Nosili smo: Tudor BLACK BAY FIFTY-EIGHT “NAVY BLUE”

Tekst: Igor Sertić
Fotografije: Marko Miščević, Tudor

Iz Tudora nam je na ruku sjeo možda najtraženiji ljetni hit među satovima, popularni Black Bay Fifty-Eight u plavoj izvedbi naziva “Navy Blue”, modernoj reinterpretaciji ronilačke legende

Nakon otkazivanja ovogodišnjeg Baselworlda i početka korona krize Rolex i Tudor stisnuli su kočnicu na predstavljanja ovogodišnjih noviteta. Prve su najave bile vrlo pesimistične, izostanak istih do kraja godine, no buđenje tržišta oslobodilo je i novitete. Prvi je popustio Tudor te probio led početkom srpnja predstavljanjem novog člana obitelji Black-Bay, a mi smo zahvaljujući tvrtki Mamić 1970. usporedno s predstavljanjem dobili ekskluzivnu priliku i nositi sat.

BB58 NavyBlue & Tudor Oyster Prince Submariner 7016
Tudor Oyster Prince Submariner 7016 iz 1969. u plavoj boji poput testnog Black Bay modela

Novi je model dio Black Bay obitelji, vrlo poznate i cijenjene među ronilačkim satovima. Sam Tudor je predstavio svoj prvi sat namijenjen ronjenju još davne 1954., a slavnu ostavštinu baštini i najnoviji uradak, Black Bay Fifty-Eight “Navy Blue”. Svojim proporcijama vraća nas u drugu polovinu prošlog stoljeća jer je promjer kućišta 39 mm, a debljina svega 11.9 mm. Kada se tome doda tkanina remena koja se provlači ispod kućišta te kupolasto safirno staklo dolazi se do elegantnih 13 mm.

Tudor Black Bay Fifty-Eight “Navy Blue”, M79030B-0003
Tudor Black Bay Fifty-Eight “Navy Blue”, M79030B-0003

Tudor niti na ovom modelu nije koristio antireflektirajući premaz preko safirnog stakla što se lako primijeti. Kućište je od nehrđajućeg čelika 316L kod kojeg se kombiniraju polirani i mat elementi. Bokovi kućišta su tako sjajni, polirani dok su lugovi mat, brušeni. Kruna sata ukrašena je ružom, simbolom Tudora. Da bi se namjestilo točno vrijeme potrebno je odvrnuti krunu i izvući je iz ležišta. Pod prstima se osjeti glatko pomicanje mehanizma, a sam stup krune je vrlo stabilan. Po namještanju sata krunu je nužno zavrnuti kako bi spriječili ulazak vlage u kućište.

BB58NavyBlue 4 min
Pravi Tudor u svakom detalju. Plava boja daje modernu notu ovoj vintage izvedbi

Ovo je sad sat koji će se bez problema zavući i pod košulju bez zapinjanja. „Navy Blue“ naziv posljedica je ne samo plave boje lica i lunete već i mornarskog prethodnika iz 1958. Osvježen novom kombinacijom boja ovaj model odličan je mješanac vintage i modernog stila. Lice je u mat plavoj boji zrnate podloge s istaknutim indeksima sati te bez prozora datuma zbog čega je postignuta maksimalna jednostavnost i simetričnost. Odabir plave boje za ronilački sat logičan je izbor uzme li se u obzir činjenica da se boje gube povećanjem dubine. Prva nestaje crvena već nakon tri metra, zatim redom narančasta, žuta i zelena. Nakon 30 metara zarona ostaje vidljiva samo plava.

tudor BB Navy Blue
Izvedba s remenom od tkanine idealna je za ljeto. Kopča je klasična, a remen fiksiran

Legendarna snježna pahuljica (Snowflake) koju susrećemo na Tudor ronilačkim satovima od 1969. krasi i ove kazaljke koje su ispunjene Super-LumiNova premazom radi bolje vidljivosti u mraku i pod vodom. Osim njih premazom su ispunjeni svi indeksi sati, kazaljke minuta i sekundi te trokut na 12 sati na luneti. Ista se rotira suprotno smjeru kazaljki na satu, a svaki precizan klik označava jednu minutu. Izrađena je od čelika s umetnutim aluminijskim prstenom.

BB58NavyBlue 9 min
Plava je boja vidljiva na najvećim dubinama, dok pojedine nestaju već nakon 3 metra dubine

Navikli na veće satove poželjeli smo na prvu da je i ovaj model raskošnijeg promjera, no svakodnevno nošenje sata umanjilo je našu predrasudu o manjim promjerima sata. 39 mm je odlična mjera promjera, a u kombinaciji s remenom od tkanine Jacquard proizvedenim kod francuskog specijaliste Julien Faurea zaboravit će te da nosite sat na ruci. Niste li za tkaninu Tudor isporučuje ovaj sat u kombinaciji s mekim remenom ili na klasičnoj čeličnoj narukvici s preklopnom kopčom.

tudor01 170720 min
Remen od tkanine izrađen je kod francuskog specijaliste, tvrtke Juliena Faurea

Srce sata je kućni mehanizam, MT5402. Radi se o automatskom satu koji navinut radi do 70 sati. Sat je COSC certificiran, no u Tudoru su standard točnosti podigli ljestvicu više pa je odstupanje u okvirima -2 i +4 sekunde na dan. Mehanizam radi na frekvenciji od 4 Hz. Ovaj kalibar nije vidljiv jer je stražnji poklopac kućišta od čelika. Vodonepropusnost seže do 200 m dubine.

BB58 NavyBlue MT5402
Calibrer MT5402 osigurava 70 sati rezerve snage te odstupanje u okvirima -2 i +4 sekunde na dan

Black Bay kolekcija proširena novim „Navy Blue“ modelom nastavlja tradiciju Tudor pouzdanih, kvalitetnih robusnih i preciznih ronilačkih satova neprekinutu već sedam desetljeća. Sat dolazi s petogodišnjom garancijom i preporukom za servisima svakih 10 godina što govori samo za sebe o kvaliteti mehanizma.

BB58NavyBlue 13 min
Prvi servis nakon 5 godina, ostali svakih 10

Cijena sata iznosi 24.530 kn, a detaljnije o Tudoru Black Bay Fifty-Eight “Navy Blue” i ostalim modelima Tudora saznajte kod ovlaštenog distributera, Mamić 1970.

TUDOR BLACK BAY FIFTY-EIGHT “NAVY BLUE”

Referenca: 79030B

Materijal kućišta: 316L čelik, polirani, satenski završni sloj

Promjer kućišta: 39 mm

Debljina kućišta: 11.9 mm

Remen: tkanina, Julien Faure

Staklo: kupolasto, safirni kristal

Brojčanik: plavi

Luneta: rotirajuća u čeliku,s aluminijskim umetnutim diskom, gradacija 60 minutna

Mehanizam: kućni, MT5402, COSC, rezerva snage 70 sati, 27 rubina

Funkcije: sati, minute, sekunde

Vodootpornost: do dubine od 200 m

Točnost: -2 i +4 sekunde na dan

Godina proizvodnje: 2020.

Cijena: 24.530 kuna

Dostupnost: u butiku Mamić 1970., Zagreb

Kategorije: Brandovi, Nosili smo, Tudor