Meccaniche veloci Icon Damascus

Tekst: Hrvoje Horvat
Fotografije: Meccaniche Veloci

Iz Meccaniche Veloci stiže Icon Damascus, poigravanje specijalnim čelikom očima talijanskih dizajnera i umijećem švicarskih urara

Icon Damascus koristi drevne čelike znane po kakvoći i specifičnom izgledu. Legura je to koja sadrži male količine vanadija i visoki postotak ugljika. Damaščanski čelik rijetko se koristi u urarskoj industriji jer je njegova izrada vrlo složena. Da bi se napravio damaščanski čelik nekoliko različitih tipova čelika slaže se jedan na drugi i potom vari. Nakon varenja čelik se prepolovi i potom jedan dio slaže na drugi. Ponovnim varenjem nastaje damaščanski čelik, zapravo spoj različitih vrsta čelika. Prepoznaje se i po zrnatom uzorku koji nastaje nakon graviranja.

Čelik 49 milimetarskog kućišta karakteriziraju obrisi nepravilnih valova koji stvaraju sjajan efekt. Unutar takve pozadine smještena su čak četiri odvojena crna brojčanika, svaki s pokazateljem sata i minuta. Sekunde i datum rezervirani su za desne brojčanike. Funkcije svakog sata regulirane su zasebno preko samostalnih kruna. Icon Damascus pogoni kućni kalibar MV 8802 vidljiv sa stražnje strane. Remen je pričvršćen na kućište bez potrebe za klasičnim lugovima. Svakako sat koji nije za svaku ruku. Prije svega zbog velikog kućišta, a nakon toga zbog svog izgleda koji čezne za individualcima spremnim na iskorak iz klasičnih okvira.

Meccaniche Veloci Icon Damascus

Kućište: damaščanski čelik

Promjer: 49 mm

Staklo: anti-reflektirajuće, safirni kristal

Stražnje staklo: mineralno

Brojčanik: crni DLC titanij

Indeksi i kazaljke presvučeni Super-LumiNova® C1BL X1

Vodonepropusnost: 5 atm (50 m)

Remen: crni kožni, crveni proštep

Calibre: MV 8802

Mehanizam: mehanički, samonavijajuć

Funkcija: 4 neovisne vremenske zone, datum, sekunde

Rezerva snage: 48 sati

Frekvencija: 28’800 otkucaja/sat

Broj dijelova: 328

Cijena: 10.900 EUR

 

Kategorije: Vijesti