Evolucija Frederique Constant Flyback Chronograph Manufacture modela

Tekst: Frédérique Constant
Fotografije: Eric Rossier/Frédérique Constant

Tri godine od predstavljanja Frederique Constant Flyback Chronograph Manufacture modela stižu dvije nove izvedbe popularnog sata koji se estetikom približavaju modernim kronografima

Kada je u pitanju kućni mehanizam i to kronograf s flyback funkcijom tada u kategoriji dostupnih satova Frederique Constant izbija na vrh ponude. Njihov Flyback Chronograph Manufacture predstavljen je 2017. u sklopu Baselworlda te od tada predstavlja odličnu vrijednost za novac. Radi se o modelu koji dizajnerski koketira s 30.-tim godinama prošlog stoljeća. Postojeći model u ponudi je Dicte, zastupnika za Hrvatsku, a uskoro će mu se pridružiti dva nova modela.

FC 760NS4H6
Frederique Constant Flyback Chronograph Manufacture ref. FC 760NS4H6

Oba modela karakteriziraju dvobojna lica s kontrastnim kronografskim brojčanicima. Plavo lice  u slučaju čeličnog modela te čokoladno smeđe odaberete li pozlaćeno kućište. Promjer kućišta je ostao identičan, 42 mm, a mehanizam kućni referenca FC-760. Flyback funkcija počela se uvoditi kao nadogradnja na kronografe još prije 90 godina, a radi se o komplikaciji koja omogućava istovremeno poništavanje i nastavak mjerenja vremena jednim potiskom gumba.

Frederique Constant FC 760CHC4H4 Detail Caseback Photo©Eric Rossier SD min
Kućni mehanizam Frederique Constanta s flyback funkcijom razvijan je punih šest godina, a rezultat je manje dijelova, tanji mehanizam i povećana pouzdanost

Za razliku od inicijalnog modela koji je bio naglašeno vintage orijentiran (svijetlo lice, rimske brojke) nova su izdanja znatno sportskija. Kombinacije boja i izvedbe brojčanika bez brojaka na indeksima sati djeluju atraktivnije. Posebno se to odnosi na čeličnim model s plavim licem i srebrnim podbrojčanicima.

FC 760CHC4H4
Pozlaćeno kućište, referenca FC 760CHC4H4 odličana je kombinacija modernog i elegantnog

Frederique Constantov kućni FC-760 kalibar razvijan je punih šest godina prije službenog predstavljanja te je u odnosu na klasične flyback kronografe primjetno tanji i s manje dijelova. U ovom se slučaju radi o ukupnih 233 dijelova mehanizma od kojih je 96 vezano uz flyback mehanizam. Potisnik na 4 sata resetira kronografski mehanizam i aktivira novo mjerenje. Mehanizam je vidljiv sa stražnje strane kroz safirno staklo.

Frederique Constant FC 760CHC4H4 Detail 2 Photo©Eric Rossier SD
Osim na kruni logo Frederique Constanta vidljiv je i na preklopnoj kopči remena

Raspored podbrojčanika kod novog Flyback Chronograph Manufacturea identičan je izvornom modelu, a uključuje sekunde, 30-minutni brojač te pokazatelja datuma. Tahimetarska skala ucrtana je na vanjskom rubu brojčanika, a kruna i potisnici na kućištu nemaju dodatnu zaštitu.

Frederique Constant FC 760NS4H6 Hero Photo©Eric Rossier SD copy min

Oba modela Frederique Constant Flyback Chronograph Manufacturea dolaze na kožnom remenu s preklopnom kopčom. Logo tvrtke smješten je na nju te dodatno na krunicu. Frederique Constant je još jednom potvrdio sposobnost plasiranja na tržište odličnih i pouzdanih satova po vrlo konkurentnim cijenama. Flyback kronograf najbolja je potvrda tome. Cjelokupnu ponudu Frederic Constant satova provjerite na Dicta stranicama.

Frederic Constant Flyback Chronograph Manufacture

Reference:                 FC-760CHC4H4 / FC-760NS4H6

Funkcije:                    sati, minute, sekunde, flyback kronograf, datum, tahimetar

Mehanizam:              FC-760 kućni kalibar, automatik, flyback kronograf s datumom, 32 rubina, 38-sati rezerve snage, 28.800 otkucaja na sat

Kućište:                       roza zlato presvlaka, polirano / nehrđajući čelik, trodijelno

Promjer:                     42 mm

Vodonepropusnost: 50 m

Remen                        tamno smeđi kožni / plavi kožni