Louis Erard Excellence Régulateur: Tri modela, tri boje, tri raspoloženja

Tekst: Mladen Smrekar
Fotografije: Louis Erard

Louis Erard još jednom silazi s utabanih staza kombinirajući suvremeni dizajn i vrhunsku stručnost s vidljivim znakovima luksuza u pristupačnom paketu. Ovo su tri varijacije iste teme, svaka u ograničenom izdanju od 99 komada

Urari iz Franches-Montagnesa odabrali su Le Régulateur, povijesni model iz svoje majstorske radionice kako bi isklesali novu obitelj satova od dragog kamenja i mineralnog stakla. Aventurine, Lapis-Lazuli i Malachite tri su izvedbe Excellence Régulateura, u tri boje za tri raspoloženja. Svako od tri izdanja ograničeno je na 99 komada, ali svaki je sat jedinstven komad za sebe: svaki brojčanik nosi oznaku milijuna godina koje su oblikovale odabrano kamenje i jedinstvene nizove pjegavih niti.

Louis Erard Excellence Régulateur Lapis-Lazuli
Louis Erard Excellence Régulateur Lapis-Lazuli, ref. 85237AA35

Čist dizajn vraća ove fragmente Zemlje u 21. stoljeće. Rezanje kamenja i stakla kako bi se zadovoljile finese brojčanika zahtijeva stručnost fine izrade satova. Izazov je dvostruk jer brojčanik ima dvije razine. Sati su prikazani pri vrhu, sekunde pri dnu, a velika minutna kazaljka u obliku jelke nalazi se u sredini. Indeksi sjaje diskretnim srebrnim nijansama na raznobojnim podlogama, ovisno o modelu.

Excellence Régulateur Aventurine

Louis Erard Excellence Régulateur Aventurine
Louis Erard Excellence Régulateur Aventurine, ref. 85237AA32

Aventurin se ističe pjenušavim dodacima. Ime je dobio po talijanskom “aventura” što znači avantura ili prilika, a prvi su ga stvorili mletački puhači stakla u 17. stoljeću. Aventurin zauzima posebno mjesto u svijetu luksuza i stoljećima fascinira štovatelje dragog kamenja svojom teksturom koja podsjeća na kišu meteora u noći bez Mjeseca iznad vrhova Jurskog gorja.

Excellence Régulateur Lapis-Lazuli

85237AA35 1 1

Plava boja obog sata kao da zaustavlja onaj trenutak vremena između noći i novog dana i stavlja ga na zglob ruke u nijansi Yves Klein plave boje. Lapis-lazuli je ceruleanski plava metamorfna stijena prošarana silikatnim umecima. Ovaj ukrasni kamen preživio tisućljeća i iz njega su ljudi dugo vadio ultramarinski plavi pigment, dragocjeniji od zlata.

Excellence Régulateur Malachite

Louis Erard Excellence Régulateur Malachite
Louis Erard Excellence Régulateur Malachite, ref. 85237AA39

Brojčanik ovog sata nalik je šumskom pašnjaku uslikanog rukom njemačkog slikara Gerharda Richtera. Obdaren sposobnošću pojačavanja pozitivne energije, kamen je tipičan za luksuzno urarstvo šezdesetih godina prošlog stoljeća. Odiše starinom kojoj je udahnut novi život. Obloge srebra i čelika skidaju patinu s malahita i otkrivaju njegovu prirodnu ljepotu.

Brušena teleća koža

Svaki sat ima odgovarajući kožni remen od brušene teleće, nubuk kože sa šavovima u istom tonu. “Duboko” plava za Aventurine, “oceania” plava za Lapis-Lazuli i “basilico” zelena za Malachite. Kopča od poliranog inoxa s funkcionalnim opružnim šipkama omogućuju brzu promjenu remena.

85237AA35.BVA35a

Konačno, kao i obično, tu je i cijena: 2900 švicarskih franaka. Šokantno mali iznos za ovu razinu majstorstva, dizajna i umijeća izrade. Trenutnu ponudu Louis Erard satova provjeriti na Dicta stranicama.

Louis Erard Excellence Régulateur

Reference: Aventurine: 85237AA32; Lapis-Lazuli: 85237AA35; Malachite: 85237AA39

Mehanizam: Automatski regulator, kalibar Sellita SW266-1, 11½ ’’ ’, Ø25,60 mm, visina: 5,60 mm, 31 dragulj, 28,800 VpH (4Hz), mehanizam razreda élaboré, posebna otvorena oscilirajuća težina sa simbolom Louis Erard, 38 sati rezerve snage

Funkcije: sati, minute, sekunde; Satna kazaljka u brojčaniku ispod 12 sati, središnja minutna kazaljka, kazaljka sekundi u brojčaniku iznad 6 sati

Kućište: polirani nehrđajući čelik, širina ušica: 22 mm, promjer: 42 mm, debljina: 12,25 mm, trodijelno, kupolasto safirno staklo s obradom protiv refleksije s obje strane, mehanizam vidljiv kroz prozirnu stražnju stranu, vodootporan na pritisak od 5 bara (50 m), poleđina s ugraviranim natpisom “Limited Edition 1 of 99”

Brojčanik: Otvoreni plavi aventurin, lapis lazuli ili malahit, dvostruki brojač od opalina (mat srebro), sjajni indeksi srebra, prijenosi antracita u šalterima i bijeli transferi na dijelu aventurina

Kazaljke: rodirane, u obliku jele

Remen: “Duboko” plava, “oceania” plava ili “basilico” zelena teleća nubuk koža sa šavovima u tonu, polirana kopča od nehrđajućeg čelika, funkcionalne opružne šipke koje omogućuju brzu promjenu remena; dimenzije: 22/20 mm širina, 80/115 mm duljina

Ograničeno izdanje: 3 x 99 primjeraka

Preporučena maloprodajna cijena: 2900 CHF