Dva nova sportska Laureata u čast dvije velike 230-godišnjice

Tekst: Josip Horvat
Fotografije: Girard-Perregaux

Korijeni branda Girard-Perregaux ne sežu u 1971., nego u davnu 1791. godinu, a kako je upravo te godine otkriven i titanij, u La Chaux-de-Fondsu su se sad zgodno dosjetili za 230. rođendan tvrtke svoju 1975. godine lansiranu i 2016. obnovljenu kultnu kolekciju Laureato dopune i sa dva limitirana modela baš od titanija…

Priča o Girard-Perregauxu započela je, kažu u brandu, prije točno 230 godina kad je tad 19-godišnji urar i zlatar Jean-Francois Bautte izradio svoj prvi džepni sat. Zašto se onda brand zove Girard-Perregaux, e to je već druga i malo duža, zaobilazna priča. Pojednostavljeno to ide ovako – prvo je 1852. Constant Girard osnovao tvrtku Girard & Cie, pa se 1854. vjenčao s Marie Perregaux u s njom 1856. stvorio manufakturu Girard-Perregaux, a potom je njegov sin Constant Girard-Gallet brand proširio preuzimanjem tvrtke Bautte koju je osnovao prvospomenuti Jean-Francois Bautte.

No, za ovu priču pak je bitnije da je baš negdje u vrijeme kad je u Ženevi mladi Bautte sklapao svoj prvi sat, u engleskom Cornwallu tad 30-godišnji engleski svećenik i mineralog William Gregor u rudi ilmenit iz doline Menachan otkrio i iz nje izolirao dotad nepoznati metal i za predložio da se novi element nazove manahanit. No, njegovo je otkriće privuklo malo pažnje, a neznajući za njega nedugo potom u Berlinu njemački ljekarnik i kemičar Martin Heinrich Klaproth u rutil rudi iz Mađarske otkriva novi metal koji naziva titanij. Za koji se kasnije ustvrdilo da je istovjetan menahanitu, pa je svijet potom ipak priznao otkriće Gregoru, ali je zadržao Klaprothovo ime titanij, a mi smo dobili još jednu zgodnu priču.

I ne samo mi nego i Girard-Perregaux, koji je sad, nakon punih 230 godine, priče o svojoj povijesti i priču o otkriću titanija ujedinio u svrhu stvaranja dva nova sata – Laureato Absolute Ti 230 Blue Edition i Laureato Absolute Ti 230 Gray Edition.

JPEG BD press Laureato Ti230 Lifestyle Watchinsanity 2

A evo sad i treće, također vrlo zanimljive priče. Posebno uroljupcima. Dakle – Laureato je kultni GP-ov luksuzni sportski sat koji se prvi put pojavio 1975. godine, samo tri godine nakon što je Audemars Piguet lansirao revolucionarni Royal Oak koji je za njih kreirao veliki Gérald Genta. S povišenim osmerokutnim okvirom, elegantnim linijama, ugraviranim brojčanikom i integriranom narukvicom bio je prvi Laureato sjajan sat čiji je jedini nedostatak prvog bilo to što ga je pokretao tanki i ultraprecizni, ali – kvarcni mehanizam… No, nećemo sad puno o tome, nego radije preskačemo do našeg doba u kojem je nakon dužeg razdoblja hibernacije (u kojem ga se GP tek nakratko prisjetio 1995. i 2005.), Laureato napokon 2016. u potpunosti reanimiran i to u u kućištu promjera 41 mm s automatskim mehanizmom. Godinu kasnije kolekcija se širi na veća kućišta od 42 i 45 mm te na kronografske, skeletonizirane, tourbillon, world time i još kojekakve druge izvedbe, a 2019. na scenu stupa i još hrabrije, odnosno sportskija potkolekcija Laureato Absolute sa 44-milimetarskim kućištima od raznih inovativnih materijala, redom vodootpornim do 300 metara dubine.

