Neodoljivi FC dvojac sa 50 sati čistog rezervnog zadovoljstva

Frédérique Constant u svoju je atraktivnu Slimline kolekciju uveo i novi model s posve novim mehaničkim kalibrom, koji donosi još više rezerve snage, ali i indikator njezine potrošnje, a sve to za cijenu znatno nižu od one koju za iste komplikacije traže većina konkurentskih brandova. Nama je zapeo za oko u bijeloj i mornarsko plavoj izvedbi

Tekst: Dora Kaloci Fotografije: Frédérique Constant

Kad su prije 32 godine Nizozemci Aletta i Peter Stas u ženevskom kantonu osnivali brand Frédérique Constant u namjeri da pod tim imenom rade klasične švicarske premium satove koji će biti i cjenovno relativno pristupačni, malo tko je zamišljao da će tako brzo stići do pozicija na kojima su danas. U startu su, kako je bilo i za očekivati, kalibre prvo kupovali od drugih, no već u šestoj godini poslovanja izradili su i svoj prvi kućni kalibar. A lani su na Baselworldu lansirali i već 28. in-house razvijeni mehanizam, Caliber FC-723 Manufacture, koji su tad ponosno predstavili u satu nazvanom Frédérique Constant Slimline Power Reserve Manufacture. Taj sat do danas je već zaživio u četiri verzije, od kojih su nama posebno za oko zapale dvije: one s referencama FC-723NR3S6 i FC-723WR3S6. s kućištem od polirnog nehrđajućeg čelika s bijelim i plavim brojčanikom, odnedavno dostupne i u Hrvatskoj.

Frédérique Constant Slimline Power Reserve FC 723NR3S6

Oba spomenuta sata, dakle, dijele posve isti kalibar i kućište. Sam mehanizam je samonavijajući mehanički FC-723, kalibar sa 28 dragulja koji odrađuje 28.800 otkucaja na sat. Riječ je, zapravo, o unaprijeđenom kućnom kalibru FC-703, kojem je dodan modul indikatora rezerve snage, čija je vrijednost usput podignuta sa 42 na okruglih 50 sati. Materijal kućišta je nehrđajući čelika, promjer broji 40 milimetara, dok o visini sata već dovoljno govori riječ Slimline u imenu. Pa ga, baš kao i sve ostale satove iz Slimline kolekcije krasi graciozni tanki profil koji lijepo zaokružuje konveksno safirno staklo. Oba sata imaju i istu vodootpornost, deklariranu na 3 bara, pa se razlika kod ta dva ljepotana može pronaći tek u bojama remena i brojčanika – Slimline Power Reserve Manufacture s referencom FC-723NR3S6 ima tako i remen i brojčanik u mornarsko plavoj boji, dok se blizanac s referencom FC-723WR3S6 hvali bijelim brojčanikom i crnim aligatorskim remenom.

Frédérique Constant Slimline Power Reserve FC 723WR3S6

Zbog dva podbrojčanika sat na prvi pogled djeluje pomalo “kronografski”, no to ni izdaleka nije. Naime, uz središnje postavljene kazaljke sata i minuta tu su tek podbrojčanik koji se smjestio na poziciji 6 sati (s krugom u kojem se datum prikazuje indeksima i neparnim arapskim brojkama) te na poziciju 10 sati postavljeni indikator rezerve snage. Na kojem je zadnja četvrtina označena crvenom bojom kako bi, kad kazaljka indikatora pokaže na nju, vlasnika zorno podsjetila da je vrijeme da sat mora nositi ili ga ručno naviti. Sve, dakle, u najboljoj dizajnerskoj maniri Alette Stas-Bax, s odlično odmjerenim proporcijama i mudro odrađenim detaljima.

Frédérique Constant Slimline Power Reserve

Oba ova neodoljiva Constantova Slimline Power Reserve sata imaju, dakako, i istu cijenu – kod nas stoje po 28.640 kuna, a dostupni su u dućanima tvrtke Dicta i u njihovoj online trgovini shop.dicta.hr na linkovima FC Slimline Power White i FC Slimline Navy Blue. A ako nas pitate koji izabrati, odgovor koji ćete dobiti bit će brutalno iskren, nemilosrdan i jednostavan – izaberite oba!

Facebook

Društvene mreže