Na slavnom partijanerskom otoku džeparoš ukrao sat vrijedan milijuna eura

Usred bijela dana na Ibizi je lopov s ruke bogatog turista iz Azerbajdžana strgao jedan od najskupljih ikad proizvedenih satova – Richard Mille RM 50-03 Manual Winding Tourbillon Split-Seconds Chronograph Ultralight McLaren F1 Limited Edition

Tekst: Josip Horvat Fotografije: Richard Mile, Pixabay, Facebook, Rashad Abdullayev Instagram

Kako je nedavno javio dnevni list Diario de Ibiza, prošli je mjesec na otoku Ibizi usred bijela dana ukraden jedan od najskupljih ručnih satova na svijetu. Španjolski novinari tvrde da je imućni 22-godišnji turist iz Azerbajdžana s prijateljem šetao uz more, po šetnici Juan Carlos I u četvrti Talamanca 19. lipnja malo iza pola pet popodne kad mu je prišao muškarac u tridesetim godinama te se s njim počeo naguravati pri čemu mu je strgnuo s ruke vrlo vrijedni sat. To mu je uspjelo nakon nekoliko snažnih povlačenja, a šokirani Azer odmah je s vidno izgrebanim lijevim zapešćem i šakom otišao u policijsku postaju i prijavio krađu rekavši da je sat koji mu je ukraden ni manje ni više no Richard Mille RM 50-03 Manual Winding Tourbillon Split-Seconds Chronograph Ultralight McLaren F1 Limited Edition. Satovi Richard Mille ultimativni su trofej kradljivaca.

Richard Mille RM 50-03 Tourbillon Split Seconds Chronograph Ultralight McLaren F1
Satovi Richard Mille ultimativni su trofej drskih kradljivaca

Sat Richard Mille RM 50-03 Manual Winding Tourbillon Split-Seconds Chronograph Ultralight McLaren F1 tvrtka Richard Mille napravila je 2017. u suradnji sa svojim tad tek jednogodišnjim partnerom – McLarenovom F1 momčadi i doista je pravi produkt znanja i mogućnosti oba ugledna branda. Sat je uistinu tehničko remek-djelo koje nudi izvanredne mehaničke performanse. Ima kućište dimenzija 44,50 x 49,65 x 16,10 milimetara te zajedno s remenom teži samo 38 grama, što ga čini najlakšim split-seconds mehaničkim kronografom s tourbillonom na svijetu. Za taj rekord zaslužni su high tech materijali – titanij, karbon i prvi put na satu upotrijebljeni Graph TPT, što je zapravo specijalni ugljični kompozit Carbon TPT dodatno impregniran smolom koja sadrži grafen, revolucionarni dvodimenzionalni grafitni materijala koji je od čelika šest puta lakši i 200 puta čvršći (za čije su otkriće njegovi tvorci Andre Geim i Konstantin Novoselov 2010. dobili Nobelovu nagradu za fiziku!). Grafen je ubrizgan čak i u gumeni remen, da se poboljšaju i njegova mehanička svojstva i otpornost na habanje.

Richard Mille RM 50-03 Tourbillon Split Seconds Chronograph Ultralight McLaren F1

Brojni dijelovi ovog Richard Milleovog “trkaćeg stroja za ručni zglob” dizajnirani su tako da jasno podsjećaju na McLarenove automobile, a brojčanik je potpuno skeletoniziran kako bi omogućio jasni pogled na sofisticirani samonavijajući kućni mehanički kalibar težak svega sedam grama koji raspolaže sa 70 sati rezerve snage (ako se ne koriste kronografske funkcije sata), radi na frekvenciji od 21,600 vibracija po satu (3 Hz), a ima i tourbillon koji u minuti odradi jednu revoluciju, odnosno jedan puni ophod oko svoje osi.

Richard Mille RM 50-03 Tourbillon Split Seconds Chronograph Ultralight McLaren F1

Richard Milleov sat s referentnim brojem RM 50-03 je svjetlo dana ugledao u maloj seriji od svega 75 numeriranih primjeraka, a kad je siječnju 2017.  predstavljen na sajmu SIHH u Ženevi, u Švicarskoj mu je cijena s uračunatim porezom iznosila 1,055.460 švicarskih franaka, odnosno sukladno tad aktualnom kursu točno 1,086.000 eura.

