocalypse Now). Po nekim najavama možda čak i iznad deset milijuna dolara, no na koncu nije tome došao ni blizu…

Marlon Brando on the Set of Apocalypse Now
Brando snimljen na setu filma Apokalipsa sada sa svojim osobnim i osobitim GMT-Masterom

Taj doista zanimljivi sat unikatan je, a ima i jako zanimljivu povijest. Bio je osobno vlasništvo slavnog glumca Marlona Branda, a on ga je kupio početkom sedamdesetih kao sasvim normalan i običan Rolex GMT-Master s referencom 1675, proizveden 1972. godine. Na kojeg je potom slavni glumac osobno na poleđinu kućišta urezao slova M. Brando. No, još zanimljiviji obrat desit će se krajem sedamdesetih kad Brando dobiva ulogu u filmu Francisa Forda Coppole Apokalipsa sada. I na snimanju se pojavio sa svojim osobnim Rolexom. Kad mu je rečeno da se sat previše ističe i odvlači pažnju, odbio ga je skinuti ali je, da ga prilagodi karakteru ludog pukovnika Kurtza kojeg je glumio, povukao nesvakidašnji potez – sa sata je sam skinuo lunetu i dobio uru koja funkcionira u filmu, ali ujedno i jedan-jedini jedinstveni GTM-Master bez lunete. Luneta na sat više nikad nije vraćena, a Brando je sat 1994. poklonio kćeri svoje poslovne i romantične partnerice Caroline Barrett, Petri, koju je prvo zamolio da ga zove tatom, a potom i službeno usvojio. Sat je Petra dobila nakon što je diplomirao na Sveučilištu Brown i upisala studij prava na University of Southern California, a uz poklon je Brando dodao i poruku na kojoj je napisao da je taj sat “poput tenka, možeš mu činiti što god hoćeš, a on će i dalje raditi…”

Petra Brando with Marlon and Caroline Barrett 1994
Russel Fischer, Caroline Barreti i njezina kći Petra 1994. na dodjeli diploma na Sveučilištu Brown, kad joj je novopečeni očuh Brando i odlučio pokloniti svoj omiljeni Rolex s kojim je odradio jedan od najboljih filmova svih vremena…

Brandov čelični GMT-Master koji je preživio Apokalipsu zapravo se od svoje braće s referencom 1675 razlikuje “samo” po tome što nema lunetu, a premda je sjajno očuvan nema ni originalni remen nego dva custom M.B. remena koje je izradio Attila Aszodi. Brandova usvojena kći Petra 2005. ga je poklonila svom suprugu Russelu Fischeru kao vjenčani dar, a sad su ga njih dvoje poslali na aukciju da prikupe sredstva za rad svoje humanitarne zaklade.

Marlon Brando Rolex GMT front back
Rolex tuned by Marlon Brando: vlastoručno skinuta luneta i jednako tako urezani “autogram” na pozadini kućišta

Za Brandov sat su se na aukciji u New Yorku dugo borila samo tri ponuđača – dva na telefonskom kontaktu i jedan internetski ponuđač iz Japana. Iznos su tijekom petnaestak minuta naizmjence podizali za po 10.000 dolara, sve dok se jedan od telefonskih ponuđača nije zaustavio na 1,800.000 dolara, čemu ostali više nisu htjeli ili mogli parirati. Što znači da je, kad se doda provizija koja se plaća aukcijskoj kući, anonimnih ponuđač sat zapravo kupio za 1,952,000 dolara. Zgodno je pritom znati i da će prihod od prodaje tog sata velikim dijelom završiti u rukama Brando Fischer Foundation (dobrotvorne zaklade koju su osnovali Petra i Russel, a koja pruža financijsku potporu djeci koja prolaze kroz ozbiljne teškoće zbog zlostavljanja, zanemarivanja, siromaštva ili invaliditeta), baš kao i sav prihod od prodaje Nicklausovog Rolexa, koji će dobiti humanitarna udruga Nicklaus Children’s Health Care Foundation.

SRETNI BROJ 13

Nije ni najskuplji ni najljepši ni najkvalitetnoiji, no nama je jedan od najzanimljivijih satova s aukcije Changers Game svakako unikatni LeCoultre Lucky 13 for Astronaut John Glenn. I da, ne vidite krivo: svih 12 sati ovdje su označeni brojem 13.

LeCoultre Lucky 13

Za nastanak tok neobičnog sata najzaslužnije je 1930. godine osnovano Čikaško društvo za borbu protiv praznovjerja (Anti-Superstition Society of Chicago), udruga fokusirana na, pogađate, ismijavanja i iskorjenjivanje praznovjerja. Sastajali su svakog petka 13., otvarali kišobrane u zatvorenom prostoru, hodali ispred crnih mačaka, a specijalni Lucky 13 sat poklonili su astronautu Johnu Glennu na posebnom sastanku održanom u petak 13. travnja 1962., samo dva mjeseca nakon što je Glenn postao prvi Amerikanac koji je odradio orbitalni let oko Zemlje, učinivši to u kapsuli koja je bila označena rednim brojem 13. Sam sat jedinstveni je uradak koji je stvorio LeCoultre, tad vrlo aktivni američki ogranak švicarske urarske tvrtke Jaeger-LeCoultre. U tom je satu, koji nosi referentni broj 3027, zapravo jedino kalibar bio švicarskog podrijetla, dok je sve ostalo – od 10-karatnog zlatnog kućišta i brojčanika do narukvice – napravljeno u SAD-u. LeCoultreov Sretni 13 na aukciju Changers Game stigao je s procjenom da bi mogao dohvatiti cijenu između 20.000 do 40.000 dolara, što je i sretno nadmašio, jer je na koncu prodan za lijepih 62.500 dolara. Što je više nego odlično za sat koji stalno pokazuje da je upravo 13 sati i x minuta…