Longines Spirit Flyback – kronograf poznat od 1925. godine

Još jedan novitet u proljetnoj kolekciji 2023. – Longines Spirit Flyback, opremljen komplikacijom koju je sam Longines patentirao 1925. godine.

Tekst: Josip Cerovac Fotografije: Longines

Longines je jedan od starijih švicarskih urarskih brendova, osnovan davne 1832. godine i kao takav prepun povijesnih modela koje svako malo izvlači iz arhive i kao moderne reinterpretacije vraća u život. Slično je i s patentiranim komplikacijama koje mu nisu strane. Jedna od njih je flyback kronograf patentiran 1925. godine. Za razliku od običnih kronografa gdje postupak zaustavljanja štoperice, vraćanja u početni položaj i  ponovnog starta zahtijeva tri potiska kod flyback kronografa to se rješava jednim potiskom kojim kazaljke kronografa “polete” u početni položaj i automatski započinju novo mjerenje.

04 Longines Spirit Flyback

Novi Longines Spirit Flyback kombinira moderne i vintage detalje i posveta je prvom čovjeku koji je preletio Južni pol, Richardu Byrdu, koji je nosio Longines 13ZN flyback kronograf u svojim opasnim ekspedicijama iznad Antarktika. Longines Spirit Flyback dolazi s COSC certifikatom u čeličnom kućištu promjera 42 mm. U njemu se nalazi samonavijajući mehanizam L791.4 sa stupnim kotačićem, novi interni mehanizam koji je Longines konstruirao da bude otporan na magnetizam, opremljen silikonskom balansnom oprugom i  rezervom snage od 68 sati.

03 Longines Spirit Flyback

Gotovo stoljeće star patent vidljiv je kroz stražnju stranu kućišta, a na utegu je utisnut globus koji odaje počast kolekciji Longines Spirit i flyback kronografu. Kolekciju čine dvije opcije boje brojčanika, crni ili plavi kombinirani s čeličnom narukvicom, NATO remenom, plavim remenom od tkanine ili kožnim retro remenom. Cijena se kreće od 4.200 CHF na remenima do 4.300 CHF za izvedbu na čeličnoj narukvici.

02 Longines Spirit Flyback

Facebook

Društvene mreže