No, kriminalac koji ga je ukrao teško da će sat uspjeti preprodati po njegovoj stvarnoj vrijednosti, ako ga uopće i uspije prodati, jer je riječ o ipak prevrućem, odnosno prepoznatljivom i prerijetkom satu, pa je za vjerovati da je lopov znao da krade skupi Richard Mille, ali ne i baš tako rijetki i skupi Richard Mile (osim ako ta otimačina možebitno nije bila odrađena  po narudžbi!?).

Tko je lopov?

Španjolska policija i novinari nagađaju kako je krađa najvjerojatnije djelo takozvane Rolex bande, koja na slavnom partijanerskom otoku operira već godinama. Riječ je o skupini kriminalaca povezanih zloglasne talijanske kriminalne organizacije Camorra, koja u omiljenom ljetovalištu svjetskog jet-seta krade luksuzne satove, uglavnom Rolexe, i potom ih prebacuje svojim gazdama u Napulj, koji ih potom plasiraju na crno tržište, najčešće u paru s krivotvorenim dokumentima o podrijetlu sata. Novinari koji izvještavaju s Ibize tvrde kako je Rolex banda vezana za klan Giuliano te da je odgovorna za još jednu pljačku Richard Mille sata na Ibizi, izvršenu 11. kolovoza 2014. godine kad je pola milijuna eura vrijedni sat strgan s ruke neimenovanog američkog filmskog producenta dok je na benzinskoj postaji tankao svoj ganz novi Rolls Royce kabriolet (što je snimila i sigurnosna kamera, a filmaša navodno toliko iznerviralo da je organizirao da mu se već dan kasnije dostavi posve isti sat kakav mu je i ukraden!). No, jednako tako isti ti novinari upozoravaju i da Rolex banda više nema monopol na krađu skupih satova na Ibizi, odnosno da su sada tamo dobili i ozbiljne konkurente u kradljivcima drugih nacionalnosti – Alžircima, Marokancima i rumunjskim Romima, koji su pri krađama navodno puno grublji i agresivniji od talijanskih džepara. No, tko god lopov bio, još uvijek nije uhvaćen, a priču su dodatno zakuhali ruski mediji u kojima se ovih dana pojavila čak i tvrdnja da sat ukraden od bogatog Azera uopće nije pravi Richard Mille nego kopija vrijedna tek par tisuća eura…

Tko je žrtva?

Španjolski tisak nije objavio ime turista kojem je ukraden milijunski Richard Mille, no zato su s time u međuvremenu pozabavile novine i društvene mreže u njegovoj domovini Azerbajdžanu, vrlo zainteresirane da saznaju tko si to od njihovih sunarodnjaka može priuštiti tako skupi sat. Po navodno autentičnom policijskom zapisniku, čiji se uvodni dio pojavio na internetu riječ je o Rashadu Abdullayevu, Azeru koji je kao mjesto stanovanja naveo London i ima 25, a ne 22 godine, a krađi sata RM 50-03 sa serijskim brojem 35/75  svjedočila su dva njegova prijatelja (Ceyhun Mahmudzade i Azer Asgarov, sin bivšeg šefa azerbejdžanske državne željeznice).

policijski zapisnik sa Ibize, kradja Richard Mille sata Rashad Abdullayev Instagram fotka

Rashad je sin Rovnaga Abdullayeva, zastupnika u azerbejdžanskom parlamentu te šefa državne naftne kompanije SOCAR i predsjednika nacionalnog nogometnog saveza (čije reprezentacija u kvalifikacijama za Euro igra u grupi s Hrvatskom), koji se baš kao i sin zasad skriva od novinara i šuti o svemu. Možda i zato što je i sam predsjednik Azerbajdžana Ilham Aliyev već u više navrata upozoravao državne službenike da izbjegavaju ekstravagantni stil života i pripaze na ponašanje svoje djece te zaprijetio da će otpustiti svakog tko ne posluša njegovo upozorenje. Inače, po podacima tamošnjeg državnom statističkog zavoda prosječna mjesečna plaća u Azerbajdžanu iznosi 581 manat (303 eura), a Transparency International tu je naftom bogatu državu svrstao u najkorumpiranije zemlje svijeta – zajedno s Kamerunom, Nikaragvom, Madagaskarom i Tadžikistanom dijeli porazno 152. mjesto od 180 država na listi, na kojoj je, usput budi rečeno, Hrvatska na 60. mjestu…

Facebook

Društvene mreže