Bulova Lunar Pilot – Poseban sat u slavu 50. godišnjice Apolla 15

Tekst: Josip Cerovec
Fotografije: Bulova

Limitirano izdanje Lunar Pilot Chronographa iz Archive kolekcije dolazi u kućištu od titana, a mehanizam sa šest kazaljki i kronografom predstavlja vrhunsku kućnu kvarcnu tehnologiju. Sve skupa u posebnom pakiranju s prigodnim novčićem i knjižicom s pojedinostima o misiji

Sve tamo od sredine pedesetih godina prošlog stoljeća američka Bulova za NASA-u je radila precizne instrumente za mjerenje vremena. Radili su i satove opremljene tehnologijom dobro znanog Accutrona. A jedan od povijesno najznačajnijih doprinosa tvrtke svemirskom programu bio je ručni sat s kronografom koji je na Mjesecu nosio pukovnik Dave Scott, zapovjednik misije Apollo 15.

Lunar Pilot 2 1

 

Bilo je to 2. kolovoza 1971., dakle prije točno 50 godina. U sjećanje na ovaj događaj Bulova je predstavila posebno izdanje tog sata s posebnim, zlatnim detaljima. Poput svog prethodnika u čeličnom kućištu iz 2016. godine, ograničena serija “lunarnog pilota” za okruglu, 50. obljetnicu pomno slijedi zamisli originalnog modela koji se nosio na Mjesecu.

Bulova 50th Anniversary LunarPilot Caseback 1000

Taj je sat bio posebno projektiran za svemirska putovanja, s kronografom za praćenje trajanja opskrbe kisikom, napajanja baterije i drugih vitalnih sustava na svemirskom brodu. Kućište je bilo dizajnirano tako da izdrži velike promjene tlaka, temperatura, atmosferskih uvjeta i gravitacije. Na ovogodišnjem, jubilarnom modelu, kućište promjera 45 mm izrađeno je od titana s krunom zlatnih tonova.

Lunar Pilot 2

Zlatne boje uočljive su i na tricompax brojčaniku, središnjom kazaljki sekunda i pomoćnim brojčanicima te klasičnom logotipu. Ispod pozlaćenog poklopca s ugraviranom slikom astronauta na površini Mjeseca smješten je kvarcni UHF kalibar koji kuca na 262 Hz,. To jamči visoku preciznost, uz samo nekoliko sekundi odstupanja godišnje.

Bulova 50th Anniversary Lunar Pilot front 1000 1

Sat ima AR premaz na plavom safirnom kristalu, a na ruci ga drži sivi kožni remen u NATO-ovom stilu. Ograničen na 5000 komada, svaki primjerak upakiran je s posebnom knjigom o letu Apolla 15 i prigodnim novčićem NASA-e, a Bulova 50th Anniversary Lunar Pilot Limited Edition košta oko 900 eura. Aktualnu ponudu Bulova satova provjerite na Dicta stranicama.

imgonline com ua twotoone a3mYGZgFWFgM min

Bulova 50th Anniversary Lunar Pilot Limited Edition

Kućište: nehrđajući čelik i titan; Promjer: 45 mm; Debljina: 13,5 mm
Funkcije: 6 kazaljki, kronograf
Mehanizam: NP20, Kvarc visokih performansi
Kristal: Safirni kristal protiv refleksije
Otpornost na vodu: 0050M
Boja kućišta, brojčanika i remena: siva