Frederique Constant Slimline Monolithic Manufacture – 40Hz

Tekst: Mladen Smrekar
Fotografije: Frederique Constant

Frederique Constant predstavlja silicijski oscilator koji radi na visokoj frekvenciji od 40 Hz i otkucava 288.000 vibracija na sat

Redefinirajući principe mehaničke regulacije satova, Slimline Monolithic Manufacture otkucava deset puta brže od većine mehaničkih mehanizama. Zahvaljujući inovativnom dizajnu i smanjenoj veličini, ovaj revolucionarni visokofrekventni silicijski oscilator uklapa se u tradicionalnu konfiguraciju satnih mehanizama. I tako je stvoren prvi sat koji se može pohvaliti frekvencijom od 40 Hz. Prati ga i cijena u skladu s imidžom marke koja stvara pristupačni luksuz.

Frederique Constant
Frederique Constant predstavio je sat s revolucionarnim visokofrekventnim silicijskim oscilatorom

Ideja je rođena prije tri godine tijekom susreta Petera Stasa, suosnivača i bivšeg izvršnog direktora Frederiquea Constanta, i dr. Nimea Toloua, osnivača Flexousa, inovativne horološki orijentirane tvrtke specijalizirane za usklađene ili fleksibilne mehanizme. Nakon njihovog susreta, Frederique Constant je od Flexousa naručio izradu jedinstvenog, fleksibilnog oscilirajućeg sustava. Tehnički uvjeti bili su jasni: sat mora biti u tradicionalnim gabaritima, mehanizam mora raditi na najvećoj mogućoj frekvenciji uz pričuva snage od 80 sati. I uz sve to cijena mu ne smije odletjeti u nebo.

Frederique Constant
Frederique Constant Slimline Monolithic Manufacture 40 Hz

Revolucija u preciznom računanju vremena – Monolitni oscilator

Za izradu ovog sata, Frederique Constant je 26 standardnih komponenti zamijenio jednom, opremljenom s dvije regulacijske težine. Oscilator je izrađen od monokristalnog silicija. Ovaj 100% antimagnetski materijal otporan je na temperaturne promjene, manje je osjetljiv na gravitaciju i četiri puta je lakši od uobičajenog asortimana.

Frederique Constant Slimline Monolithic Manufacture Groundbreaking New Oscillator review 3 1536x1023 1

Odsutnost mehaničke spojnice znači manje trenja i trošenja dijelova. Zbog toga je potrebno je manje snage za pogon oscilirajućeg sustava. Uz to, silicij ne zahtijeva podmazivanje, što povećava dugoročnu pouzdanost. Frederique Constant osmislio je i novi automatski kalibar FC-810 koji se može nositi s vratolomnom brzinom regulatora uz značajnu rezervu snage od 80 sati.

Frederique Constant
Poleđina kućišta nudi nesmetan pogled na automatski kalibar FC-810

Novi sat ima elegantni klasični brojčanik s Guilloche uzorkom i rimskim brojkama na brojčaniku, uparenim s kazaljkama u Breguet stilu. Pulsirajući oscilator vidljiv je u otvoru na šest sati, a poleđina kućišta nudi nesmetan pogled na automatski kalibar FC-810.

fc trio 40 HZ min

Model je dostupan u tri ograničena izdanja: 810 komada od nehrđajućeg čelika s plavim brojčanikom i 810 komada od nehrđajućeg čelika s brojčanikom srebrne boje po 4495 eura te 81 komad od 18-karatnog ružičastog zlata za 14.995 eura.