Girard-Perregaux Tourbillon – Novo lice ikone

Izrađen 1860. godine, Tourbillon s tri zlatna mosta sinonim je za Girard-Perregaux; njegov je dizajn jedinstven i dovoljno impresivan i nakon što je otad prošlo skoro jedno i pol stoljeće.

Tekst: Mladen Smrekar Fotografije: Girard-Perregaux

Od svog preporoda 1981. godine evoluirao je kako bi bio ukorak sa suvremenim ukusima. Ovo najnovija reinkarnacija. Girard-Perregaux već nam je predstavio najnoviji oblik Tri mosta koji potpuno ukida osnovnu ploču, rezultirajući plutajućim, prozirnim satom. Sada nam predstavljaju i luksuznu verziju u upečatljivom ružičastom zlatu i crnoj boji. Njegovi su mostovi čisti i modernizirani i nude veličanstven pogled na mehaniku.

JPEG HD T 99296 52 001 BA6A
Tourbillon s tri lebdeća mosta: slika govori više od tisuću riječi

A ovi su satovi doista zanimljivi s tehničkog stajališta. Vitalni dijelovi raspoređeni su linearno i okomito, baš kao u originalu. No sada su podržani s tri vodoravna mosta, pričvršćenim za kućište, ostavljajući kućište prozračno i prozirno tako da se kroz njega kako mehanizam radi.

JPEG HD 99296 52 001 BA6A AB ecrin 1
Ukorak s vremenima

Kazaljke na satu i minuti, kao i središnji kotač drži drugi most, dok tourbillon podržava treći. Izvedba mostova izdvaja ovaj mehanizam. Za razliku od ranije verzije koja je koristila velike mostove u obliku strelice po uzoru na džepne satove iz 19. stoljeća, novi mostovi su elegantni i aerodinamični.

Fancy three 1
U ovom satu vidljiv je svaki detalj

Njihova zakrivljenost naglašena je dvobojnom završnom obradom: izvana od zlata, iznutra premazani mat crnom bojom.

JPEG HD Tourbillon with Three Flying Bridges Savoir faire 12
Tri ovješena mosta drže ključeve ovog mehanizma

Za više informacija posjetite stranicu proizvođača.

 

Girard-Perregaux Tourbillon with Three Flying Bridges

Referenca: 99296-52-001-BA64

Kućište: promjer: 44 mm; visina: 15,52 mm; materijal: 18-karatno ružičasto zlato; safirni kristal; otpornost na vodu: 30 m
Mehanizam: GP09400-1273; sati, minute, sekunde i tourbillon regulator; automatsko namotavanje; frekvencija: 21.600 otkucaja na sat (3,5 Hz); rezerva snage: 60 sati

Remen: Crni krokodilski remen s preklopnom kopčom od 18-karatnog ružičastog zlata

Cijena: 138.300 CHF

Facebook

Društvene mreže