GLASHÜTTE ORIGINAL ALFRED HELWIG TOURBILLON 1920 LIMITED EDITION

Tekst: Josip Cerovec
Fotografije: Glashütte Original

Glashütte Original slavi 100. godišnjicu sofisticiranog letećeg tourbillona Alfreda Helwiga diskretnim zlatnim modelom u ediciji od 25 komada

Posveta učitelju uraru, Alfredu Helwigu na prvi je pogled vrlo jednostavan sat, no ispod klasičnog lica krije se tourbillion smješten na stražnjoj strani mehanizma. Radi se na satu za prave znalce čiju će kompliciranosti odati samo natpis “Tourbillon” upisan u podbrojčanik malih sekundi. Kućište je od 18 karatnog roza zlata, ediciju čini svega 25 komada, a finalizaciju su odradili stručnjaci iz povijesne radionice Glashütte Originala smještene u Njemačkoj urarskoj školi u Glashütteu.

Glashutte Original Alfred Helwig Tourbillon 1920 Limited Edition 6
Alfred Helwig (1886-1974) i njegov izum, leteći tourbillon

Saski grad Glashütte kolijevka je najfinije tradicije njemačkog urarstva i dom poznate njemačke urarske škole osnovane 1878. Alfred Helwig (1886.-1974.) završio je svoje obrazovanje te je punih 41 godinu predavao u njemačkoj urararskoj školi Glashütte. Inspirativni učitelj čije ime danas nosi ta ista škola stoji iza stvaranja prvog letećeg tourbillona. Turbillonski mehanizam Abrahama-Louisa Bregueta, izumljen oko 1781. godine i patentiran 1801. godine, osmišljen je kako bi se suprotstavio učincima gravitacije na kretanje džepnog sata.

Glashutte Original Alfred Helwig Tourbillon 1920 Limited Edition 7

1920. Helwig je proizveo spektakularnu ‘leteću’ verziju tourbillona. Za razliku od uobičajenog turbiliona, koji je usidren i na vrhu i na dnu, Helwig je razvio konzolni mehanizam usidren samo na jednoj strani. To je značilo izostanak gornjeg mosta i potpuno novi pogled na rotaciju turbillona u cijeloj njegovoj očaravajućoj ljepoti. U to vrijeme poznatiji kao ‘satovi s rotacijskim zupčanicima’, Helwigovi leteći tourbilloni testirani su od strane Njemačke pomorske zvjezdarnice u Hamburgu i postigli su izvrsne rezultate.

Glashutte Original Alfred Helwig Tourbillon 1920 Limited Edition 3

Prije tri godine Glashütte Original proizveo je limitiranu ediciju iz kolekcije Senator posvećenu Alfredu Helwigu s vidljivim letećim tourbillonom izloženim u istaknutom otvoru na 6 sati. Ovo novo profinjeno izdanje povodom 100. godišnjice skriva leteći tourbillon te odabirom dizajna korespondira s povijesnim modelima Helwigove ere.

Glashutte Original Alfred Helwig Tourbillon 1920 Limited Edition 1

Kućište promjera 40 mm od roza zlata vrlo je tanko, svega 11.6 mm visine, a kupolasta kruna kopira izgled kruna starih džepnih satova. Indeksi sati te kazaljke izrađeni su od zlata, a izgled brojčanika znatno je “lakši” nego kod ostalih modela Senator kolekcije koje krase rimske brojke i stilizirane kazaljke. Ovo je vrlo profinjen model suzdržane elegancije.

Glashutte Original Alfred Helwig Tourbillon 1920 Limited Edition 9

Podbrojčanik malih sekundi je blago udubljen i s crnim prstenom poput željezničke pruge s oznakama svakih 10 sekundi. Kazaljka sekundi je plava čelična, a natpis ispod nje govori o kako moćnom satu se ovdje radi unatoč njegovom jednostavnom izgledu.

Glashutte Original Alfred Helwig Tourbillon 1920 Limited Edition 4

Leteći tourbillon dio je kalibra 54-01 te odradi 360⁰ rotaciju za 60 sekundi. Potpuno navijen daje 100 sati rezerve snage. Alfred Helwig Tourbillon 1920 dolazi s lijepim smeđim remenom od aligatora iz Louisiane i klasičnom kopčom od ružičastog zlata. Ograničeno je izdanje od samo 25 komada i prodaje se za 116.970 EUR.

Glashutte Original Alfred Helwig Tourbillon 1920 Limited Edition 8

 

Glashutte Original Alfred Helwig Tourbillon 1920 Limited Edition 2

GLASHÜTTE ORIGINAL ALFRED HELWIG TOURBILLON 1920 LIMITED EDITION

Referenca: 1-54-01-01-01-01

Kućište: promjer 40 mm – debljina 11.6 mm – 18 k roza zlato, polirano – safirni kristal – antireflektirajući premaz – safirno staklo na poleđini kućišta – vodonepropusnost 30 m
Brojčanik: zlatan, solid gold, posrebren trenjem – prsten uzorak pruge za minute i male sekunde – indeksi roza zlato – kazaljke sati i minuta zlatne – kazaljka malih sekundi plava, čelik
Mehanizam: calibre 54-01, kućni – ručno navijanje – 30.2 mm x 6 mm – 22 rubina (uključena dva dijamantna ležaja) – 21.600 otkucaja na sat – 100 sati rezerve snage – sati, minute, male sekunde, leteći tourbillon
Remen: 19/16 mm smeđa Louisiana aligatorska koža – kopča 18 k roza zlato
Dostupnost: limitirane edicija 25 komada
Cijena: 116.970 EUR