JEDRILIČARSKI SPORTAŠ – CITIZEN PROMASTER MARINE ECO-DRIVE YACHT

Tekst: Dora Kaloci
Fotografije: Citizen

Promaster Marine Eco-Drive Yacht novi je sportski kronograf namijenjen prvenstveno jedriličarskim entuzijastima, no estetikom i funkcijama prikladan je širokom krugu ljubitelja satova

Promaster kolekcije ulaze u svoju 32. godinu postojanja od predstavljanja 1989. Zamišljeni kao profesionalni sportski satovi razvili su se u tri osnovna smjera, kopno, more i zrak, a u sklopu morske kolekcije predstavljeni su i Marine Eco-Drive Yacht modeli s nekoliko dodatnih funkcija karakterističnih za jedriličarske satove. Funkcionalnost je omogućena primjenom inovativnih tehnologija, a izvedbom im je zajamčena uporabljivost i u najekstremnijim uvjetima.

jr4061 18e s1
Citizen Promaster Marine Eco-Drive Yacht pogodan je i za svakodnevno nošenje

Citizen Promaster Marine Eco-Drive Yacht nije prvi ulazak ovog japanskog proizvođača u segment jedriličarskih satova. Godinama je u ponudi bio model Sail Hawk koji je poslužio kao inspirativna osnova za nove modele. Prije nego što su postali luksuzna oprema, satovi za jedrenje bili su odgovarajući instrumenti koji su se koristili tijekom regatnih natjecanja. Ovi su satovi imali nekoliko zajedničkih karakteristika poput odbrojavanja vremena koje se očitovalo na okviru ili nekakav sustav diskova na brojčanicima te je većina imala i funkciju kronografa.

citizen jr4060 88e
Promaster Marine Eco-Drive Yacht ref. JR4060-88E

Promaster Marine Eco-Drive Yacht dolazi u nekoliko kombinacija boja i remena/narukvica, a mi smo izdvojili dvije: atraktivnu JR4061-18E koja dolazi u narančastoj boji lunete i gumenog remena te klasičniju izvedbu u crnoj boji s čeličnom narukvicom, JR4060-88E. Prvi je svakako pravi ljetni sat, dok klasičnija izvedba može biti na ruci u svakoj prigodi. Razlika u cijeni između ova dva modela iznosi svega 150 kn pa će odabir modela biti vođen vašim sklonostima i ukusu.

jr4061 18e s3

Kućište Promaster Marine Eco-Drive Yachta mjeri 44 mm promjera te je izvedeno u nehrđajućem čeliku. Luneta je dvosmjerna od aluminijskog uloška s upisanih 360 stupnjeva kompasa. Na unutarnjem rubnom djelu susrećemo natpise za manevriranje plovidbom poput ‘tacking’ i ‘windward angle’ i koji se trebaju koristiti zajedno s oznakama kompasa na luneti. Tri potisnika na kućištu razmješteni su na 2, 4 i 7 sati. Prva dva se koriste u kombinaciji s krunom dok posljednji, smješten na 7 sati poništava/resetira pozicioniranje sata

jr4060 88e s2

Brojne informacije prenose se putem dva mala digitalna zaslona. Preferirate li čiste jednostavne brojčanike ovo nisu satovi za vas. Multifunkcionalnost često znači i gužvu na brojčaniku, a u ovom slučaju izdvajamo: vječni kalendar, alarm, analogni i digitalni prikaz vremena, dualno vrijeme, svjetsko vrijeme u 30 gradova, 1/100 sekunde kronograf, mjerač regatne utrke s odbrojavanjem… Uz analognu središnju sekundnu kazaljku, na LCD zaslonu u donjem desnom dijelu brojčanika prikazuje se i kronograf s 1/100 sekunde te dva podbroja koji mjere protekle minute i sate.

jr4061 18e
Promaster Marine Eco-Drive Yacht ref. JR4061-18E

Preko krune se odabire mod u kombinaciji potisnika na 2 i 4 sata. Tako jednostavno regulirate kronograf, mjerite vrijeme utrke, odbrojavanje… Mehanizam je iz Eco-Drive serije, kalibar C660 s “Power Safe” opcijom koja štedi energiju. Potpuno napunjen sat je funkcionalan do 90 dana! Oba su sata dostupna u sklopu Dicta web shopa, Promaster Marine Eco-Drive Yacht JR4060-88E stoji 2.995,00 kn, a Promaster Marine Eco-Drive Yacht JR4061-18E 2.845,00 kn.

imgonline com ua twotoone Mp9CZgE9gVsiD7kh min
Kompletna Promaster Marine Eco-Drive Yacht kolekcija

Citizen Promaster Marine Eco-Drive Yacht

Mehanizam: Japan quartz Eco-Drive, cal. C660
Materijal kućišta: nehrđajući čelik
Promjer kućišta: 44.00 mm
Debljina kućišta: 14.00 mm
Materijal narukvice: nehrđajući čelik
Širina remena: 22.00 mm
Dužina remena: 192.00 mm
Kopča: obična
Težina sata: 192 grama
Komplikacije: datum, 12/24 prikaz vremena, štoperica (kronograf), ”power reserve”, svjetsko vrijeme (22 vremenske zone), lokalno vrijeme (30 gradova)
Staklo: safirno antireflektirajuće
Krunica: obična
Vodootpornost: 20 ATM (20 bar)
Poklopac: običan
Posebnosti: Eco-Drive rezerva snage 90 dana, perpetual kalendar, odbrojavanje, alarm