Bugatti La Voiture Noire – Automobil dotjeran do krajnjih granica

Tekst: Mladen Smrekar
Fotografije: Bugatti

Bugatti je objavio prve fotografije gotovog La Voiture Noire (LVN), predstavljenog na salonu automobila u Ženevi 2019. LVN je vrijedan 14,5 milijuna eura, proizvodi se na kapaljku, a jednog je, kažu, lani nabavio Cristiano Ronaldo

Bugattijev LVN snažno je inspiriran ekskluzivnim Bugattijevim modelom Type 57SC Atlantic. Između između 1936. i 1938. godine u Molsheimu su izrađena ukupno četiri automobila, temeljena na konceptu Aérolithe coupé koji je dizajnirao Jean Bugatti.

786 big

Drugi Type 57SC Atlantic, izrađen 1937. godine, dobio je nadimak ‘La Voiture Noire’ (crni automobil) zbog svog prepoznatljivog potpuno crnog završnog sloja. Nikad nije registriran na vlasnika, već ga je Jean Bugatti navodno koristio kao svoj osobni automobil. Vozilo je misteriozno nestalo 1940. iz vlaka koji je iz Bugattijeve tvornice u Molsheimu vozio prema Bordeauxu; ako ga ikad pronađu, bit će to sigurno najvrjedniji automobil na svijetu.

787 big

Zasnovan na Chironu, LVN je najnoviji Bugatti nakon Diva 2018. i Centodiecija 2020. Bugatti želi naglasiti da ovi ograničeni modeli nisu samo rekonstruirani Chironi i da je svaki od njih “vrlo različit hipersportski automobil”.

789 big 1

Na primjer, LVN je dizajniran da bude “moderni grand-tourer” kojem je međuosovinski razmak produžen za 250 mm u odnosu na standardni Chiron, dok mu je tijelo duže za ukupno 450 mm. Izduženi proporcije omogućuju automobilu da ima nešto duži nos od Chirona, što dodatno podsjeća na prethodnika iz tridesetih godina prošlog stoljeća.

790 big

LVN se i dalje može pohvaliti središnje postavljenim motorom, Bugattijevim čudovišnim 8-litrenim W16 quad-turbo motorom s 1480 konjskih snaga. Takva snaga jamči maksimalnu brzinu od 420 km na sat i ubrzanje do stotke za 2,4 sekunde. Razvijajući 197 konjskih snaga, originalni Type 57 SC Atlantic bio je najsnažniji stroj svog vremena, a ali je ipak proizvodio samo 13 posto izlazne snage svog potomka.

792 big

“Proizvodnja automobila male serije veliki je izazov, čak i za ekskluzivnog proizvođača kao što je Bugatti. Naši kupci s pravom očekuju vrlo visoku kvalitetu”, kaže Bugattijev šef proizvodnje Pierre Rommelfanger. Više o automobilu možete pronaći na stranici proizvođača.

se image 2128ae58fa24612cde4f135ffc780e6d

Kategorije: Lifestyle