Korona zaustavila i najslavnije švicarske urarske manufakture

Zloćudni virus COVID-19 ne štedi nikog, pa ni proizvođače satova. a zbog njega su proizvodnju već prekinula četiri slavna švicarska urarska velikana – Audemars Piguet, Hublot, Patek Phillipe i Rolex!

Tekst: Josip Horvat Fotografije: Rolex, Hublot

Nakon što je slomila najveće godišnje urarske sajmove, a zasigurno već debelo oštetila i prodaju satova diljem svijeta, posebice na urarima jako važnim dalekoistočnim tržištima, pandemija korone sad počinje ostvarivati i vrlo negativni efekt na samu proizvodnju satova.

Prvi koji su „pokleknuli” pod njom, odnosno prvi koji su uveli preventivne mjere usmjeren ka zaštiti svojih zaposlenika i sprječavanju širenja epidemije su Rolex, Patek Philippe, Hublot i Audemars Piguet. Rolex je, naime, u utorak zatvorio sve svoj pogone u Ženevi, Bienneu i Crissieru na minimalno deset dana. Isti dan to je napravio i Patek Phillipe, koji je na deset dana zatvorio i pogone i sjedište tvrtke, baš kao i Hublot, no oni nisu precizirali koliko će dugo trajati zastoj u njihovim pogonima.

hublot headquaters

Nedugo potom sličan potez je povukao i Audemars Piguet, koji je na twitteru objavio da će “zatvoriti svoja proizvodna mjesta u Švicarskoj, kao i neke urede i butike u raznim zemljama do kraja ožujka.”

Inače, Švicarska je trenutno na petom mjestu po broju slučajeva korona virusa u Europi, iza Italije, Španjolske, Francuske i Njemačke, pa je za očekivati da će nakon ova četiri urarska velikana vrlo brzo odluke o prestanku rada tvornica i butika objaviti i drugi švicarski proizvođači, ali i mnogi talijanski, španjolski, francuski i njemački…

Facebook

Društvene mreže