Nosili smo: Seiko Prospex ‘Captain Willard’ SPB153, iz Vijetnamskog ratnog vihora u legendu

Iz bogate povijesti Seika izvučena je još jedna legenda. Ronilačka zvijezda proslavljena na ruci zapovjednika Willarda u filmu Apokalipsa danas iz 1979. obnovljena je i stigla na našu ruku u zelenom izdanju na silikonskom remenu

Tekst: Igor Sertić Fotografije: Marko Miščević, Seiko

Nasljeđe kojim svojata Seiko mnogi bi platili suhim zlatom. Osobito se to odnosi na ronilačke kolekcije koje već desetljećima postavljaju neke standardne teško dostižne ostalima. U svijetu dostupnih, robusnih, praktičnih radnih satova Tune i Kornjače u raznim varijacijama sve su traženije i na sekundarnom tržištu, a pojedini modeli uživaju kultni status. Upravo je takav slučaj kada je u pitanje reizdanje koje nam je došlo na test. Glumac Martin Sheen koji je utjelovio zapovjednika Willarda u remek djelu Apokalipsa danas, kultnom ratnom filmu o vijetnamskom sukobu na ruci je nosio Seiko 6105, izvorniku na kojem se temelje ovogodišnja reizdanja SPB151, s crnim brojčanikom i čeličnom narukvicom te SPB153, s maslinasto zelenim brojčanikom i silikonskim remenom.

seiko captain willard duo min
Dvije su izvedbe ovogodišnjeg Seiko 6105 reizdanja: SPB153, s maslinasto zelenim brojčanikom i silikonskim remenom te SPB151, s crnim brojčanikom i čeličnom narukvicom

Ovo nije prvo reizdanje popularne “kornjače”. Prošle je godine ovom modelu bio posvećen SLA033 model opremljen 8L35 automatskim mehanizmom, no kako se radilo o ograničenoj kolekciji u standardu Grand Seika cijenom je mnogima bio nedostupan. Izvorni je model predstavljen 1968. kao čvrsti ronilački sat vodonepropusnosti do 150 m. Najbolju potvrdu robusnosti i pouzdanosti sata dao je japanski avanturist i istraživač Naomi Uemura koji ga je nosio na ruci tijekom mnogobrojnih avantura poput samostalne 18 mjesečne avanture prelaska od Grenlanda do Aljaske psećom zapregom ili osvajanja Sjevernoga pola, također samostalno.

sla033
Kolekcionarski primjerak Seiko SLA033 predstavljen 2019. u ediciji od 2500 komada

Martin Sheen ga je ipak proslavio, a nadimak “Captain Willard” nije službeni naziv od strane Seika već je nastao među kolekcionarskom zajednicom. Kakav je Seiko Prospex SPB153? Cijenom od 8.799 kuna približio se običnim smrtnicima i na tragu je izvornog modela koji je bio sve samo ne luksuzan sat. Za razliku od originala ova je izvedba ukrašena maslinasto zelenim licem te uparena s vrlo ugodnim silikonskim remenom. Po želji, moguće je doplatiti i metalnu narukvicu

seiko07 280720 min
Seiko Prospex “Captain Willard” SPB153

Seiko Prospex SPB153 kompaktan je sat koji je promjerom kućišta od 42.8 mm ostao u granicama normale i prikladnosti za svaku ruku. Čelično kućište na 4 sata ima krunu koja je dodatno zaštićena izdignutim profilima koji sprečavaju bočne udare. Brušene i polirane površine izmjenjuju se kako se prelazi s gornjeg dijela na bokove. Prepoznatljiv asimetrični izgled identičan je izvornom modelu.

seiko06 280720 min
Sa 42.8 mm promjera ovaj sat se dobro nosi i na manjim zapešćima

