G-Shock Move, otporan i pametan

Poznata po nesalomljivosti Casio G-Shock kolekcija ozbiljno je zakoračila u segment pametnih satova modelom Move u koji je ugrađeno čak pet senzora

Tekst: Igor Sertić Fotografije: Casio

Kikuo Ibe najveći je krivac što je 1983. svijetlo dana ugledala G-Shock kolekcija mega popularnih satova. Razni modeli su se do danas prodali u više od sto milijuna primjeraka te ne čudi što mnogi G-Shock doživljavaju kao brend za sebe, a ne kao jednu od Casio linija. Najnoviji model zadržao je sve osnovne postulate kolekcije te proširio svoje mogućnosti u smjeru pametnih satova.

Casio G Shock Move GBDH1000

Move je prva kolekcija opremljena senzorom za praćenje rada srca. GBDH1000-1A7 i GBDH1000-1 modeli uz to prate i intenzitet vježbanja te tako ulaze na velika vrata u segment fitness satova gdje su do danas dominirali modeli poput Apple Watcha, Garmina, FitBita i ostalih. G-Shock Move ne prikazuje samo trenutni broj otkucaja već ima i funkciju praćenja “heart rate zone” koja je vrlo bitna za tempiranje dinamike treninga. Pri tome se koristi algoritmom razvijenim od strane Firstbeat Technologies koji izračunava i maksimalnu potrošnju kisika (VO2max) što je jedan od osnovnih pokazatelja bitan ozbiljnim sportašima usred treninga izdržljivosti. Optički senzor prati rad srca na osnovu protoka krvi.

g shock move 2

Osim optičkog senzora na stražnjoj strani sata tu su još senzori koji detektiraju nadmorsku visinu, tlak, kompas i toplomjer dok akcelerometar bilježi kretanje i prijeđeni put. Brojni podaci koriste se za detaljne analize te pospješivanje treninga u skladu s maksimalnim mogućnostima sportaša. U početku će se nuditi dvije izvedbe ovog modela, bijela sa žutim akcentima te skroz crna. Kod obje je kućište i lice sata crno. G-Shock Move će se preko aplikacije integrirati s vašim mobilnim telefonom te će se preko njega moći upravljati pozivima i porukama.

g shock move 2020

Što se tiče estetike ovo je pravi pravcati G-Shock, robustan i velik što kod ovog modela znači kućište promjera 55 mm te debljina od 20.4 mm. Uzmu li se u obzir sve ekstenzije na kućištu širina mu iznosi 63 mm. Ovo je namjenski sat i mjesto mu je na ruci pri najžešćim treninzima i fizičkim aktivnostima. Možda zbog glomaznosti i nije sat za svakodnevno nošenje ili da preuzme ulogu jedinog sata. Za fanove G-Shocka i pametnih satova idealan model.

casio g shock front

Ovo je sat s kojim plivate, trčite, skačete, planinarite, radite što god pomislite i pri tome ne brinete o eventualnim oštećenjima. Čak i kad lupite njime o stijenu ili zid nema straha za otkazivanjem njegovih funkcija. Nesalomljiv i pametan s otpornošću kreiranom u prošlom stoljeću te tehnologijama i kapacitetima 21. stoljeća. Za napajanje energijom koristi svjetlost, a za praćenje GPS signal. Casio G-Shock Move pametan je sat koji u usporedbi s konkurencijom ima veću karizmu te izostanak epiteta osjetljivog uređaja.

 

skica 1
Heart Rate Monitor / Heart Rate Zone Display prikazuje trenutni broj otkucaja srca te “heart rate zone” intenzitet treninga u pet razina. Funkcije su korisne za bolju organizaciju treninga i upravljanje treninzima izdržljivosti
skica 2
VO2max mjerenje koristi podatke o broju otkucaja srca i brzini kasko bi se izračunala maksimalna potrošnja kisika po kilogramu tjelesne mase u minuti (ml/kg/min). To se može koristiti kao mjerilo za kardiorespiratorne sposobnosti prilikom pokušaja izgradnje izdržljivosti za trčanje ili druge sportove.

Detaljnu ponudu Casio modela provjerite na satovi.com

Casio G-Shock Move

Referenca: GBDH1000-1A7/GBDH1000-1

Promjer kućišta: 55 mm
Debljina: 20.4 mm
Materijal kućišta: nehrđajući čelikStainless steel/presvlaka lunete na bazi smole
Brojčanik: crni
Indeksi: digitalni LCD
Osvijetljenje: automatsko, LED pozadinsko
Vodonepropusnost: 200 m
Remen: mekani uretanski

Staklo: mineralno

 

Kategorije: Brandovi, Casio, Noviteti
Oznake: ,

Facebook

Društvene mreže