Ingeniozni Italo impresivno slavi Italiju

U svom, čini se, udarnom ovogodišnjem projektu slavni talijanski dizajner Italo Fontana odlučio je slaviti Italiju, i to sa satovima koji na bokovima kućišta nose impozantne bareljefe najpoznatijih veduta dva njezina najmitskija grada…

Tekst: Josip Horvat Fotografije: U-Boat

Od Itala Fontane u pravilu uvijek sasvim očekivano očekujemo nešto posve neočekivano, no ove nas je godine ipak ponovno uspio posve iznenaditi. I to jako. I jako ugodno. I to ne nekom novom paradnom kapljicom ulja na brojčaniku nego pravim, “običnim” satom. I to fino ručno klesanim. Naime, Italo je odlučio slaviti svoju Italiju i učinio je to impresivnim satovima U-Boat Rome & Firenze Special Edition. Razvio ih je na osnovi modela U-Boat Classico na čijim je bokovima izrazito precizno i vjerno prikazao najslavnije građevine i spomenike dva mitska grada – Rima, glavnog grada Italije i Firenze, glavnog grada renesanse.

U-Boat Firenze Special Edition ref. EU FIRENZE

U firentinskoj se verziji (s referencom EU/FIRENZE) radi o znamenitom mostu Ponte Vecchio (koji se proteže cijelom dužinom desnog boka 45-milimetarskog kućišta) i katedrali Santa Maria del Fiore (koji su se smjestila na lijevom boku kućišta, između luga i prepoznatljive U-Botove krune s velikim zaštitnim poklopcem). Lokaliziran je i poklopac kućišta, na kojem je ugraviran Michelangelov kip Davida.

U Boat Firenze Special Edition ref. EU FIRENZE

U rimskoj verziji (ref. EU/ROME) po cijeloj je desnoj strani isklesan Kolosej, na lijevoj je pročelje Bazilike svetog Petra, dok se na poleđini sata našao kip iz Kapitolskog muzeja koji prikazuje vučicu koja hrani buduće osnivače grada Romula i Rema. Sat izgleda zbilja efektno, pa je teško ne prokomentirati da je zapravo na njemu Kolosej daleko bolje prikazan i u zanatskom i u estetskom smislu nego što je to učinjeno na ekstremno skupljem satu u izvedbi švicarskog high-end branda Louis Monet, o kojem smo također već pisali na ovim stranicama (u tekstu 8 svjetskih čuda).

U Boat Rome Special Edition ref. EU ROME

Materijal je na obje kreacije srebro 925, staklo je safirni kristal s antireflektirajućim premazom, a remeni iz Toskane, od crne kože s laserski urezanim uzorcima. Mehanizam je u Švicarskoj izrađeni i U-Boatu prilagođeni mehanički samonavijajući kalibar koji broji 28,800 otkucaja po satu, 26 dragulja i 44 sata rezerve snage, a od funkcija uz sate, minute i sekunde nudi i datum. Brojčanici su jednostavni, izrađeni od sva sloja metala – na gornjem sloju koji je mat crni laserski su izrezane satni indeksi i arapske brojke 4, 8 i 12 te otvor za datum na 3 sata i mali krug na šest sati. Kroz kružni se izrez vidi jedan od dragulja na kalibru, dok je kroz ostale izrezane prodore gornjeg sloja brojčanika vidljivi donji sloj koji je izrađen od brušenog metala, jednako kao i kazaljke.

U Boat Rome Firenze Special Edition

Oba U-Boatova nova posebna izdanja su s cijenom od 4.500 eura dostupna samo u U-Boatovim monobrand buticima u dva grada koja slave – u Rimu i Firenci (u Firenci, zanimljivo, u U-Boatovom butiku koji je od 2013. smješten baš na mitskom Ponte Vecchiju koji je i na satu).  Nije, doduše jasno u koliko će primjeraka biti proizvedeni ni koliko ih je već (ras)prodano, no dodatna je zanimljivost da je U-Boat jasno dao do znanja i da je na zahtjev spreman dizajnirati i izraditi i slične slavljeničke verzije drugih gradova. Pa, eto, ako netko poželi, što ti ga ja znam, na satu imati Zagreb, Split, Vukovar…

Oni, koje, pak, zanimaju “običniji” U-Boat satovi mogu ih lako razgledati i kupiti i kod nas – u nekom od brojnih dućanima riječke Dicte rasutih diljem Hrvatske ili u njihovom web shopu na linku Dictina U-Boat ponuda.

Kategorije: Noviteti, U-Boat

Facebook

Društvene mreže