Poput svakog ronilačkog sata luneta je jednosmjerna sa 60-minutnom skalom, a zakretanjem je pomak za puni krug određen sa 120 klikova. Umetak u njoj je od anodiziranog aluminija. Nije se išlo na keramiku jer bi time sam sat dobio više moderan nego vintage izgled. Rješenje nam se svidjelo usprkos prednostima keramike. Isto se može reći i za odabir boje. Maslinasto zelena se odlično uklopila u ratnu priču unatoč činjenici da je zapovjednik Willard na ruci imao sat s crnim licem.

seiko willard
Maslinasto zelena boja nije na tragu izvornika, ali se odlično uklopila u cjelokupnu priču

Držite li se slijepo izvornosti odaberite identičan sat s crnim licem i metalnom narukvicom, SPB151, koji je za 1.550 kuna skuplji. Kod zelene izvedbe svidjelo nam se presijavanje boje te promjene nijansi zavisno o ambijentalnom okruženju. Seiko Prospex “Captain Willard” ostao je vjeran dizajnu indeksa i kazaljki te brojčaniku na luneti. Ispunjeni LumiBriteom jamče vidljivost u mraku. Napredak u odnosu na izvorni model postignut je uporabom safirnog stakla umjesto mineralnog, no i ono je zadržalo konusnu formu po rubovima kako je i nekad bilo oblikovano.

seiko spb153 willard
Remen je od silikona koji je vrlo ugodan na ruci i mekan na dodir

Mehanizam je zaštićen od prodora vode do minimalno 200 m dubine. Radi se o znanom automatskom kućnom kalibru srednjeg razreda, 6R35. Kuca na 3 Hz te ima 70 sati rezerve snage. Silikonski remen ima perforirani uzorak, a na ruci mekan i ugodan na dodir. Kopča je klasična.

seiko willard duo min
Seiko Prospex ‘Captain Willard’ snaći će se u svakodnevnim situacijama tijekom cijele godine, a ne samo ljeti

Kada je Seiko u pitanju možda nismo potpuno objektivni jer izuzetno cijenimo sve što rade. Uspjeli su približiti odlične satove širokom krugu kupaca, a da pri tome nikoga nisu zakinuli na kvaliteti. Seiko Prospex ‘Captain Willard’ također nije iznimka. Kućni mehanizam, vintage izgled, zanimljiva priča u pozadini, kvaliteta izrade, robusnost, praktičnost i povrh svega dostupnost osobine su koje svrstavaju ovaj sat na sam vrh ljestvice ljetnih satova. I ne samo ljetnih, jer odabirom/doplatom metalne narukvice dobivate odličan svakodnevni sat koji će biti primijećen.

 

Seiko Prospex SPB153
Seiko Prospex SPB153, još jedan cool i dostupan sat iz bogate povijesti ovog japanskog proizvođača

Seiko Prospex ‘Captain Willard’ SPB153 dostupan je kod zastupnika za Hrvatsku, tvrtke Montre po maloprodajnoj cijeni od 8.799 kn. Dostupan je i SPB151, a njegova cijena iznosi 10.349 kn. I da, još jedna dobra vijest. Oba modela nisu u limitiranim edicijama pa će biti dostupni dulje vremena.

SEIKO PROSPEX 'CAPTAIN WILLARD' SPB153

Referentni broj: SPB153

Materijal kućišta: nehrđajući čelik, čelična luneta s anodiziranim aluminijskim ispunom

Promjer kućišta: 42,8 mm

Staklo: safirno s anti-refleksnim premazom na unutrašnje strane stakla

Brojčanik: maslinasto zelene boje, indeksi i kazaljke premazani LumiBriteom

Mehanizam: kućni mehanički automatski mehanizam Caliber 6R35, frekvencija 21,600 otkucaja po satu (3 Hz), 24 dragulja, 70 sati rezerve snage

Funkcije: sati, minute, sekunde, datum

Remen: silikonski, perforiran s klasičnom kopčom

Vodootpornost: do dubine od 200 metara

Godina proizvodnje: 2020.

Cijena:  8.799 kuna

Facebook

Društvene mreže