Montblanc 1858. Geosphere odaje počast penjačkoj karijeri Reinholda Messnera

Tekst: Josip Cerovec
Fotografije: Montblanc

Posebno izdanje Montblanca, 1858 Geosphere posvećeno je živoj legendi među alpinistima, Reinhold Messneru, jednom od najvećih planinara svih vremena

Kada se spomene ime Reinholda Messnera među ljubiteljima planina i planinarenja učinak je isti kao kad među nogometnim fanovima spomenete Maradonu ili Pelea. Radi se o vitalnom alpinistu iz Italije koji u 76. godini ne posustaje. Njegova penjačka i istraživačka karijera među najimpresivnijim je u povijesti, a započela je s upečatljivim rezultatima 1978. Te su se godine Reinhold Messner i njegov prijatelj Peter Habeler popeli na vrh Mont Everesta bez korištenja dodatnog kisika.

1858 Geosphere Limited Edition
Montblanc 1858 Geosphere Limited Edition izrađen u svega 262 primjerka

Dvije godine kasnije Messner je isti pothvat učinio samostalno i upisao se u povijest kao prva osoba kojoj je to pošlo za rukom. Osvajanje sedam najviših vrhova na sedam kontinenata ima posebnu težinu ako se radi po “Messnerevoj listi”. Ona je od svih opcija najzahtjevnija i rijetki su je uspjeli. On je uspio osvojiti svih 14 vrhova viših od 8.000 metara. Ukratko, Reinhold Messner živuća je legenda svjetskog alpinizma.

Montblanc 1858 Geosphere Messner Limited Edition 4 min
Najviši planinski vrhovi označeni su malim crvenim točkama uključujući i Mont Blanc

Montbalnc mu je posvetio limitiranu ediciju modela 1858 Geosphere. Radi se o izvedbi s plavim licem te kućištem od bronce promjera 42 mm.  Jedinstveni sat ima pokretnu plavu keramičku lunetu na koju su upisane četiri glavne strane svijeta presvučene Super-LumiNovom. Posebno se ističu luminiscentni globusi sjeverne i južne hemisfere na brojčaniku koji vrši punu rotaciju svakih 24 sata. Male crvene točke označavaju svaki od sedam najviših vrhova po kontinentima i sam Mont Blanc. Uz okvir datuma na 3 sata smješten je i 3 povijesni Montblancov logotip.

Montblanc 1858 Geosphere Messner Limited Edition 5 min
Svjetleći premazi na djelu. 1858 Geosphere sjajno izgleda i u mraku

Na brojčaniku su istaknute 24 vremenske zone te pokazivač dan/noć, a druga vremenska zona istaknuta je na podbrojčaniku smještenom na 9 sati. Poklopac kućišta je od titanija s istaknutim reljefom Mont Blanca, kompasom, dvije prekrižene sjekire za led, Messnerov potpis i cjelovita Messnerova lista.

Montblanc 1858 Geosphere Limited Edition 4
Reinhold Messner osvojio je svih 14 planinskih vrhova viših od 8.000 metara

Montblanc 1858 Geosphere Limited Edition izrađen u svega 262 primjerka te će ga biti vrlo teško nabaviti. 262 se referira na 26.200 stopa visine planina koje je Messner osvojio. Sat dolazi na Nato remenu plave boje i stoji 6.300 USD.

Montblanc 1858 Geosphere Limited Edition 2