Hublot obilježio 40. rođendan Classic Fusiona

Tekst: Igor Sertić
Fotografije: Hublot

Četiri su desetljeća prošla od kada je Hublot na mala vrata unio revoluciju kombiniranja dragocjenih materijala s gumom. Limitirana edicija Classic Fusiona XL slavi obljetnicu

Danas kada čak i konzervativni Rolex spaja zlatna kućišta s gumenim remenom ne vidimo ništa čudno u tome. No spojiti nespojivo, kućište od plemenitog materijala staviti na gumeni remen prije 40 godina bilo je i više nego avangardni potez.

Classic Fusion 40th Anniversary 9
Nekad i danas, 40 godina evolucije Classic Fusion modela

Ipak potez je to koji je izdignuo Hublot iz monotonije te lansirao u svijet luksuza u kojem će uslijediti modeli naprednih tehnologija u kombinaciji s neviđenim dizajnom, bojama i materijalima. Do tada su gumeni remeni bili namijenjeni isključivo jeftinim satovima

hublot 40th anniversary classic fusion xl gold
Hublot 40th Anniversary Classic Fusion XL ref. 11.VX.1280.RX.MDM40

Od tada je Hublot postao nezaobilazno urarsko ime u svijetu nogometaša, menagera, mega zvijezda, slavnih, znanih i neznanih, a brojne limitirane edicije nametale su se u korištenju egzotičnih materijala kombiniranih s dizajnerskim rješenjima renomiranih umjetnika. Sve u svemu, Hublot je postalo vrlo prepoznatljivo ime u svijetu luksuza.

hublot 40th anniversary classic fusion xl titanium
Hublot 40th Anniversary Classic Fusion XL ref. 511.NX.1270.RX.MDM4

Slaveći vlastitu umjetnost spajanja (“art of fusion”) Hublot se vratio jednostavnim formama kroz obljetnički trio koji čine novu Classic Fusion XL kolekciju povodom prvih 40 godina brenda. Uz osnovni model u 18k žutom zlatu tu su još dvije izvedbe, titanij i crna keramika. Osim toga odustalo se od kvarcnog mehanizma koji je krasio inicijalni model. Tu je sad u sva tri modela HUB1112 mehanički kalibar baziran na SW300-1, no dorađen u Hublotu.

hublot 40th anniversary classic fusion xl collection
Talijanski dizajn, švicarski mehanizam i francuski naziv, uspješna formula Hublot satova već 40 godina

Carlo Crocco, talijanski dizajner osmislio je izgled tada nekonvencionalnog sata, a koliko je bio uspješan potvrđuje i atraktivnost današnjih obljetničkih modela. Inače, naziv Hublot na francuskom označava brodski prozor koji je bio inspiracija pri kreiranju sata. Lice sata je maksimalno pojednostavljeno. Hublot natpis te logo na 12 sati uz prozor datuma na 3 sata jedini su elementi minimalističkog brojčanika u crnoj boji. Kućište je promjera 45 mm te vodonepropusno do 100 m.

hublot 40th anniversary classic fusion xl titanium caseback abtw 912x912 1
HUB1112 je mehanički kalibar baziran na SW300-1, no dorađen u Hublotu i s 42 sata rezerve snage

Edicije su limitirane pa tako zlatna dolazi u 100 primjerka dok titanij i cna keramika u 200 primjerka. Od funkcija tu su sati, minute, sekunde i datum. Poklopac kućišta istaknutim je vijcima učvršćen na kućište, a po sredini je safirno staklo kroz koje se vidi mehanizam.

hublot 40th anniversary classic fusion xl ceramic
Hublot 40th Anniversary Classic Fusion XL ref. 11.CX.1270.RX.MDM40

Hublot Classic Fusion XL kolekcija evolucija je modela predstavljenog prije 40 godina. Njegova pojava razbila je poimanje švicarskog sata kao konzervativnog proizvoda, a avangardni pristup privukao je brojne nove ljubitelje satova. Detaljnije o satovima provjerite na Hublot stranicama.

hublot oglas 1980
Oglas za prvi Hublot sat iz 1980. Kvarcni mehanizam, 50 m vodonepropusnosti i nekonvencionalan spoj zlata i gume

Hublot 40th Anniversary Classic Fusion XL

Promjer kućišta: 45 mm, debljina 10.9 mm
Vodonepropusnost: 100 m
Materijal kućišta: 18k žuto zlato, titanij ili crna keramika
Staklo: safirni kristal sprijeda i straga
Mehanizam: Hublot HUB1112 (osnova SW300-1)
Frekvencija: 4 Hz
Rezerva snage: 42 sata
Remen: integriran gumeni s preklopnom kopčom
Cijene i dostupnost: Titanij (200 komada): 8.300 $, crna keramika (200 komada): 10.400$, 18k žuto zlato (100 komada): 25.200 $