Kada abeceda započinje slovom M

Tekst: Josip Cerovec
Fotografije: BMW

M je sinonim za sportske automobile iz Bavarske. U slučaju BMW-a serije 5 slavi se 35. rođendan limitiranom edicijom od 350 komada

Kako obilježiti 35 godina M izvedbi Serije 5? Najlogičnije predstavljanjem najjačeg modela ikad. U stvarnosti to znači da od srpnja ove godine započinju isporuke posebne edicije koju će pokretati 625 KS jak motor! A sve je započelo prije 35 godina kad je BMW udario temelje potpuno novoj kategoriji vozila, limuzinama visokih performansi. U njima je zaživjela kombinacija dinamične vožnje sportskog automobila te udobnost i funkcionalnost limuzina visoke klase s četvero vratiju. S nazivom BMW M5 i 6-cilindričnim motorom preuzetim od sportskog modela M1, novi je model započeo je impresivnu karijeru danas najuspješnije sportske limuzine visokih performansi.

Svojom tehnologijom i dizajnom, BMW M5 Edition 35 Years pruža posebno i autentično utjelovljenje filozofije na kojoj se temelji koncept limuzine visokih performansi.

Konfiguracija posebnog izdanja se temelji na BMW M5 Competition modelu unapređenom u svakom detalju. V8 motor s M TwinPower Turbo tehnologijom, maksimalne snage od 460 kW/625 KS i maksimalnog okretnog momenta od 750 Nm zajedno s posebno izravnim ubrizgavanjem goriva, specijalno konfiguriranom tehnologijom ovjesa, M xDrive pogonom na sva četiri kotača i Active M diferencijalom.

BMW M5 35 godina
M5 ubrzava od 0 do 100 km/ h za 3,3 sekunde, prolazeći 200 km/h nakon 10,8 sekundi.

Detalji čine razliku. Kod M5 Edition 35 Years posebno su impresivni, a izdvajamo posebnu završnu obradu u Frozen Dark Grey metalik boji koja ima posebnu pigmentaciju za stvaranje dojma svilene mat površine,  20-inčne M lakometalni kotače u Y Spoke stilu i Graphite Grey boji te čeljusti standardnog M kočionog sustava u crnoj boji visokog sjaja. M karbon keramički kočioni sustav opcionalno je dostupan s kočionim čeljustima u zlatnoj boji.

BMW sjedala M sport
Impresivna višenamjenska M sjedala i BMW Individual Merino kože u crnoj boji s bež šavovima ne skrivaju aspiracije ovog modela

Osim višenamjenskih M sjedala i BMW Individual Merino kože u crnoj boji s bež šavovima, posebno ekskluzivnu unutrašnjost stvara po prvi put predstavljena završna obrada u aluminium carbon strukturi zlatne boje. Ove površine fine strukture, ekskluzivno svjetlucave nalaze se na instrumentnoj ploči, oblogama vrata i središnjoj konzoli. Pragovi vrata ukrašeni su natpisom “M5 Edition 35 Jahre” te na poklopcu držača za čaše u središnjoj konzoli laserski gravirane oznake modela s natpisom “M5 Edition 35 Jahre 1/350”.

BMW M5: na vrhu segmenta već 35 godina
Kategorije: Lifestyle
Oznake: ,