Grahamov Tourbillograph lagan poput pera

Tekst: Igor Sertić
Fotografije: Graham

Graham je na deseti rođendan svog prvog tourbillografa ponovno spojio sportsku tehnologiju i tradicionalno urarstvo u sjajnom limitiranom modelu Chronofighter Superlight Carbon Tourbillograph

Svega sto primjeraka čini limitiranu ediciju novog tourbillografa, odnosno novog Grahamovog križanca kronografa i tourbillona, koji kombinira lagani karbon i vrsni kućni mehanizam, kalibar G1780, a sve to u čast desete godišnjice predstavljanja prvog tourbillografa te ugledne švicarske manufakture koja se naslonila na britansku urarsku tradiciju. .

Graham Chronofighter Superlight Carbon Tourbillograph sveukupno teži manje od 100 grama unatoč velikom kućištu i jako kompliciranom mehanizmu

Kod Grahama Chronofighter Superlight Carbon Tourbillographa s referencom 2CCBK.B35A kućište je 47-milimetarsko, a izrađeno je od superlaganog karbonskog kompozita. Karbonski su također i luneta, brojčanik i kopča remen, a kavez tourbillona teži svega 0,485 grama pa sveukupna masa sata ne doseže ni sto grama.

Dva su patenta registrirana prilikom izrade tog modela, offset konstrukcija otvorenog kaveza tourbillona (nazvana cintré) te tourbillon koji rotira između dva karakteristična mosta čime je povećana krutost u savijenom obliku. Potonja ideja se temelji na tradiciji engleskih visokopreciznih satova iz 18. stoljeća, a učvršćenjem u dvije točke Grahamov se tourbillon lakše nosi s ekstremnijim situacijama od klasičnih izvedbi poput tourbillon volantea ili jednostrano učvršćenih lebdećih tourbillona.

Limitirana edicija Grahama Chronofighter Superlight Carbon Tourbillographa dolazi u svega 100 primjeraka

Pazilo se na detalje pa tako i crna guma na kronografskoj reset tipki ima uzorak Clous de Paris i izuzetan grip, dok su zlatni detalji na satu podjednako i dio tradicije i dodatni luksuzni element na ovom egzotičnom sportskom kombu kronografa i tourbillona. Sat uz to dolazi na integriranom bijelom, bež, crnom, crvenom ili zelenom gumenom remenu, također ukrašenom piramidalnim uzorkom Clous de Paris, a postoji i opcija naručivanja smeđeg ili crnog kožnog remena.

Samonavijajući mehanički mehanizam broji 28.800 otkucaja po satu, 34 dragulja i 48 sati rezerve snage, a ima i zahtjevni Chronofiable certifikat. Sat uza sve to odlikuje i vodonepropusnost do 100 metara dubine te cijena od 29.950 švicarskih franaka.