SIHH 2019. PRVI POGLED: IWC Schaffhausen Big Pilot’s Watch Constant-Force Tourbillon Edition “Le Petit Prince”

Tekst: Igor Sertić
Fotografije: IWC Schaffhausen

Iza dugačkog i kompliciranog naziva novog modela iz majstorske radionice IWC Schaffhausena krije se najkomliciraniji i najskuplji model u Big Pilot’s Watch kolekciji

U IWC-u su se pozabavili sa dva fenomena koji utječu na točnost svakoga mehaničkog sata: gravitacijom i smanjenjem momenta kako se opruga otpušta. Tourbilloni su dosad bili rezervirani za umjerenije kolekcije, no na red je došao i Big Pilot. I to u velikom stilu, jer osim navedenih komplikacija po prvi je put korišteno tvrdo zlato (hard gold), zlato koje je posebnom obradom postalo znatno tvrđe te 5 do 10 puta otpornije na ogrebotine.

IWC Schaffhausen Big Pilot’s Watch Constant-Force Tourbillon Edition "Le Petit Prince"

Tourbillion je promjera 15,8 mm i radi na 18.000 otkucaja po satu te poništava negativan učinak gravitacije. Rezerva snage iznosi četiri dana (96 sati). Lice sata prepoznatljive je plave boje, a mali Princ nam se smiješi na poziciji jednog sata gdje je prikaz komplikacije mjesečevih faza. Ona ima funkciju vječnog mjeseca (perpetual moon) te ju je potrebno korigirati tek nakon 577,5 godina! Kazaljke i brojke su presvučene luminirajućim premazom, a rezerva snage se smjestila između 4 i 5 sati.

IWC Schaffhausen Big Pilot’s Watch Constant-Force Tourbillon Edition "Le Petit Prince"

Ovo nije običan Big Pilot sat. To je demonstracije znanja i sposobnosti IWC urara. A s cijenom od 238.000 eura te limitiranom edicijom od svega 10 komada rezerviran je tek za bogate kolekcionare.

IWC Schaffhausen Big Pilot’s Watch Constant-Force Tourbillon Edition "Le Petit Prince"

SAT

Ref. IW590303: 18 karatno tvrdo zlato kućišta, plavi brojčanik, pozlaćene kazaljke, smeđi teleći remen

Kristalno safirno staklo, anti refleksirajući premaz obostrano

Vodonepropusnost 60 m

Promjer 46,2 mm

Visina 13,5 mm

MEHANIZAM

Kućni IWC kalibar 94805

Frekvencija 18.000 vph / 2,5 Hz

Rubina 41

Rezerva snage 4 dana (96 sati)

Ručno navijanje

CIJENA: 238.000 EUR