IWC Big Pilot’s Watch Big Date Spitfire Edition “Mission Accomplished”

Tekst: Igor Sertić
Fotografije: IWC

Antikni ratni Spitfire odradio je misiju leta oko svijeta, a IWC iskoristio priliku za još jedan poseban sat, Big Pilot’s Watch Big Date Spitfire Edition “Mission Accomplished” ref. IW510506

Na prošlogodišnjem izdanju SIHH-a prostorom IWC-a dominirao je stari ratni Spitfire avion koji je bio tamo kako bi se najavio ambiciozan pothvat leta oko svijeta u partnerstvu s britanskim pilotima Matt Jonesom i Steve Boultbeeom koji su osmislili projekt “The Longest Flight”. Prvi let odrađen je 8. kolovoza prošle godine, a misiji je posvećen bio poseban model Timezoner Spitfire Edition “The Longest Flight”.

IWC BIG PILOT’S WATCH BIG DATE SPITFIRE EDITION “MISSION ACCOMPLISHED” pilots
Britanski pilotski dvojac, Matt Jones i Steve Boultbee preletjeli su na svom putu 43.000 km te sletjeli u dvadesetak zamalja u sklopu projekta “The Longest Flight”

Na svom letu u letjelici naziva “Silver Spitfire”, dva su osnivača letačke škole Boultbee Flight Academy preletjeli oko 43.000 km unutar četiri mjeseca te posjetili dvadesetak zemalja. Uspješno završenoj misiji IWC je posvetio limitirani model iz Big Pilot’s kolekcije, Big Date Spitfire Edition “Mission Accomplished”.

IWC Big Pilot’s Watch Big Date Spitfire Edition Mission Accomplished IW510506 3
IWC Big Pilot’s Watch Big Date Spitfire Edition “Mission Accomplished”, ref. IW510506

Novi model, Edition “Mission Accomplished” IW510506 inspiriran je pilotskim IWC modelima. Dolazi u brončanom pjeskarenom mat kućištu promjera 46.2 mm. Patina će se razviti s vremenom. Osim kućišta od bronce je i velika kruna na 3 sata. Straga je poklopac kućišta od titanija s malim safirnim prozorom na kojem je indikator rezerve snage. Vodonepropusnost seže do 60 m.

IWC Big Pilot’s Watch Big Date Spitfire Edition Mission Accomplished IW510506 4
Pokopac kućišta je od titanija, a u mali safirni prozor smješten je pokazatelj rezerve snage koja je u ovom slučaju impresivnih 192 sata

Lice sata je jednostavno, a ističe se kombinacija velikog datuma na 12 sati te malih sekundi na 6 sati. Raspored je poznat s jubilarnog modela povodom 150. rođendana tvrtke, no nova je boja lica, zelena. Ostali detalji poput dizajna bijelih arapskih brojki i trokuta na 12 sati preuzeti su s postojećih modela.

IWC BIG PILOT’S WATCH BIG DATE SPITFIRE EDITION “MISSION ACCOMPLISHED”

Mehanizam je kućni na ručno navijanje, kalibar 59235. Ovo je jedan od “najsnažnijih” mehanizama jer potpuno navijen raspolaže s rezervom snage od osam dana! IWC Big Pilot’s Watch Big Date Spitfire Edition “Mission Accomplished” IW510506 dolazi na smeđem pilotskom kožnom remenu širine 22 mm. Edicija je limitirana na 500 komada, dostupna u IWC buticima te online, a cijena iznosi 16.600 EUR.

1476 iwc spitfire the longest flight xlarge

 

IWC Big Pilot’s Watch Big Date Spitfire Edition “Mission Accomplished”

Kućište: promjer 46.2 mm, 15.2 mm debljine, brončano, pjeskareno, staklo safirni kristal, titanij poklopac kućišta s prozorom za indikator rezerve snage, kruna na zavrtanje, 60 m vodonepropusnosti
Brojčanik: zeleni, mat, obojeni indeksi i brojke, pozlaćene kazaljke, Super-LumiNova
Mehanizam: Calibre 59235, kućni, ručno navijanje, 260 dijelova, 30 rubina, 8 dana/192 sata rezerve snage, 28.800 otkucaja na sat, sati, minute, male sekunde, rezerva snage straga
Remen: 22 mm smeđa kravlja koža, brončana kopča
Edicija: limitirana na 500 komada
Referenca: IW510506
Cijena: 16.600 EUR