Njemačko savršenstvo – Glashütte Original PanoLunarTourbillon Limited Edition

Tekst: Josip Cerovec
Fotografije: Glashütte Original

Iz njemačkog Glashüttea stiže senzacionalni PanoLunarTourbillon. Limitirana edicija broji svega 25 komada, kućišta su od platine, a ručni je rad vidljiv u svakom detalju ovog posebnog sata

Pano kolekcija prepoznatljivih asimetričnih satova iz Glashüttea bogatija je za novog člana koji ulazi u društvo ekskluzivnih satova kojim proizvođači najčešće demonstriraju svoju sposobnost i umijeće svojih majstora urara. PanoLunarTourbillon opremljen je letećim tourbillonom, lice sata ručno je dorađeno poput umjetničkog dijela, a kućište je izliveno iz platine.

Glashutte Original PanoLunarTourbillon Limited Edition Engraved 2020 9
Glashütte Original PanoLunarTourbillon Limited Edition

Još prije 100 godina talentirani student Njemačke škole urarstva iz Glashüttea, Alfred Helwig izumio je leteći tourbillon koji nije imao tradicionalni nosivi dio riješen preko dva mosta već je bio učvršćen na jednu osovinu te tako ostavljao dojam da lebdi u zraku.

Glashutte Original PanoLunarTourbillon Limited Edition Engraved 2020 8
Rješenje letećeg tourbillona kod ovog Glashütte Original modela znano je već 100 godina

Model koji je objedinio komplikaciju letećeg tourbillona, mjesečevih faza te velikog Panoramic prozora datuma nije nepoznat u Glashütte Originalu. isti je predstavljen još prije sedam godina, no kućište je bilo u žutom zlatu, a brojčanici srebrni. Za ovu je godinu novi model obukao odijelo od platine, a vješti graveri ukrasili su impresivan brojčanik.

Glashutte Original PanoLunarTourbillon Limited Edition Engraved 2020 6
Na zlatnoj ploči PanoLunarTourbillon Limited Editiona majstori graveri ručno unose cvjetni uzorak bez ikakve šablone

Na asimetričnom brojčaniku sat je pomaknut u lijevo dok je leteći tourbillon na 7 sati. Od vidljivih komplikacija tu su još mjesečeve mijene na 2 sata te veliki prozor datuma od dva diska na 4 sata. Ciklus rotacije tourbillona ide svakih 60 sekundi i prava je atrakcija za vidjeti. Indeksi sati te podloga datuma i mjesečevih faza su u svijetlo plavoj boji.

Glashutte Original PanoLunarTourbillon Limited Edition Engraved 2020 2
Dvostruki G kao logo Glashütte Originala na utegu straga

Brojčanik je posebna priča. Izrađen je u posebnom odjelu Glashütte Original tvornice smještenom u Pforzheimu. Rad započinje na ploči od zlata koja se polako transformira rukom gravera. Radeći bez uzorka, graver upotrebljava poseban alat kako bi u zlato urezao uzorak. Da bi stvorili elegantne cvjetne motive, graveri mogu provesti čitav dan, pa i više njih na djelu koje potom dobiva srebrni premaz.

Glashutte Original PanoLunarTourbillon Limited Edition Engraved 2020 3
Kućni mehanizam kalibar 93-12 s 48 rubina ima rezervu snage od 48 sati

Mehanizam je uklopljen u kućište promjera 40 mm izrađeno od platine. Debljina mu je 13.1 mm, a kombinira polirane i brušene površine. Rotor je od 21 karatnog zlata s dvostrukim G logom tvrtke. Ručni rad je sveprisutan, a ukrašeni su svi oku vidljivi detalji. Sat radi na 3 Hz uz rezervu snage od 48 sati. PanoLunarTourbillon stoji 126.720 EUR, a kompletna edicija broji svega 25 satova.

Glashutte Original PanoLunarTourbillon Limited Edition Engraved 2020 1

GLASHÜTTE ORIGINAL PANOLUNARTOURBILLON LIMITED EDITION

Referenca: 1-93-12-01-03-30

Kućište: promjer 40 mm, debljina 13.1 mm – platina Pt 950, polirana i brušena – safirni kristal obostrano – 50 m vodonepropusnosti
Brojčanik: zlato – ručno gravirani cvjetni motivi – skeleton kazaljke
Mehanizam: kućni kalibar 93-12 – 21,600 otkucaja na sat/3Hz – 48 sati rezerve snage – 48 rubina – 21 k zlato uteg – sati, minute, leteći tourbillon s malim sekundama, Panorama datum, mjesečeve faze
Remen: krokodilski, Louisiana – kopča od platine
Dostupnost: limitirana edicija 25 komada
Cijena: 126.720 EUR