Frederique Constant Classics Premiere s novim kalibrom La Joux-Perreta i rezervom od čak 68 sati

Umjesto dosadašnjih mehanizama Sellite, kolekcija klasičnih satova švicarskog proizvođača Classics Premiere sad koristi kalibar G100 iz vlastite grupacije, odnosno uglednog La Joux-Perreta

Tekst: Hrvoje Đerić Fotografije: Frederique Constant

Premda je poznat po vlastitim mehanizmima, bilo da je riječ o klasičnim satovima samo s prikazom vremena bilo da se radi o high-end satovima s tourbillonom i vječnim kalendarom, Frederique Constant dosad je u cjenovno povoljnijim satovima redovito koristio mehanizme švicarske Selitte. To se, međutim, upravo promijenilo dolaskom krajem prošle godine predstavljene nove kolekcije Classics Premiere s kalibrom G100 švicarskog La Joux-Perreta iz La Chaux-de-Fondsa, što i nije iznenađenje s obzirom da je riječ o tvrtki pod okriljem japanske grupacije Citizen, kojoj Frederique Constant pripada još od 2016.

Frederique Constant Classics Premiere
Frederique Constant Classics Premiere

Kalibar G100 u upotrebu je uveden istodobno kad i automatski kronograf L100, kao odgovor na klasične satne mehanizme ETA i Sellita. Kalibar G100, odnosno FC-301 u nomenklaturi Frederique Constanta, nije klon ETA, premda vanjskim dimenzijama u potpunosti odgovara kalibru ETA 2824. Proizvodi se u Švicarskoj, radi na frekvenciji 4Hz i osigurava rezervu snage od 68 sati, što je gotovo dvostruko više od prethodnog Sellitina kalibra SW200 (38 sati). Skinete li, dakle, sat s ruke u petak popodne, u ponedjeljak ujutro još uvijek će pokazivati točno vrijeme.

Sve ostalo isto je kao i dosad na satovima iz kolekcije Classics Premiere. Sa svega 10,6 milimetara tankim kućištem od poliranog nehrđajućeg čelika promjera 38,5 milimetara, safirnim staklom s obje strane i crnim remenom s uzorkom krokodilske kože sjajno pristaju uz odijela. Najljepši detalj je, međutim, brojčanik s rimskim brojevima za sate i minijaturnim arapskim za minute, kao i središnjim dijelom s uzorkom guilloche.

Frederiqu Constant Classics Premiere s plavim ili bijelim brojčanikom upravo je stigao u trgovine i webshop hrvatskog predstavnika Dicta.

Facebook

Društvene mreže