Girard-Perregaux Laureato Chronograph Aston Martin Edition – Diskretan luksuz u sedam slojeva zelene

Tekst: Josip Cerovac
Fotografije: Girard-Perregaux

Partnerstvo je otkriveno početkom 2021. godine, a istinsko prijateljstvo između Girard-Perregauxa i Aston Martina dovelo je do stvaranja novog sata čiji se stil majstorski poigrava oblicima, teksturama i svjetlošću, prilagođen onima koji cijene luksuz i performanse

Zajedno, dvije tvrtke imaju više od 330 godina skupljenog znanja, što je odmah vidljivo kad se procjenjuju kreacije obje tvrtke. Međutim, iako poštuju svoje naslijeđe, Girard-Perregauxu i Aston Martinu zajedničko je još nešto: obje kompanije hrabro gledaju prema naprijed.

Još početkom 20. stoljeća trkaćim automobilima dodijeljene su različite boje kako bi se lakše razlikovale ekipe različitih nacija. Francuski automobili bili su plavi, talijanski crveni, belgijski žuti, njemački srebrni, a britanski automobili bili su obojeni u Racing Green zelenu boju. Aston Martin prihvatio je zelenu kao svoju trkaću boju, a najpoznatiji primjer je Aston Martin DBR1 koji je 1959. pobijedio na 24 sata Le Mansa. Od tog automobila do modernog automobila Formule 1, trkaća boja Aston Martina ostala je zelena.

JPEG HD 81020 11 001 11A AMB2 1
Laureato Chronograph – Aston Martin Edition spoj je niza različitih oblika, završnih obrada i nijansi. Njegov dizajn nudi i funkcionalnost i ljepotu

Laureato Chronograph Aston Martin Edition najnovija je kreacija Girard-Perregauxa, napravljena u suradnji s Aston Martin Lagondom. Njegov brojčanik je prožet zadivljujućom dekadentnom primjenom onoga što je sada poznato kao “Aston Martin Green”. To je postignuto mukotrpnim nanošenjem boje dvadeset i jedan put, formirajući pritom sedam različitih slojeva. Utjecaji na automobile također obuhvaćaju šrafuru, dijamantni uzorak koji je prvi put viđen na logotipu proizvođača automobila (1921. – 1926.). Ovaj motiv također je inspiriran prošivenim sjedalima koja se nalaze u brojnim sportskim automobilima visokih performansi.

“Naša proizvodnja ima dugu povijest suradnje, počevši od našeg osnivača Jean-Françoisa Bauttea koji je spojio različite établisseurse pod jednim krovom, zapravo stvorivši jednu od prvih manufaktura kakve poznajemo danas”, objašnjava Patrick Pruniaux, izvršni direktor Girard-Perregauxa. “Ne samo da je naše partnerstvo s Aston Martinom donijelo dva iznimna sata, to je doista susret umova i označava početak istinskog prijateljstva. Laureato Chronograph Aston Martin izdanje dokaz je tog međusobnog razumijevanja i zajedničke filozofije.”

JPEG HD 81020 11 001 11A Dos 1
Ovo je prvi put da Laureato Chronograph ima otvoreno stražnje kućište

“Kako Aston Martin i Girard-Perregaux jačaju partnerstvo, isto se događa i s našim zajedničkim dizajnerskim etosom, usmjerenim prema diskretnom luksuzu. Dokazi o tome nastavljaju se pojavljivati u suptilnim dodirima tijekom cijelog sata, na primjer u njegovim djelomično otvorenim kazaljkama koje namjerno asociraju na trkaće automobile”, nadodaje Marek Reichman, izvršni potpredsjednik i glavni kreativni direktor Aston Martina. “Isto tako, središnja sekundarna kazaljka kronografa ima protuuteg koji podsjeća na bočne trake prvi put viđene na Aston Martinu DB4 iz 1958. godine.”

JPEG HD Marek Reichman Executive Vice President and Chief Creative Officer Aston Martin 1
Marek Reichman, izvršni potpredsjednik i glavni kreativni direktor Aston Martina

Tri brojača krase brojčanik, dva kronografa i mali zaslon za sekunde. Svaki brojač ima djelomično otvorenu kazaljku. Prikaz datuma postavljen je u 4:30 sati , čime se dovršava popis funkcija.

S osmerokutnim okvirom, profil ovog modela odaje počast kultnom Laureatu iz 1975. Podržavajući Girard-Perregauxovu filozofiju dizajna, kućište se majstorski poigrava različitim oblicima. Štoviše, brojne obline, fasete i linije, zajedno sa satenskim i poliranim rubovima, surađuju, nudeći prekrasnu igru ​svjetla.

JPEG HD 81020 11 001 11A PR 1
Brojčanik krase dva kronografa i mali podbrojčanik za sekunde, dok se datum prikazuje na 4,30 sati

Kroz safirni kristal na stražnjoj strani kućišta pruža se pogled na automatski tvornički kalibar GP03300-0141; ovo je prvi put da Laureato Chronograph ima otvoreno stražnje kućište. Ovaj mehanizam, baziran na visoko cijenjenom kalibru GP03300, oplemenjen je Côtes de Genève, u kružnim i ravnim oblicima, plavim vijcima i perlažom. Mehanizam nosi amblem orla, što je znak da je proizveden u radionicama tvrtke.

WebGallery 81020 11 001 11A 4 1
Na poleđini su ugravirani svi ključni podaci o satu

Sat je smješten u kućište od nehrđajućeg čelika 904L promjera 42 mm. Ova klasa čelika rjeđa je i skuplja od 316L te ujedno otpornija na koroziju i ogrebotine, uz puno svjetliji, luksuzniji izgled. Korištenje nehrđajućeg čelika 904L proteže se na narukvicu koja je obogaćena satenskim brušenom završnom obradom.

Girard-Perregaux Laureato Chronograph Aston Martin Edition

Referenca: 81020-11-001-11A

Kućište: materijal: čelik; promjer: 42 mm; debljina: 12,01 mm; staklo: safir antirefleksni; stražnja strana kućišta: antirefleksno safirno staklo, naljepnica s logotipom Aston Martin; brojčanik: “Aston Martin Green” s križnom šrafurom, ‘baton’ indeksi s luminiscentnim materijalom (zelena emisija); kazaljke: skeletizirane ‘palice’ s luminiscentnim materijalom (zelena emisija); vodootpornost: 100 metara (10 ATM)

Mehanizam: referenca: GP03300-0141; mehanički sa samonavijanjem; promjer: 25,95 mm; debljina: 6,50 mm; frekvencija: 28.800 Vib/h – (4 Hz); broj komponenti: 419; broj dragulja: 63; rezerva snage: min. 46 sati; funkcije: kronograf, sati, minute, male sekunde, datum

Narukvica: materijal: čelik 904L; kopča: čelik 904L, trostruko sklopiva

Ograničeno izdanje: 188 komada, bez brojeva

Cijena: 14.000 GBP / 17.300 CHF / 18.100 USD