JACOB & CO. BUGATTI CHIRON TOURBILLON

Tekst: Josip Cerovec
Fotografije: JACOB & CO.

Nakon što su Bugatti i Jacob & Co. prošle godine potpisali partnerstvo i predstavili prva dva sata na red je došao novi model u čast Bugattijevog hiper modela, Chirona, Bugatti Chiron Tourbillon

Automobili i satovi idu zajedno od kada su napravljeni. Dijele mehaničko srce koje pokreće kotače ili kazaljke, a povežu li se dva partnera iz samog vrha oba svijeta rezultat je spektakularan. Dva su sata predstavljena prošle godine u sklopu Baselworlda označila početak suradnje ove dvije ekskluzivne kuće, Twin Turbo Furious i Epic X Chrono. Ove godine priča je dobila nastavak, a krije se iza imena Bugatti Chiron Tourbillon. Godinu dana su eksperti iz Jacob & Co. radili na modelu kojem su inspiraciju pronašli u 16 cilindarskom motoru Bugattija ugrađenom u Chiron, najbrži, najjači, najekskluzivniji automobil na svijetu.

jacob & co. bugatti chiron engine
Najbrži, najjači, najekskluzivnioji… Motor Bugatti Chirona razvija 1500 konjskih snaga

Mehanizam Bugatti Chiron Tourbillona se sastoji od 578 ručno sastavljenih dijelova, pokazuje sate i minute, no posebnost mu je jednominutni tourbillon kavez pod nagibom od 30 stupnjeva kako bi se osigurao pogled na nemirnicu. Sam tourbillon poništava djelovanje gravitacije na točnost mehanizma.

JACOB & CO. BUGATTI CHIRON TOURBILLON
W16 motor na ruci, mehanizam opremljen radilicom, klipovima, turbom…

Pritiskom gumba na desnoj strani kućišta aktivira se rotiranje radilice te se pokreću klipovi gore-dolje baš kao u motoru automobila. Sat je opremljen i s dva turbo punjača, a sama radilica od nehrđajućeg čelika bila je jedan od najzahtjevnijih dijelova za izraditi.

Jacob and Co Bugatti Chiron Tourbillon 6
Nije limitirana edicija, no obzirom na cijenu rijetka zvijerka. Referenca: AF321.40.BA.AD.ABSAA

Mehanizam Bugatti Chiron Tourbillona učvršćen je unutar mehanizma preko četiri amortizera koji kompenziraju udarce i nagle pokrete. Zbog toga je bilo nužno razviti i posebnu povezanost mehanizma s krunicom s obzirom na to da nije statičan. Kalibar JCAM37 dodatno je opremljen Incabloc zaštitim sistemom od udaraca. Kućište je od titanija i inspirirano linijama Chirona. Sveprisutan safirni kristal omogućava vidljivost mehanizma sa svih strana pa je tako primjetan EB logo na mehanizmu te Jacob & Co. logo na letećem tourbillonu.

JACOB & CO. BUGATTI CHIRON TOURBILLON
JACOB & CO. BUGATTI CHIRON TOURBILLON stoji 280.000 USD

Na donjem su dijelu kućišta krunica i gumbi za podešavanje vremena te navijanje sata kojem rezerva snage iznosi 60 sati. Osim dominantne crne boje u kojoj je i gumeni remen, prisutna je i plava boja koja se pojavljuje na kazaljkama i dijelovima mehanizma. Sat je spektakularan, kako vizualno tako i mehanički.

jacob chiron 3

Pokazatelj rezerve snage smješten je na 3 sata i stilski usklađen s pokazateljima količine goriva u spremniku goriva. Sat nije najavljen u limitiranoj ediciji no cijena od 280.000 USD jamči ekskluzivu i maloserijsku proizvodnju.

JACOB & CO. BUGATTI CHIRON TOURBILLON

Referenca: AF321.40.BA.AD.ABSAA

Kućište: 54 mm x 44 mm x 20 mm – titanij – safirni kristal – krunica i gumbi u DLC crnom titanijumu

Vodonepropusnost: 30 m
Brojčanik: sati, minute – 1-minutni tourbillon kavez pod nagibom 30° – W16 motor u safirnom bloku, aktivan pritiskom gumba

Rezerva snage: 60 sati
Mehanizam: Calibre JCAM37, ručno navijanje – 578 dijelova – 51 rubin – 21,600 otkucaja/sat
Remen: crna guma, kopča crni titanij

Cijena: 280,000 USD

Prijavi se na newsletter i osvoji SWATCH FUTURISTIC GREY

Pogledajte pravila nagradne igre

Više informacija