Hamilton Chrono-Matic 50 Auto Chrono

Tekst: Josip Cerovec
Fotografije: Hamilton

Hamiltonovo naslijeđe, reizdanje povodom pedesetog rođendana Chrono-Matic kolekcije

I Hamilton je bio dio ekipe u utrci za predstavljanjem prvog automatskog kronografa. Obljetnica se obilježava višestrukim reinkarnacijama legendarnog Chrono-Matic/Calibre 11 mehanizma, a nakon retro Khaki Pilot Pioneer, Khaki Field Mechanical i Intra-Matica na red je došao Hamilton Chrono-Matic 50 Auto Chrono “Count-down”.

Hamilton Chrono Matic 50 Auto Chrono H51616731 1
Hamilton Chrono-Matic 50 Auto Chrono “Count-down”, još jedan primjer retromanije

U suradnji s Heuerom, Bürenom i Breitlingom te uz pomoć Dubois-Depraza, Hamilton je bio među prvim proizvođačima koji su predstavili automatski kronograf u svojim kolekcijama legendarne 1969. Kalibar pod nazivom Chrono-Matic identičan je bio Hueurovom Calibre 11. Taj je mehanizam karakterističan po modularnoj arhitekturi te gumbima kronografa smještenim nasuprot krunice.

Hamilton Chrono Matic 50 Auto Chrono H51616731 3
48.5 mm promjera kućišta te pet rznobojnih gumbiju identični su ideji s izvornog modela

Po predstavljanju kalibra Chrono-Matic, Hamilton je nastavio s razradom mehanizma i njegovim evolucijama od kojih je možda najpoznatija pilotska inačica Count-down GMT Chrono-Matic. Sat je bio ogromnog promjera od 48 mm te pogonjen Chrono-Matic kalibrom 141 s dodatnom GMT funkcijom, a dodatna je krunica služila za rotaciju 24 satnog prstena s vremenskim zonama.

Hamilton Chrono Matic 50 2
Ovo nije GMT sat, a mehanizam nije Chrono-Matic pa je krunica postavljena klasično

Novi model igrao je na jednostavniju kartu pa nije preuzeo sve funkcije izvornog kompleksnog sata. Chrono-Matic 50 Auto Chrono stoga jest više posveta konceptu koji je bio za svoje vrijeme vrlo napredan. Kućište je zadržalo izvornu elipsastu formu tako karakterističnu za rane 70.-te prošlog stoljeća te promjer od 48.5 mm. Čelik je brušen.

Hamilton Chrono Matic 50 4
I remen je u retro tonu, crni kožni perforirani na crvenoj podlozi

Izvorni je sat imao pet gumbiju/krunica na kućištu u tri različite boje. Nasljednik je zadržao svih pet, no funkcionalno su različiti jer su izostale GMT komplikacije, a i kalibar je klasičan ETA 7753 pa krunica nije morala biti nasuprot gumbiju kronografa. Zadržane su i boje, srebrna, crvena i crna pa vizuolno ovaj sat sliči prethodniku.

Hamilton Chrono Matic 50 Auto Chrono H51616731 4
Gumbi u tri boje, crna, crvena i srebrna

Hamilton Chrono-Matic 50 Auto Chrono zadržao je vizualni identitet prethodnika s prepoznatljivim panda brojčanikom te velikim indeksima sati. Brojčanik je kompleksan, a na podbrojčanicima imamo male sekunde i 30 minutni brojač. Datum je na 6 sati u malom okruglom prozoru. Umjesto 24 satne vremenske zone tu je tahimetarska skala kronografa.

Hamilton Chrono Matic 50 Auto Chrono “Count Down” 3

 

Razlike u funkcijama posljedica su korištenja jednostavnijeg mehanizma kod novog modela. Kalibar H-31, koji nema GMT komplikaciju baziran je na Valjoux 7753 arhitekturi dodatno dorađenoj i s rezervom snage od 60 sati.  Hamilton Chrono-Matic 50 Auto Chrono “Count-Down” (ref. H51616731) u prodaji stoji oko 2.295 eura.

Hamilton Chrono Matic 50 5

HAMILTON CHRONO-MATIC 50 AUTO CHRONO

Kućište: 48,5 mm promjera, nehrđajući čelik, brušeno, staklo safirni kristal

Vodonepropusnost: 100 m

Brojčanik: Panda brojčanik, indeksi presvučeni Super-LumiNova, rotirajuća unutarnja luneta odbrojavanja

Mehanizam: Hamilton Calibre H-31 (osnova Valjoux 7753, optimiziran), automatski kronograf, 27 rubina, frekvencija 28.800 otkucaja na sat

Rezerva snage: 60 sati

Funkcija: sati, minute, male sekunde, kronograf, datum

Remen: 22 mm, crni kožni, perforirani

Referenca: H51616731

Cijena: 2.295 EUR