Montblanc predstavlja novi Split-Second kronograf ‘Lime Gold’ u samo 18 primjeraka

Tekst: Josip Cerovec
Fotografije: Montblanc

Ekskluzivni Montblanc sat vrijedan 49.500 eura obogaćen je legurom naziva Lime Gold koja kombinira zlato, srebro i željezo

Zlatna groznica koja se tu i tamo proširi urarskim svijetom uhvatila je i Montblanc. Kućište njihovog 1858 Split-Seconds Chronographa, koji će se izraditi u samo 18 primjeraka, iskovano je od Lime Gold legure zlata, srebra i željeza. Jedinstveni materijali kućišta prate ovaj kronograf posljednjih godina; preklani je bilo od bronce, a lani od titana.

MON 307358 1909M05 Minerva ssw 8
Minerva nekada, Montblanc danas. Ostalo je isto mjesto radnju, Villaret u Švicarskoj

Kolekcija je debitirala je 2015. odajući počast kalibrima Minerve, urarske radionice iz u švicarskog Villereta, osnovane 1858. U svoje doba ta je manufaktura bila na tako dobrom glasu da je bila službeni mjeritelj satova na Olimpijskim igrama 1936. u Berlinu. Montblanc se 2006. dočepao vlasništva nad ovom urarskom radionicom i preimenovao je u Institut Minerva de Recherche en Haute Horlogerie. Logičan potez jer Minerva je vila nadaleko poznata po svojim lijepo ručno dorađenim ručnim i džepnim kronografima koje je koristila i vojska. Njegovi mehanizmi i dalje se izrađuju isključivo ručno. Komplikacije kronografa te funkcije tahimetra i telemetra odaju počast ranim Minervinim uradcima, ali i Montblancovim modernijim kolekcijama.

montblanc 1858 Montblanc 1858 Split-Second Chronograph in Lime Gold
Montblanc 1858 Split-Second Chronograph Lime Gold

Dodatni mjerač sekundi, rattrapante, nije jedina ekskluziva ovog sata. Tu je i colimaçon, središnja tahimetrijska ljestvica u obliku puževe kućice koja oponaša dizajn tahimetra legendarnog Minervinog vojnog kronografa iz 1930-ih. Spiralni oblik znači da je skala dulja pa može mjeriti duljinu vremena do tri minute umjesto uobičajene minute. Satu je pridodana i telemetrijska funkcija, još jedan detalj tako tipičan za povijesne Minervine satove.

montblanc 1858 split seconds lime gold
Veliko stražnje staklo na poklopcu kućišta otkriva sjajan mehanizam koji djeluje poput mehaničkog remek djela

Mehanizam je nadahnut kalibrom Minerva 17,29, razvijenim tridesetih godina prošlog stoljeća. Novi MB M16.31 je kronograf s jednim potisnikom smještenim na 2 sata i rezervom snage od 50 sati. Budući da je mehanizam navija ručno, nema rotora koji bi zaklanjao pogled na dijelove izrađene od njemačkog srebra presvučenog 18-karatnim zlatom u Côtes de Genève završnoj obradi.

Montblanc 1858 Split Second Chronograph Lime Gold 1 min
Kalibar MB M16.31 je sjajna kreacija koju se detaljno vidi zahvaljujući ručnom navijanju

Kazaljke i arapski brojevi podsjećaju na originalne Minerve, ali je obrada moderna. Brojke su presvučene Super-LumiNovom i napravljene od materijala koji svijetli u mraku, što im daje 3D izgled. Postoji samo 18 primjeraka ovog kronografa čije je kućište promjera 44 mm te debljine 14.20 mm te svaki košta 49.500 eura. Isporučuju se na zelenom remenu od krokodilske kože, a brojčanik je iste boje kao i kućište od 18-karatnog zlata.

Montblanc 1858 Split Second Chronograph LE18 3