Na najnovijim izvedbama došao je sad, eto, red i na titanij i to onaj gradacije 5 znan pod imenom Ti 230 (što je, da i tu budemo posve precizni – zapravo Timetovo trgovačko ime za leguru titanija koja među ostalim sadrži i 2,5 posto bakra, dakle za leguru Ti-2.5Cu).

JPEG BD press Laureato Ti230 Lifestyle Watchinsanity0

Jedna od velikih prednosti te legure titanija, uz to što je laganija i otpornija na koroziju od slabije gradiranog titanija, je i to da se ona može i polirati. Što je uvelike iskorišteno na ovim novim Absolutima koji na kućištu sjajno kombiniraju mat pjeskarene površine s poliranim dijelovima. Novost je i gumena traka oko krunice koja dolazi u istoj boji kao i brojčanik i remen. Brojčanik ima takozvanu sendvič konstrukciju, na kojoj otvori kraj satnih markera izrezani u gornjem sloju nude pogled na donji, luminiscentni sloj, što zajedno sa zakošenom prirubnicom brojčaniku daje lijepi osjećaj dubine. U za Absolute standardnom 44-milimetarskom kućištu krije se kućni automatski kalibar GP03300-1060 koji radi na frekvenciji od 4Hz i ima 46 sati rezerve snage. U skladu s tradicijom remen je integriran, a izrađen je od specijalne gume ojačane titanijem, u plavoj ili sivoj boji, s teksturom tkanine i končanim prošivom na rubovima.

81070 21 001 FB6A Gallery

Oba sata, kako je bilo i za očekivati kod ove vrste jubilaraca, sasvim logično stižu u limitiranim serijama od, dakako – 230 primjeraka.

Kuriozitet novih modela je i to da onaj plavi, Laureato Absolute Ti 230 Blue Edition. prvih mjesec dana prodaje isključivo ugledna njemačka urarsko/draguljarska tvrtka Wempe (i to u svojih deset probranih butika u Njemačkoj te buticima u Londonu i New Yorku). Nakon toga, od početka rujna, sat će biti dostupan i kod ovlaštenih prodavača Girard-Perregauxa i u GP-ovim monobuticima te brandovom službenom web shopu. Sivi sat, pak,  već je se i sad može nabaviti preko svih uobičajenih kanala, odnosno u  brandovom službenom web shopu, GP-ovim monobuticima i kod ovlaštenih prodavača Girard-Perregauxa od kojih je nama zasad najbliži jedan koji se nalazi u Ljubljani…

JPEG BD press 81070 21 001 FB6A AMB 02 1

Girard-Perregaux Laureato Absolute Ti 230 Blue Edition & Gray Edition

Reference:
Blue Edition 81070-21-002-FB6A (model s plavim brojčanikom)
Gray Edition 81070-21-001-FB6A (model sa sivim brojčanik)

Kućište: izrađeno od titanija; promjer: 44 mm; debljina: 14,65 mm

Pozadina kućišta: izrađena od titanija, pričvršćena sa 6 vijaka; s ugraviranim logotipom Laureato Absolute

Brojčanik: plavi ili sivi; izrezani satni indeksi; kazaljke presvučene luminiscentnim premazom

Staklo: safirno s antirefleksnom obradom

Mehanizam: kućni mehanički samonavijajući mehanizam GP03300-1060 (sastavljen od 218 dijelova), koji radi na frekvenciji 4Hz (28.800 vibracija po satu) te ima 27 dragulja i 46 sati rezerve snage

Funkcije: Sati, minute, sekunde, datum

Remen: plava ili siva guma ojačana titanijem s efektom tkanine i sivim prošivom; preklopna kopča od titanija sa sustavom mikropodešavanja

Vodootpornost: do 300 metara

Limitirano izdanje izrađeno u 230 primjeraka po referenci

Cijena:
u Švicarskoj (s tamošnjim PDV-om): 8.900 CHF (61.650 KN)
u Njemačkoj (s tamošnjim PDV-om): 9.300 EUR (69.750 KN)
u Sloveniji (s tamošnjim PDV-om): 9.720 EUR (72.860 KN)
preporučena maloprodajna cijena u SAD-u (bez poreza): 9.300 USD (59.400 KN)