Le Triptyque Louis Erard x Alain Silberstein – Satovi kao bezvremenska umjetnost

Tekst: Mladen Smrekar
Fotografije: Louis Erard, Daniel Perret

Louis Erard otkriva potpuno jedinstveni triptih satova dizajniranih od strane Alain Silbersteina. Satovi, umjetnička djela dolaze u edicijama od 178 komada i s početnom cijenom od 3.500 CHF. Set sva tri modela stoji 11.111 CHF

https www.louiserard.com wp content uploads 2021 05 Triptych LExAS low 1 scaled 1

Prije dvije godine Alain Silberstein ponovno se primio ‘Le Régulateura’, povijesnog, amblematičnog modela koji je proizveo brend iz švicarskog kantona Jura. Ova je suradnja rezultirala iznimnim modelom: dvije serije od 178 modela koje su se prodale u samo nekoliko sati. A sve to prije nego što su satovi bili odabrani za Grand Prix d’Horlogerie i Red Dot Award za dizajn. Pomičući granice umjetničkog dizajna, Louis Erard otkriva potpuno jedinstveni triptih. Alain Silberstein dobio je odriješene ruke da osmisli seriju od tri sata koji će pokazivati vrijeme i istovremeno biti umjetnička djela.

https www.louiserard.com wp content uploads 2020 09 74359TT02 1 square scaled 1

Kupnjom kolekcionarskog kompleta “Le Triptyque Louis Erard x Alain Silberstein”, 78 privilegiranih vlasnika moći će uživati ​​i u digitalnom dokazu koji jamči da je riječ o autentičnom ograničenom izdanju. Uz to, kolekcionari će svoje digitalne tokene moći prilagoditi privatnom porukom.

https www.louiserard.com wp content uploads 2020 09 85358TT02 1 square scaled 1

 

“Sat je potraga za skladom”, kaže Alain Silberstein. „Baš poput zbora ili filharmonije, gdje vježbate dok ne pronađete ono nešto sigurno, kristalizaciju. Ovi su satovi napravljeni da probude unutarnje dijete u svima nama, a moj je posao doista završen tek kad nekome izmame osmijeh.”

https www.louiserard.com wp content uploads 2021 05 Triptych LExAS box fb low 1 square
Erardov triptih sadrži tri različita sata, tri modela s potpisom, svaki sa svojim jedinstvenim značajkama: La Semaine, Le Régulateur II i Le Chrono Monopoussoir

Sve je započelo s kućištem, koje je funkcioniralo kao prazno platno za umjetnika. Sastoji se od okvira s okomitim bočnim trakama, “granama” i stožaste krune. Ovo je arhitektura u čistom obliku, svaki element savršeno odgovara drugom. Rezultat je geometrijska jednostavnost obogaćena kontrastnim bojama, oblicima, materijalima i završnim obradama. Svi su satovi vodootporni do 100 metara, a kućište s najlonskim remenom jamči beskompromisnu udobnost.

Louis Erard Alain SILBERSTEIN Photo Daniel Perret 1
Krivac za sjajnu kolekciju, Alain Silberstein.

Prvi model iz ovog triptiha, La Semaine, sadržava izvrstan tjedni planer koji je razvio Alain Silberstein: dani nemaju imena, već razigrane smajliće – mala, stilizirana lica koja simboliziraju različita raspoloženja i podsjećaju nas na promjenjivost vremena. Od sivog ponedjeljka do blistave nedjelje (ili obrnuto), ovisno o raspoloženju korisnika!

La Semaine louis erard
Louis Erard x Alain Silberstein La Semaine

I na središnjem modelu, Le Régulateur II, dizajnerski potpis odmah je vidljiv: velika kazaljka plave strelice za minute, crveni trokut za sate i mala žuta serpentinska ruka za sekunde. Silbersteinova ideja vidljiva je u svakom detalju i referencama od Bauhausa do detalja iz bogate povijesti urarstva.

Louis Erard x Alain Silberstein
Louis Erard x Alain Silberstein Le Régulateur II

 

Treći dio triptiha posve je novi dizajn kronografa, Le Chrono Monopoussoir. Sadrži središnje smještene kazaljke sata i minuta i brojač od 30 minuta postavljen ispod 12 sati. Kao i na modelu La Semaine, kronograf s jednim potisnikom uključuje novu dizajnersku satnu kazaljku s potpisom: crveni krug s trokutom.

Louis Erard x Alain Silberstein
Louis Erard x Alain Silberstein Le Chrono Monopoussoir

La Semaine pokreće ETA 2836-2, Le Régulateur II Sellita SW266-1, a Le Chrono Monopoussoir Sellita SW500 MPCa. Sva tri kalibra kucaju na 4 Hz. Louis Erard najavljuje suradnju i s drugim umjetnicima koji će osmisliti nove kreacije, svaki puta u ograničenoj seriji od 178 komada. Kompletnu ponudu Louis Erard satova provjerite na Dicta stranicama.

Le Triptyque Louis Erard x Alain Silberstein

La Semaine Louis Erard x Alain Silberstein
Referenca 75357TT02.BTT88
Preporučena maloprodajna cijena: 3500 CHF
Automatski mehanizam, kalibar ETA 2836-2, promjer 25,60 mm, debljina 5,05 mm, 25 dragulja, 28.800 VpH (4Hz), 38 sati rezerve snage; Kućište od titana, promjera 40 mm, debljina 11,60 mm, safirni kristal s antirefleksnom obradom s obje strane, prozirna pozadina, vodootporan do tlaka od 10 bara; Remen: crni najlon, “hook-and-loop” sustav za brzo podešavanje, brza promjena remena.

Le Régulateur Louis Erard x Alain Silberstein II
Referenca 85358TT02.BTT88
Preporučena maloprodajna cijena 3.500 CHF
Automatski regulator, kalibar Sellita SW266-1, promjer 25,60 mm, debljina 5,60 mm, 31 dragulj, 28.800 VpH (4Hz), 38 sati rezerve snage; Kućište od titana, promjer 40 mm, debljina 11,60 mm, safirni kristal s antirefleksnom obradom s obje strane, prozirna pozadina, vodootporan do tlaka od 10 bara; Remen: crni najlon i “hook-and-loop” sustav za brzo podešavanje, brza promjena remena.

Le Chrono Monopoussoir Louis Erard x Alain Silberstein
Referenca 74359TT02.BTT88
Preporučena maloprodajna cijena: 4500 CHF
Automatski monopušerski kronograf, kalibar Sellita SW500MPCa, promjer 30,00 mm, debljiena 7,90 mm, 25 dragulja, 28.800 VpH (4Hz), 48 sati rezerve snage; Kućište od titana, promjer 40 mm, debljina 13,90 mm, safirni kristal s antirefleksnom obradom s obje strane, prozirna pozadina, vodootporan do tlaka od 10 bara; Remen: crni najlon, brza promjena remena.