Jaeger-LeCoultre Polaris – nova petorka za sljedećih 50 godina

Pola stoljeća nakon predstavljanja modela Memovox Polaris, istinskog urarskog klasika, briljantnog ronilačkog sata čije su najveće posebnosti bili mehanički alarm i datum, Jaeger-LeCoultre. upravo je njemu u čast lansirao posve novu kolekciju veličanstvenih sportskih satova

Tekst: Igor Sertić Fotografije: Jaeger-LeCoultre

Tko ne zna za šezdesetosmu, godinu koja je obilježila svjetsku povijest tragičnim događajima poput ubojstva Martina Luthera Kinga i Bobbyja Kennedyja, godinu u kojoj su se u Europi dogodili studentski prosvjedi i Praško proljeće, a u Americi buknuo bunt protiv rata u Vijetnamu… Bila je to i godina prvih televizijskih prijenosa uživo, početak globalnih događanja…

I da, 1968. je bila i godina u kojoj je ugledna švicarska manufaktura Jaeger-LeCoultre predstavila jednu od svojih najvećih ikona – Memovox Polaris, ronilački sat s mehaničkim alarmom i datumom.

Jaeger-LeCoultre Polaris Memovox 1968,
Polaris Memovox iz 1968. i…
Jaeger-LeCoultre skica Polaris Memovox
skice za novi Memovox

Upravo taj model poslužio je kao inspiracija za predstavljanje nove Polaris kolekcije koju čini pet modela, klasičan automatik sa tri kazaljke, kronograf, kronograf sa svjetskim vremenom te dva modela najsličnija izvorniku, Polaris Date te Polaris Memovox.

No, i ostatak zbirke vrlo je autentičan i dosljedan unatoč dodatku dviju komplikacija koje nemaju direktnu vezu s izvornim modelom.

Nova petorka tako počinje s modelom Polaris Automatic, koji je ujedno i najbolja ulaznicu u svijet Jaeger-LeCoultrea – najjednostavniji je model u seriji, sa tri kazaljke i bez datuma. Mehanizam je kućni, automatski Calibre 896/1 sa 40 sati rezerve snage. Brojčanik može biti crn ili plav, a narukvica kožna ili čelična dok je kućište s promjerom od 41 milimetra izrađeno od nehrđajućeg čelika.

Jaeger-LeCoultre Polaris Automatic

U milimetar većem kućištu smješten je Polaris Chronograph, najsportskiji model u kolekciji i jedini koji je u novoj kolekciji ponuđen u opciji od plemenitog materijala. Mehanizam je i tu kućni uradak, Calibre 751 sa 65 sati rezerve snage, vidljiv kroz safirno staklo poleđine. Čelični modeli stižu u izvedbama s crnim ili plavim brojčanikom dok je model u roza zlatu sparen s antracitnim.

Jaeger-LeCoultre Polaris Chronograph

Titan kao element od kojeg je izrađeno kućište pojavljuje se kod najkompliciranijeg sata u seriji, modela Polaris Chronograph WT, namijenjen svjetskim putnicima. Preko unutarnjeg diska na kojem su 24 grada koji predstavljaju 24 vremenske zone lako se određuje točno vrijeme po zonama. Mehanizam je, kao što je u Le Sentieru uobičajeno, kućni – Calibre 752, s automatskim navijanjem i 65 sati rezerve snage.

Jaeger-LeCoultre Polaris Chronograph WT

Finalno slijede i dva člana nove peteročlane obitelji najbliži su izvorniku. Za početak Polaris Memovox, kao svojevrsni šlag na novoj Jaeger-LeCoultreovu torti i to u limitiranoj edicija od tisuću primjeraka. Taj sat efektno zaziva duhovno nasljeđe prethodnika iz 1968. Ima mehanički alarm kojeg pokreće moderni kućni mehanizam Calibre 956, sjajni nasljednik slavnog kalibra 825, prvog svjetskog samonavijajućeg mehanizma s mehaničkim alarmom i datumom, koji je Jaeger-LeCoultre kreirao prije točno pola stoljeća. Mehanizam osigurava 44 sata rezerve snage, kućište je čelično promjera 42 i debljine 15,9 milimetra te vodonepropusno do 200 metara. Lice sata ima umjetnu patinu, a narukvice su gumene ili čelične. Sportski, elegantno i vrlo Jaeger-LeCoultre.

Jaeger LeCoultrenCalibern956

Jaeger-LeCoultre Polaris Memovox

Zadnji, ali ne i najmanje važan član nove peteročlane Jaeger-LeCoultre obitelji je Polaris Date, model bez mehaničkog alarma, ali estetski jako na tragu izvornika. Ima 42-milimetarsko retro kućište s ugraviranom ronilačkom kacigom i datumom na brojčaniku. Mehanizam mu je kućni Calibre 899/1 sa 38 sati rezerve snage, a kako je prethodnik iz 1968. bio uzorni ronilački sat tako je i nasljedniku vodonepropusnost podignuta na 200 metara, a narukvica je gumena ili čelična.

Jaeger-LeCoultre Polaris Date

Facebook

Društvene mreže