longines heritage kolekcija proširena silver arrow modelom

Tekst: Igor Sertić
Fotografije: Longines

Novi Longines Silver Arrow zagrebao je u 50.-te godine prošlog stoljeća te nastavio priču popularne Heritage kolekcije

Kada imate gotovo dva stoljeća tradicije izrade satova, okretanje prošlosti u potrazi za inspiracijom ne bi trebalo biti problem. Longines koji je osnovan 1832. postavio je Heritage kolekciju koja je posvećena upravo popularnim modelima iz prošlosti čija moderna reizdanja podsjećaju na slavne dane. Longines Silver Arrow nastao je polovinom prošlog stoljeća i tada je futurističkim dizajnom stekao popularnost.

Longines Silver Arrow
Oglasi za Longines Silver Arrow modela iz ondašnjeg tiska

Vremeplov nas ovim modelom vraća u 1955. godinu. Era je to njemačkih super sportskih automobila, osobito Srebrnih strijela iz Mercedesa. Istovremeno, Longines raspisuje interni natječaj za naziv novog modela sata. Između nekoliko stotina prijedloga odabran je Silver Arrow. Za to vrijeme futurističkog dizajna dodatno je bio moderniziran ucrtanim nadzvučnim avionom na poklopcu kućišta. Svijetlo dana je ugledao 1956., a prvu je reinkarnaciju ovaj model prošao 2009. Pred nama je Heritage izdanje za 2021. godinu, Longines Silver Arrow.

2021 Longines Silver Arrow Heritage L2.834.4.72.2 2
Longines Silver Arrow ref. L2.834.4.72.2

Heritage kolekcija koristi provjerenu formulu korištenja vjernih dizajnerskih kopija izmijenjenih dimenzija s modernim mehanizmima. Niti ovaj model nije iznimka. Silver Arrow dolazi u čeličnom kućištu promjera 38.5 mm što je 3.5 mm više u usporedbi s originalom. Vodonepropusnost mu iznosi svega 30 m stoga je ovaj sat pametno držati na suhom. Lice sata je jednostavno s osnovnim pokazateljima sati minuta i sekunda te bez datuma.

2021 Longines Silver Arrow Heritage L2.834.4.72.2 6 1
Kućište Longinesa Silver Arrow je naraslo za 3.5 mm u usporedbi s izvornim modelom koji je mjerio 35 mm promjera

Jednostavnost dominira dizajnom brojčanika. Osim profiliranih indeksa i loga na 12 sati reproduciran je i naziv modela pisanim slovima iznad 6 sati. Staklo je safirni kristal, no izvedeno tako da podsjeća na starinski pleksiglas. Remen je kožni, mat smeđi, a kopča klasična od čelika.

2021 Longines Silver Arrow Heritage L2.834.4.72.2 4
Poklopac kućišta Longines Silver Arrow modela vjeran je izvornoj verziji. Ukrašen je ugraviranim amblemom “Silver Arrow” i nadzvučnim avionom koji leti među zvijezdama

Straga je Longines u potpunosti kopirao izvorni model. Osim natpisa Silver Arrow, pronalazimo i gravuru nadzvučnog aviona koji leti među zvijezdama. Super-LumiNova je diskretno aplicirana na kazaljkama i indeksima sati te tako osigurala vidljivost noću. Mehanizam je najmoderniji dio sata. Silver Arrow pokreće automatski kalibar L888.5 (baziran na ETA 2892 mehanizmu). Ima rezervu snage od 72 sata te oprugu od silikona koja jamči točnost i magnetsku otpornost. Uz to, jamstvo na sat iznosi pet godina.

heritage l2 834 4 72 2 longines silver arrow
Rebrasti indeksi daju retro izgled, a Super-LumiNova je diskretno aplicirana na kazaljke i indekse sati

Longines Silver Arrow ref. L2.834.4.72.2 će imati cijenu od preporučenih 2.000 EUR, a u prodaju stiže tijekom veljače. Ne radi se o limitiranoj izvedbi već će sat biti dio stalnog postava u ponudi Longinesa.

LONGINES SILVER ARROW

Referenca: L2.834.4.72.2

Kućište: promjer 38.5 mm – nehrđajući čelik – polirano – safirni kristal – poklopac kućišta na uvrtanje – gravura nadzvučnog aviona – vodonepropusnost 30 m
Brojčanik: srebrni – opalinski završetak – prugasti i uglačani indeksi – uglačane kazaljke u obliku mača – Super-LumiNova na indeksima i kazaljkama
Mehanizam: Calibre L888.5 (osnova ETA A31.L11) – automatik – 21 rubin – 25.200 vibracija/sat – antimagnetski – 72 sati rezerve snage -sati, minute, sekunde
Remen: mat smeđi – kožni – 19 mm – čelična kopča
Cijena: oko 2.000 EUR