Ferrier svoj nagrađivani “školski sat” obdario i “losos” brojčanikom

Tekst: Josip Horvat
Fotografije: Laurent Ferrier

Najnoviji izdanak u Laurent Ferrierovoj kolekciji Galet Calendrier Annuel Montre École još je jedan vintage nadahnut, ali istodobno i vrlo efektan moderni sat. No, dostupan je u svega pet primjeraka, i to samo u Ženevi…

Vrlo je malo urarskih brandova koji su postigli toliko puno u tako malo vremena kao Laurent Ferrier. Otkako je 2010. godine napustio Patek Philippe i osnovao vlastiti istoimeni brand, urarski velemajstor Laurent Ferrier dobio je već tri prestižne nagrade Grand Prix d’Horlogerie de Genève, uključujući i nagradu za najbolji muški sat u svojoj inauguracijskoj 2010. godini (za model Galet Classic Tourbillon Double Spiral ref. LCF001-J). Najnoviji izdanak kojom ta sjajna manufaktura iz Plan-les-Ouatesa pokušava nastaviti to višestruko nagrađivano nasljeđe izvanserijski je sat – Laurent Ferrier Galet Calendrier Annuel Montre École “Genève Edition”, lijepo izbalansirana ura utemeljena na lani predstavljenom modelu Galet Annual Calendar Montre École ref. LCF025 (AC.A2W.1), dobitniku GPHG nagrade Men’s Complication Watch Prize.

Kao i svi njegovi prethodnici i taj izdanak kolekcije Galet Calendrier Annuel Montre École ima jednostavno, ali istodobno i vrlo elegantno kućište od nehrđajućeg čelika promjera 40 i debljine 12,8 milimetara. Efektno je zaobljeno pa djeluje pomalo jajoliko, no baš je to, jednako kao i malo predimenzionirana krunica na poziciji tri sata tipična Ferrierova dosjetka koja je ujedno i lijepi dizajnerski element i zgodna asocijacija na klasične džepne ure s početka 20. stoljeća, odnosno preciznije baš iz vremena kad su ih urari tek počeli prekrajati iz džepnih u ručne… Riječi “školski primjerak” (“Montre École” ili “School Piece”) sadržanih u imenu sata odnose se na “školski sat”, odnosno sat koji urarski naučnici moraju cijeli sami izraditi na koncu svog školovanja, a, kažu znalci, već je “diplomski sat” koji je Laurent Ferrier načinio na majstorskom ispitu koji je polagao u Ženevskoj urarskoj školi davne 1968. godine pokazao njegovu strast prema okruglim, glatkim oblicima, pa otud korijene vuče i još jedna riječ u nazivu sata – galet, što znači šljunčani oblutak. Zato su, uostalom i oba stakla na satu, i prednje i stražnje, kupolastog oblika, što Ferrierove satove čini i vrlo ugodnim kad se nađu na zapešću.

Laurent Ferrier Galet Calendrier Annuel Montre École “Genève Edition”

Oba spomenuta stakla su safirna, a stražnje je tu stiglo i kako bi omogućilo pogled na kućni mehanički mehanizam Caliber LF 126.01, koji je manufaktura predstavila na lanjskom SiHH-u, a na kojem se straga smjestio i indikator rezerve snage. Riječ je o ručno navijajućem mehanizmu koji odrađuje 21.600 otkucaja na sat (3 Hz) te ima 23 dragulja i 80 sati rezerve snage. Vodootpornost sata deklarirana je do svega 30 metara dubine, no od takvih se ura više niti ne očekuje. Ekskluzivnost i kvaliteta tog “školskog“ sata s referencom LCF025.AC.R2A zahtijevala je, dakako, i jednako luksuzni kožni remen, pa mu je Laurent Ferrier pridodao aligatorski u toploj smeđoj boji, s podstavom od odgovarajuće alkantare.

Laurent Ferrier Galet Calendrier Annuel Montre École “Genève Edition”

Brojčanik je, kažu u Ferrieru, u “bojama švicarske jeseni”. Svaki je njegov element vrlo rafiniran i precizno vizualno odmjeren i uklopljen skladnu cjelinu. Nakon na ovogodišnjem SIHH-u pokazane tri nove izvedbe brojčanika u posve bijeloj, crnoj i plavoj boji (s referencama LCF025.R5.G1G.1, LCF025.J1.N1W.1 i LCF025.AC.CW ), sad mu je cijela površina u mat “losos“ boji, već viđenoj na drugim Ferrierovim modelima. Satna i minutna kazaljka su također specifične za Laurent Ferriara , jer su načinjene, kako on kaže, u obliku assegai koplja (kakvo su nekoć koristili ratnici iz Zulu i drugih drevnih južnoafričkih plemena) i presvučene rutenijom, a središnju poziciju s njima dijeli i tanki bijeli pokazivač datuma, koji su označeni arapskim brojkama pomalo vintage izgleda, smještenim u krug uz sam rub brojčanika (iznad satnih markera) te obojenim u tamnoplavu boju, s iznimkom samo jednog datuma, onog 31. u mjesecu, koji se na poziciji 12 sati ističe kontrastnom tamnocrvenom bojom. Uz već navedeno, na brojčaniku su još i male sekunde koje su dobile svoj podbrojčanik na poziciji 6 sati, koji je dvotonski i reljefan (s brušenom površinom na rubu i paralelnim koncentričnim krugovima u sredini, što izaziva zanimljive refleksije koje se mijenjaju zavisno od izvanjske rasvjete kojom je sat izložen). Tu su još i dva prozora na pozicijama 11 i 1 sat, koji nude prikaz dana u tjednu i mjeseca na engleskom jeziku, oba realizirana crnim slovima na bijeloj pozadini radi bolje čitljivosti već pri prvom pogledu na sat.

Laurent Ferrier Galet Calendrier Annuel Montre École “Genève Edition”

U funkcijskom smislu ovaj sat u skladu s njegovim imenom krasi i komplikacija godišnjeg kalendara (Calendrier Annuel ili Annual Calendar) i to vrlo precizna, koja prepoznaje koji mjesec ima 30, a koji 31 dan i u sukladno tome po potrebi prebacuje kazaljku na prvi dan u sljedećem mjesecu i zahtijeva ručno prilagođavanje od strane korisnika sata samo jednom godišnje, pri dolasku 1. ožujka. Ta se prilagodba vrlo jednostavno odrađuje pomoću potiskivača smještenog na poziciju 10 sati, dok se sva ostala podešavanja rješavaju pomoću standardne krunice, odnosno njezinim izvlačenjem i okretanjem do potrebnog mjesta.

Na tržištu ispunjenom ograničenim izdanjima, sjajna referenca LCF025.AC.R2A nazvana Laurent Ferrier Galet Calendrier Annuel Montre École “Genève Edition” (ili ako vam je draže to isto ime na engleskom – Galet Annual Calendar School Piece “Geneva Edition”), pritom će se istaknuti i kao jedan od najrjeđih, jer je limitiran na svega pet primjeraka, a po cijeni od 50.000 švicarskih franaka moguće ga je kupiti jedino u elitnom urarskom butiku Montres Prestige, znat će znalci – smještenom u Grand Hotel Kempinski u samom centru Ženeve…