Grand Seiko Sport – Kvarcni GMT sat povodom 140. godišnjice tvrtke

Tekst: Mladen Smrekar
Fotografije: Grand Seiko

Nova kvarcna GMT kreacija, kalibar 9F86, dodaje novu dimenziju Grand Seiko Sport kolekciji. U čast 140. godišnjice osnutka tvrtke, Grand Seiko s ponosom najavljuje limitiranu ediciju modela s detaljima u zlatnoj boji

Legendarni japanski urar Kintaro Hattori osnovao je svoju tvrtku 1881. i vodio je do svoje smrti 1934. godine. Od prvog dana vodila ga je filozofija da njegova tvrtka uvijek treba biti korak ispred ostalih. A ništa bolje ne dokazuje snagu njegove vizije od Grand Seika, sata u kojem su sadržani svi Hattorijevi beskompromisni standardi i odlučnost da se pomaknu granice finog urarskog rada.

Simple three in a row
Tri nova modela Grand Seiko Sporta povodom 140. godišnjice osnutka tvrtke

Savršen za sport i svakodnevnu upotrebu

Kućište je jednostavnog dizajna, ali svojim mišićavim oblikom i oštrim, Zaratsu poliranim površinama pokazuje svoju sportsku stranu. Keramička luneta otporna je na ogrebotine i daje dozu luksuza inače sportskom izgledu. Ona također omogućuje trenutno i precizno očitavanje vremena u formatu GMT 24 sata. Rotirajući okvir od 24 sata istovremeno prikazuje više vremenskih zona i može se nositi u vodi do dubine od 200 metara, a uz to je vrlo otporan na udarce.

SBGN023 c
Zlatni Grand Seiko Sport izrađen je u samo 2021 primjeraka

Svaki je detalj oblikovan tako da poboljša čitljivost vremena i preciznost koju pruža kalibar 9F86. Dvotonski prsten omogućuje trenutno očitavanje noćnih i dnevnih sati označenih GMT kazaljkom odgovarajuće boje. Zlatni model nudi se u ograničenom izdanju od ukupno 2021 primjerka, a na poleđini mu je ugraviran amblem lava od žutog 18-karatnog zlata i serijski broj sata.

SBGN023 back
Na pozadini kućišta limitirane serije ugravirani su amblem lava i serijski broj sata

Kvarcni kalibar 9F, napravljen 1993. godine, postavio je nove standarde trajnosti i preciznosti po kojoj je Grand Seiko nadaleko poznat. Mehanizam automatskog podešavanja zazora eliminira bilo kakva podrhtavanja, a datum se mijenja u tren oka. Kvarcni kristali i IC sustav za kontrolu temperature osiguravaju visoku preciznost od -10 do +10 sekundi godišnje. Zahvaljujući ovim jedinstvenim karakteristikama, za kalibar 9F može se reći da je kvarcni sat s najboljim performansama na svijetu. 9F86 izrađen je 2018. godine i uz osnovne karakteristike kalibra 9F nudi i GMT funkciju.

SBGN023 b
Grand Seiko dovoljno je robustan i pouzdan da ga koriste sportaši, i dovoljno privlačan da ga se nosi u svakoj prilici

Dva dostupnija modela, SBGN019 i SBGN021, stoje 4.450 eura, a zlatni SBGN023, izrađen u limitiranoj seriji od 2021. primjerka stoji 5.350 eura.